Coppa Italia; 1-3 : Drömmen är över (?)

Efter en reducering av Diego Lopez till 1-2 var Cagliari bara ett mål från att gå till final på bortamål, med en knapp halvtimme kvar av matchen. Men liksom förra veckan var det Obafemi Martins som sänkte Cagliari genom att den här gången avgöra hela tillställningen. Var detta slutet på hoppet om att komma ut i Europa nästa säsong?

Annars var det Christian Vieri som utmärkte sig genom att göra både 1-0 i första- och 2-0 i andra halvlek.

Inter dominerade första halvlek och började bäst även i andra, men Cagliari kom in i matchen bara 5 minuter efter Vieris 2-0 mål i den 59:e minuten. Alltså ungefär som förra veckan omvänt, med skillnaden att Inter redan hade ett mål från första halvlek.

Det blev dock ingen enorm tryck från bortalagets sida, och Martins avgjorde med sitt mål på övertid. Ett omdiskuterat mål, följd på en tveksam frissparkssituation där Christiano Zanetti var inblandad, som orsakade protester, men som vanligt till ingen nytta.

Förlusten innebär inte bara att Cagliari förstås är utslaget ur cupen, utan även att chansen till en Uefacupplats nu är minimal.

Den finns nämligen fortfarande. Vid den eventuella utgången att Udinese gör sitt jobb och slår ut Roma i den andra semifinalen imorgon, kommer cupfinalen bestå av två lag som redan är klara för spel i Europa nästa säsong.

Då kommer den 7:e och sista platsen för spel i Europa att tilldelas det lag som slutar 7:a i ligatabellen.

För närvarande ligger Messina där på 47p, vilket alltså kräver att Cagliari tar minst 4p under dem två resterande ligamatcherna mot Udinese hemma respektive Juventus borta. Ingen omöjlig uppgift med tanke på att Juventus mycket väl kan vara klara ligamästare och alltså spela omotiverat. Men Messina behöver å sin sida bara en seger hemma mot Livorno i sista omgången för att säkra 7:e platsen.

Men vi ska inte dömma ut Roma för tidigt, det finns ju mycket kvalitet i det laget (...)

Senast Cagliari spelade ute i Europa var säsongen 1992/93, då rossoblu hade kvalificerat sig för Uefacupen (på den tiden när turneringen hade en status som den fullständigt saknar idag) efter en imponerande säsong i Serie A 1991/92 då man slutade 3:a.

Den gången nådde man ända fram till semifinal, efter att ha slagit ut Juventus i kvarten, där det blev stryk mot Inter (känns det igen?). Noterbart för yngre supporters är att den nuvarande milanesen Giuseppe Pancaro gjorde ett av målen i första mötet på St Elia som slutade med 3-2 seger för hemmalaget.

Stjärnan det året var annars brassen (senare även belgare)Oliveira, som hade tagit över rollen som lagets utpräglade målskytt efter uruguayanen Daniel Fonseca (även känd som spelare i Napoli och Juventus)som var hjälte på St Elia ett par år innan.