Calcioscommesse, ministrar och legapro

Calcioscommesse, ministrar och legapro

Det såg länge ut som att den stora spelskandalen skulle öppna portarna till fortsatt spel i serie B, men ett mycket omdiskuterat beslut räddade Grosseto från nedflyttning i sista stunden.

Fotbollssäsongen har kommit igång och efter vårens nedflyttning spelar Nocerina i legapro. Ända fram till den 22e augusti var möjligheten att spela i serie B ganska stor, enligt expertisen var det nästan säkert. Det är nämligen så att Lecce och Grosseto hade uteslutits ur serie B efter den stora rättegången angående calcioscomesse skandalen. Förbundsåklagaren Palazzi hade samlat omfattande bevis på att båda klubbarnas presidenter ”köpt” matcher och därför beslutade förbundets disciplinära kommission att stänga av dem i fem år och flytta ned klubbarna till legapro. Följaktligen skulle Nocerina och Vicenza flyttas tillbaka till serie B. Mot alla odds och till allas stora förvåning friades Grosseto några dagar senare av commissione federale (en sorts hovrätt) med ett kontroversiellt domslut.

Commissione federale kan i vissa fall mildra ett domslut -t ex när det gäller poängavdrag- men hade aldrig tidigare ändrat ett beslut av den disciplinära kommissionen när det rört sig om ”direkt ansvar” - d v s inblandning av president eller annan klubbstyrelsemedlem i fixandet av matcher. F ö var det den enda friande domen i den här augustirättegången där alla andra domslut stod fast. 

Grossetos fall diskuterades under hela natten och det rådde stor oenighet bland jurymedlemmarna innan domaren fick sin vilja igenom. Många misstänker att kommissionens agerande kan ha påverkats av starka påtryckningar från politiken.

Grossetos president Camilli är själv aktiv politiskt och står mycket nära en f d minister i Berlusconiregeringen som öppet tagit ställning för honom med en hel del uttalanden. Vi vet naturligtvis inte om misstankarna är grundade eller ej. Det är kanske bara en tillfällighet att kommissionens domare några år sedan var en mycket nära medarbetare till....ministern, och att de tillsammans varit inblandade i en av den italienska politikens otaliga mutskandaler.

Efter förra säsongens misslyckande i serie B är givetvis legapro Nocerinas naturliga hemvist men den allmänna känslan bland fansen är att man fallit offer för den så kallade ”malapolitica”...den smutsiga politiken.

Allt detta har påverkat Nocerinas försäsong och inte minst mercaton då man inte visste om det skulle bli spel i serie B eller legapro.

Man fick därför tillstånd av förbundet att köpa och sälja spelare fram till den 10e september. Trots den påtagliga besvikelsen och fattigare klubbkassor -serie B hade givit 30 miljoner kronor mer i form av tv-rättigheter och andra intäkter- har president Citarella inte sparat på resurserna och byggt upp ett lag som har goda möjligheter att vara med i toppstriden. I kommande artiklar kommer vi att noggrannare redovisa om mercaton, men vi kan hastigt nämna att Auteri är kvar som tränare, att viktiga spelare som Catania, Castaldo, Farias och Di Maio lämnat klubben medan andra stöttepelare som Bruno, Negro och peruanen Merino valt att stanna trots bud från serie B. Den sena mercato innebär att man just nu ligger lite efter de andra lagen konditionsmässigt vilket varit märkbart under de hittills två spelade matcherna. I premiären hemma mot Andria blev det 2-2. Efter en blek första halvlek kom Nocerina starkt igen och hämtade in ett 0-2 underläge tack vare Negro och Merino. Förra söndagen blev det 0-0 borta i Prato trots att man hade flera målchanser.

I morgon får man besök av Latina och man hoppas att formkurvan börjar peka uppåt och att man kan ta säsongens första seger.

 

Rino Mariano2012-09-15 18:53:00
Author

Fler artiklar om Nocerina