KONTRAKTET KLART, SVITEN OAVBRUTEN

Säsongens sista, svåra, hemmamatch mot Udinese slutade 1-1. Därmed är Cagliari nu definitivt klart för Serie A

Bortalaget tog ledningen tidigt i andra halvlek, men kvitteringen kom tjugo minuter senare när Esposito gjorde sitt 16:e mål för säsongen.

Oavgjort innebär att Cagliari nu ligger på 44 poäng, vilket gör att kontraktet nu är definitivt klart. Att laget inte skulle dras med i nedflyttningsstriden på allvar har visserligen inte varit aktuellt sedan ett par veckor tillbaks, men den teoretiska möjligheten har funnits fram tils idag.

Det är förstås det starka hemmaspelet som ligger till grund för att lagets återkomst i Serie A varit så pass stabil. Det är bara ett lag, Milan, som har lyckats komma hem från Sardinien med tre poäng, vilket skedde den 17:e oktober förra året, när Andrea Pirlo avgjorde den relativt chansfattiga tillställningen med en långskott efter 19 minuters spel.

Sedan dess har det blivit hela 15 matcher på St Elia utan förlust (18 om vi lägger till 3 matcher i Coppa Italia), 6 segrar och 9 oavgjorda.

Antalet oavgjorda matcher har stigit i takt med den dåliga dagsformen. Cagliari har inte vunnit en match sedan den 13:e match då Roma utklassades med 3-0 på St Elia; dagens oavgjorda resultat är den nionde i följd utan seger.
Ändå har det alltså sett stabilt ut hela säsongen, med ett starkare bortaspel hade åtminstone Uefacupen varit inom räckhåll. Med en bortamatch kvar kan vi konstatera att 3-2 segern på Olimpico mot Lazio i slutet av November förra året är den enda bortasegern.

Men oavsett hur det går i den sista, betydelselösa, matchen mot mästarna Juventus, går det inte att se på säsongen som annat än en succé för Sardiniens stolthet. En plats i övre halvan av Serie A, och semifinal i Coppa Italia, efter 4 år i Serie B, är gott nog, och bara ett exempel på hur söderns återkomst (Palermo och Messina i övrigt) har gjort ligan betydligt mer intressant än på länge, trots att den har utökats med två lag.