Lagbanner
Krönika: Hur säkert sitter Zeman?

Krönika: Hur säkert sitter Zeman?

Säsongen har börjat illa för det sardiska laget.

Fyra matcher av årets säsong har nu passerat. Cagliari ligger sist i Serie A med en inspelad poäng. Det var inte starten Zdenek Zeman och Cagliari hade hoppats på.

Säsongen inleddes mot Sassuolo där ett sent kvitteringsmål från måltjuven Marco Sau räddade en poäng för det rödblåa laget. Efter den matchen har det blivit idel nederlag för Cagliari Calcio. I förrgår kom det kanske tuffaste bakslaget för säsongen då "Rossoblu" föll hemma mot Torino med 1-2.

Två 1-2 förluster på Sardinien är inget annat än en svag inledning. Sant'Elia har genom historien varit Cagliaris borg, det är få lag som har åkt och hämtat tre poäng på ön, och motstånd som Atalanta och Torino har varit klubbar som ska besegras. Men nu med Zeman vid rodret har det blivit två förluster, något som gör att tränarens aktier bör ha ändrat värde. Vid denna tidpunkt för ett år sedan hade tjecken varit ett samtal från sitt avsked som tränare för Cagliari, då Massimo Cellino fortfarande ägde klubben. 

Den som tränat Cagliari har tidigare inte haft många mandat att leva med under Massimo Cellino, det har historien berättat för alla som följt klubben och dess tränare genom åren. Att det svänger om Zdenek Zeman och hans fotboll känner de flesta till. Att försöka sig på den filosofin i Cagliari, där fokus i defensiven kanske inte prioriteras främst, kan bli ödesdigert och i slutändan - Zemans fall.

I dag ägs Cagliari inte längre av den kontroversiella affärsmannen Massimo Cellino som sålde sin förening till amerikanska Fluorside Group i somras. Nu heter den nya ägaren Tommaso Giulini. Hur länge hans tålamod är med Zeman är det få som vet, men att det bör vara längre än fem matcher, kan vi som följer laget hoppas på. Så länge inte förlusterna radas upp kan Zemans fotboll fortfarande lyckas. Vi får ge Zeman tid men trots det måste resultaten visas upp, även i en klubb som Cagliari. 

Tidigare har fem matcher i Cagliari varit en lång period. Fem matcher i en annan klubb är en ganska kort tid. Men i det då, Cellino-ägda laget, var fem matcher en period där det skulle redovisas resultat, och där det inte fick bli fyra till fem matcher utan vinst. Då var sannolikheten rätt hög att du befann dig mitt i skottgluggen, och att en träff från Cellinos gevär var svår att undgå.

Hur pricksäker den nya ägaren, Tommaso Giulini är, vet vi inte än. Men med historien i backspegeln blir nog ingen sard förvånad över om Zeman redan nu är under luppen - och att en förlust mot Inter på söndag, kan bli Zemans farväl från ö-laget. Det kanske inte är lika troligt som förr om åren, men att det kan hända, ska vi redan nu vara förberedda på.

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2014-09-25 11:45:00
Author

Fler artiklar om Cagliari