Lagbanner
2017-08-19 16:00

Exeter - Lincoln City FC

Inför Udinese - Cagliari: En vinst och fyra stora suckar

Med återfått självförtroende åker Cagliari upp till Friuli, i det som normalt är säsongens jobbigaste resa, på grund av distansen men framförallt den sportsliga utgången, där Udinese i regel vinner, oavsett tabelläge, form med mera. Att de svartvita den här gången har fyra raka segrar bakom sig betyder därmed mindre just den här gången. Vi räknar med att lida oavsett.

Betydelsen av den livsnödvändiga segern mot Bologna förra helgen blir extra tydlig när Cagliari åker upp till Friuli för att ta an ett riktigt formstarkt Udinese. Att komma upp i nordost med krav på poäng eller seger hade varit väl jobbigt med tanke på hur jobbigt Cagliari haft det mot dessa halvjugoslaver på 2000-talet.

Visserligen finns det goda minnen från senvåren 2008 när Cagliari säkrade den mirakulösa salvezzan med en 2-0-seger signerat Acquafresca och Cossu. Men det var ett undantag och inget annat. Sett till Udineses position som en mitten-toppen-klubb är deras överlägsna facit mot Cagliari på hemmaplan något ganska ovanligt, då sardernas mardrömsmotståndare normalt utgörs av antingen de självklara topplagen eller envisa bottenlag.

Och frågan är hur mycket Udineses form egentligen har med saken att göra. Man hade bävat för den här resan ändå. Ett exempel på det är förra säsongens uppskjutna möte i början av året. Då var Cagliari i aboslut toppform, och när Jeda gav laget ledningen i början av matchen var man på Champions League-plats.

Men ett Udinese som då hade hamnat i nedflyttningsstrid radade upp chans på chans och lyckades till slut vända matchen till seger, tack vare mål av Alexis Sanchez och målmaskinen Antonio Di Natale.

Till det här mötet har Udinese inte förlorat sedan september och man kommer till matchen med fyra raka segrar bakom sig, varav imponerande sådana mot Palermo och Bari på det svårspelade San Nicola.

Det har skett en hel del förändringar i anfallet sen dagarna då Marcello Lippi ständigt tog ut trion Di Natale-Quagliarella-Pepe till sitt landslag. Två av dessa har försvunnit, men Sanchez är vid det här laget en toppspelare av högsta klass och Di Natale har inte slutat göra mål. Cagliari kan alltid hoppas på svagare kort i Floro Flores eller Napoliförvärvet German Denis som lär ta den tredje platsen till morgondagens match.

Cagliari bör alltså rimligen ha fått tillbaka en hel del självförtroende efter den första vinsten sedan den andra omgången, och kommer äntligen att få starta med kapten Conti (men fortsätta utan Lazzari och Pisano). Formstarka spelare är annars Nainggolan som fick bygga på sin fina säsong med debutmål senast, och Nenê som gjort mål i två raka matcher om cupen räknas in.

Sen har vi Alessandro Matri som visserligen har varit något av målsumpare nr 1 den senaste tiden (trots mål på ett av alla sina lägen), men som fortfarande har gjort hälften av lagets mål den här säsongen med sina fem fullträffar.

Hossein Nayebagha 2010-11-06 16:20:00
Author

Fler artiklar om Cagliari