Lagbanner
Gianfranco Zola lämnar Cagliari
Arrivederci.

Gianfranco Zola lämnar Cagliari

Den sardiska klubben är fortsatt under strecket och våren ser inte ljus ut.

I december anställdes Gianfranco Zola i ett krisande Cagliari. Hösten med Zdenek Zeman vid sidlinjen hade inte gett lyckad effekt förutom i några enstaka matcher. Den berg- och dalbana liknande säsongen var tvungen att få ett slut. Annars skulle den genom åren trygga tillvaron i Serie A snabbt förvandlas till en mindre smickrande resa ner till Serie B. 

Att rädda klubben från nedflyttning föll på den tidigare spelaren Gianfranco Zolas axlar. Född på Sardinien och med två säsonger i klubben fick tränaren förmodligen en fråga han säkert haft i tankarna. Att få leda sin klubb, sin ö och Cagliari mot bättre tider skulle ge Zola en bra start på tränarkarriären.

Men ett tränarjobb innebär också risker, inte minst på Sardinien. Visserligen styr inte den tidigare presidenten Massimo Cellino klubben längre men en tid utan resultat är inte acceptabelt.

Cagliaris målsättning inför säsongen var rimligtvis inte en bottenstrid, truppen innehåller mer kvalitet än så. Tyvärr är årets säsong ett bevis på att offensiv fotboll inte alltid är vägen mot framgång. Att få se Cagliari bli överkörda hemma på Sardinien, matcher med många mål framåt och samtidigt bakåt var inte likt den tillvaro vi vant oss vid på ön. Zeman-satsningen blev fel och grusade en säsong där en mittenplacering skulle kännas realistisk.

Gianfranzo Zola har inte lyckats lyfta Cagliari från bottenträsket. Trots en bra vintermercato med defensiv stabilitet in, kryddat med lite offensiva injektioner är sarderna kvar i en tillvaro där Serie B känns allt närmre. Fyra segrar på 26 matcher, ynka nio poäng hemma på Sardinien och en formkurva som pekar nedåt är den rödblå-klubben på väg ur Italiens finrum. 

Förutom 0-5-smällen borta mot Palermo blev Cagliari under Zola lite stabilare. Det har varit jämna matcher, förluster med uddamålet och där lite tur hade kunnat förlänga anfallarens tid på tränarposten. Men poängskörden blev för skral. Under Zolas tio matcher tog laget bara åtta poäng av 30 möjliga.

Vem som kommer in och tar över klubben är i skrivande stund inte bekräftat. Det ryktas dessvärre att Zdenek Zeman är på väg att göra comeback. Att ta tillbaka tränare var Massimo Cellino expert på att göra.

Återstår att se om den nuvarande presidenten, Tommaso Giulini, väljer att gå samma väg.

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2015-03-09 16:40:00
Author

Fler artiklar om Cagliari