Cagliari - Bologna 2-0: En tidig sexpoängare

Ångestmatchen slutade med en seger som kanske kommer att rädda hela hösten. Cagliari slog Bologna med 2-0 och lämnade därmed nedflyttningszonen med denna första seger på sju matcher. En extremt tajt tabell att det fortfarande är en lång väg att gå innan faran är över. Kanske räddade detta våren också.

Äntligen. Ända sedan krossen av Roma i den andra omgången hade Cagliari väntat på en seger, och idag fick man den. 2-0-segern mot Bologna kan med tiden visa sig bli ännu viktigare än vad den faktiskt var inför matchen.

Cagliari inledde utan Lazzari och Conti, och något överraskande fick även Pinardi finna sig utanför, då Bisoli valde att öppna med båda namnen från AlbinoLeffe paret som värvades in i somras, med Perico som högerback och Laner som en del av tremannamittfältet bakom kreatören Cossu.

Matchen inleddes helt enligt förväntningarna med en stark sardisk dominans. Den som hade oroat sig för Di Vaio-hotet hade åtminstone i första halvlek inte så mycket att ängslas över.

Det var dock inte klara målchanser som Cagliari kom med. Man radade upp halvchanser, och de gånger man verkligen var på väg att bryta igenom, föll man på tajta offsideavblåsningar.

Efter första halvtimmen kom den första vassa chansen. Cossu slog ett inåtskruvat inlägg från vänster, som möttes av Nenê precis framför målet. Brassen valde direkttillslag, och enbart placeringen på bollen tillät Viviano att ha en chans. Det blev räddning och på returen var Laner för snabb för att hinna bromsa upp.

Drygt fem minuter senare kom omvänt ett utåtskruvat högerinlägg från Cossu, som ledde till ett kanonläge för Laner, vars nick hade för dålig precision och gick en bra bit utanför.

Ytterligare två minuter senare uppstod nästa chans, då Matri först vann duellen om en höjdboll, för att därefter ta sig igenom sin markerare en bit in till höger i straffområdet och skjuta mot stolpens utsida.

* * *

Cagliari hade hant om taktpinnen även i början av andra halvlek, och det dröjde inte länge innan nollan spräcktes.

I den 50:e minuten fick Cossu bollen långt fram i Bolognas planhalva och slog en mycket känslig boll in i straffområdet från sin vänsterposition. Bollen gick över det närmaste duellparet, men möttes upp av Nenê som även den här gången valde direktslag, och den här gången var Vivano chanlös, när bollen gick upp i nättaket. 1-0 och brassens första ligamål för säsongen, följt efter hans dubbel i onsdagens cupmatch.

Att Bologna skulle få ändra sin roll i matchen var uppenbart, men nog var det ändå märkligt hur extrem skillnaden i matchbild var efter målet. Omgående tog Bologna över och den närmaste tiominutersperioden var det som ett frågetecken när kvitteringen skulle komma.

I den 53:e minuten var det en frispark från Di Vaio som studsade väldigt farligt framför mål, och tvingade fram en räddning av Agazzi.

Sju minuter senare borde kvitteringen ha varit ett faktum, när Garics slog ett högerinlägg, på vilket Di Vaio kom helt fri, men fick något av en felträff med huvudet, varpå bollen gick långt utanför.

Tre minuter därefter kom ett fatalt misstag i uppspelsfasen, vilket gjorde att Di Vaio fick tag på bollen i två-mot-ett-läge, men Astori höll sig fokuserad och svarade för säsongens brytning på Sant'Elia.

Nu började Cagliari att rycka upp sig och en utökad ledning var oerhört nära, när Cossu hittade Matri med ett inlägg från höger. Målkungens nick med studs i backen var ganska dålig med tanke på placeringen.

Det efterlängtade målet kom istället i den 78:e minuten. En genomskärare gav öppen gata från halva plan för Nenê, som sedan vände väl inne i straffområdet och sökte Biondini längst bort. Inlägget nickades bort av Bolognaförsvarare, men innan den studsade ner på marken var Nainggolan framme och drämde till på volley, och bollen studsade förbi Viviano och in i högra hörnet. 2-0 och den nye publikfavoritens första ligamål i Cagliaritröjan.

Med utökningen försvann Bolognas styrka ytterligare.

I den 84:e minuten var det ett samspel mellan två inhoppare som var nära att ge utdelning, då Acquafresca klackade bakåt till Conti som drev in i straffområdet och fick iväg ett kanonskott , men Viviano var med på noterna.

Acquafresca som inte nätat sedan Cagliaris första och inför dagen enda seger för säsongen var het på slutet. I den 87:e minuten var det bara en felträff på Pericos inspel som hindrade honom, och på övertid kom han in i straffområdet ensam mot fyra försvarare, av vilka han tog sig igenom en, innan Viviano räddade hans avslut till hörna.