Granada - Ännu en succé för Udinese
Granada eller "Udinese-B" är klara för spela i Primeran nästa säsong!

Granada - Ännu en succé för Udinese

2009 så ingick Udinese och Granada ett partnerskap där den spanska klubben fungerade som en farmarklubb åt Udinese, samtidigt räddade man Granada även ekonomiskt. Två år senare så har Granada vunnit kvalet och gått upp i Primeran, ännu en Udinese framgång är ett faktum.

Udinese har ett ett enormt nätverk av scouter världen över som letar upp talanger, Udineses a-lag tar emot de främsta spelarna, talangerna får spela för Primavera laget medan akademin är till för yngre italienska spelare. Så vad gör man med övriga spelare? Hittitls har Udinese lånat ut spelarna till olika klubbar, främst i Italien men även utomlands, men det innebär oerhört mycket jobb, inte bara att ordna lånen men också att hålla koll på spelarna och följa deras utveckling.

2009 så kom Pozzo familjen på en idé, man skulle ta över ett lag och låna ut spelare, dels för deras utveckling, dels för att höja marknadsvärden, främst spelare som inte riktigt platsade i a-laget men som behövde speltid. Man tog kontakt med Granada, precis som man fyndar spelare så fyndar men också klubbar. Granadas ekonomi var usel och man hade halkat ner i seriesystemet, det fanns till och med en risk för konkurs. Men Udinese slöt ett avtal med den spanska klubben där man bidrog både finansiellt och kunskapsmässigt. Udinese fick rätten att låna ut spelare till Granada och att plocka hem dem när man så önskade. Man köpte också upp ett antal spelare som fanns i truppen.

Resultaten började komma i och med att truppen spetsades till och man vann den säsongen Segunda Division B. Inför den här säsongen lånade Udinese ut elva spelare tilll Granada, som kryddade laget men inhemska spelare (en del av lånen var spanjorer). Nigerianen Odiion Ighalo, chilenaren Fabian Orellana, skyttekungen Alexandre Geijo samt ghanas VM-spelare Jonathan Mensah hör till de mest namnkunniga spelarna som man lät spela i Granada den här säsongen. Man har fortsatt spela bra och det blev en femteplats, Barcelona B slutade dock före i tabellen men får inte gå upp i högsta serien, så Granada tog sig till kvalet och kunde första slå ut Celta Vigo och sedan Elche och därmed ta klivet upp till Primeran för första gången på 35 år.

Det här är ett lysande exempel på hur Udinese tänker, man kan låna ut spelare till en och samma klubb i en bra omgiving mot kvalificerat motstånd. Det är lätt att följa spelarnas utveckling och även om inte alla spelare kommer hamna i Udinese så höjs spelarnas värde, ännu mer när man spelar i högsta divisionen.

Så vilka av den här säsongens Granada spelare kommer vi hitta i Udinese nästa säsong?
Mensah med all säkerhet, han gjorde ett bra VM och om Zapata försvinner har vi redan en ersättare klar, helt klart är att det är en storback på gång.
Orellana, givetvis inte lika bra som Sanchez men ändå med spetsförmågor och en liknande spelstil, en snabb ytter som kanske får chansen i Udinese, jag tror dock han får stanna och spela i Granada en säsong till.
Geijo som smällde in 24 mål den här säsongen då? Nja, han imponerade inte sista han fick chansen i Udinse, det är möjligt att han stannar i Granada då man vill se hur kan klarar sig i Primeran.
Ighalo är nog heller inte redo för Udinese ännu, nigerianen bör få en säsong till i Granada.
Diego Mainz kommer få spela vidare med Granada.
Carlos Calva lär också få spela vidare i Spanien.
Dani Benitez ser riktigt spännande ut och här finns en viss chans att han får chansen i Udinese, men man kanske vill låta honom få spela så mycket som möjligt och då då stannar han i Granada.
Oscar Bovela kommer nog aldrig spela för Udinese, finns en risk att han lämnar Granada då han nog inte håller i Primeran.
Luis Muriel är en riktigt spännande talang som dock inte är redo för spel hos oss, men räkna med att han kommer spela i Udinese om något år.
Siquiera har gjort ett antal matcher öfr Udinese men jag tycker han inte håller måttet och brassen lär inte återvända till Udinese.

Det ska bli väldigt spännande att se vilka Udinesespelare som kommer att spela för Granada nästa säsong och hur man kommer klara sig i Primeran.

Forza Gra..Udinese!

Johan Haage2011-06-19 12:25:14
Author

Fler artiklar om Udinese