Lagbanner
2017-08-19 16:00

Forest Green Rovers - Yeovil

Inför Cagliari - Napoli: Favorit i repris?
Pasquale Foggia i premiären av säsongen 2007-08, när Cagliari besegrade den dåvarande nykomlingen med 2-0 på San Paolo.

Inför Cagliari - Napoli: Favorit i repris?

Två formstarka lag gör upp på onsdagkvällen, när Napoli ska försöka vinna över Cagliari på sjunde försöket. Med en klassisk match lagen emellan för knappt ett år sen, finns det en hel del att leva upp till.

Säsongens andra veckoomgång går även den på Sant´Elia, men den här gången med en motståndare som är snäppet starkare än det Sampdoria som i september gästade ön och fick med sig 0-0.

Mötet är speciellt av två orsaker.

Det första är Napolis bedrövliga statistik på senare år mot Cagliari, där man inte lyckats vinna på sex försök. Oavsett om det är otur eller slarv, så är det nåt som gör att Syditaliens största klubb inte kan besegra det mest framgångsrika ö-laget. Allra mest symptomatiskt var det senaste mötet i våras, där Napoli slogs om Champions League medan Cagliari hade rasat ihop totalt i ligan efter att man tappat kontakten med utmanarna om Europaplatserna. Det blev inte en enda seger från februari månad ända till slutomgången. Ändå lyckades Fabio Quagliarella och gänget inte att göra mål och matchen slutade 0-0.

Det andra handlar om senast lagen spelade på just Sant´Elia, vilket var i december 2009. Det blev en galen lördagskväll med slutresultatet 3-3, som dock hamnade lite i skymundan av Cagliaris andra målrika match under hösten, den mot Milan (3-4). Napoli presterade då det bästa som ett bortalag hade mäktat med på Sardininen under säsongen, och när man en bit in i andra halvlek utökade sin ledning till 2-0, var saken klar, tänkte de flesta. Men med kvaten kvar hann Cagliari göra tre mål för att fullborda en vändning. På övertid blev Lavezzi utvisad, och när spelet väl kom igång igen, kvitterade Napolis Bogliacino med matchens sista bollträff. Klicka här för en matchrapport.

Liksom då är det två ganska formstarka lag som nu möts, med Napoli som knapp favorit. President De Laurentiis lag har sedan återkomsten till högstadivisionen 2007 ständigt växlat mellan en stark inledning och en usel avslutning eller vice versa. Den här säsongen, som är Walter Mazzarris första från start, har man inlett starkt. Några besvikelser har kommit här och där, med förluster hemma mot Chievo och Milan och ett par matcher i Europea League, men i helhet ser man ruskigt farliga ut och det är förstås tack vare värvningen av Edinson Cavani. Inte många trodde att det skulle göra en stor skillnad positivt att skeppa iväg Fabio Quagliarella till Juventus och ersätta honom med en spelare som i Palermo var en av många duktiga, och i Uruguays succé-VM fick mest agera som arbetshäst i en offensiv där Diego Forlan och Luis Suárez briljerade.

Men uruguayanen (som rimligen borde spela i Cagliari istället) har tagit ett enormt kliv i karriären och varit en av Europas bästa anfallare såhär långt. Det är en svåranalyserad händelse, eftersom den inte följer en normal utvecklingskurva, och att så som det har sett ut inte kan tillskrivas fantastiska anfallspartners i Hamsik och Lavezzi (många av hans prestationer har främst hanldat om individuell briljans). Det närmaste man kommer är att han möjligen drabbats av någon slags magi som sedan Diegos dagar hänger över San Paolo när vi talar sydamerikanska spelare.

Cagliari kan bara hoppas att rapporterna om att Cavani är tveksam till spel imorgon följs upp med hans frånvaro i morgondagens startelva.

Självt har Cagliari fortfarande inte kommit upp i samma nivå som de bästa stunderna under Allegri, men 2-0 mot Bologna och 1-1 borta mot Udinese har åtminstone tagit bort krisstämpeln. Fortfarande saknas Lazzari och Pisano, men vi hoppas att Daniele Conti lyckas spöka till det för Napoli än en gång. Kaptenen har två gånger gjort mål mot Napoli på matchens sista spark.

En som snart måste göra mål är Robert Acquafresca. Allt verkade ha fallit på plats när han gjorde sitt första mål efter återkomsten i hemmapremiären, men sen dess har nr 9 inte fått näta. Och nu när vi går in i 10:e omgången är det verkligen dags. Han har förstås inte varit usel, men en anfallare ska göra mål och så som karriären har utspelat sig för Acqua är måltorkans konsekvenser mer allvarliga.

Matchstart alltså imorgon kl 20.45.

Hossein Nayebagha 2010-11-09 22:30:00
Author

Fler artiklar om Cagliari