-

GRUSADE FÖRHOPPNINGAR
Missade målchanser - ett akut problem

Förlust på hemma- och bortaplan grusade fansens förhoppningar

Det blev två tunga förluster för Nocerina i den 8e och 9e omgången. Förra onsdagen förlorade man lokalderbyt mot Juve Stabia till de över 9000 åskådarnas stora besvikelse. Det var ett ganska blekt Nocerina som inte lyckades upprepa de tidigare matchernas goda prestationer, men den långa skadelistan har sedan några veckor givit Auteri ytterst begränsade valmöjligheter.

I försvaret saknade man fjolårets succéback De Franco. Backen Filosa, som just kommit tillbaka efter en ledbandsoperation, ådrog sig en meniskskada i första halvlek.

På mittplan var lagkapten De Liguori avstängd och anfallarna Negro och Plasmati var också borta p.g.a skada. Inga ursäkter, men naturligtvis hade Nocerina inte de bästa förutsättningarna och fick stora problem i de bakre leden.

Första halvleken var annars mycket jämn då båda lagen i stort sätt delade på initiativet och skapade några farliga lägen var. Jämvikten bröts då Juve Stabia tog ledningen i minut 42 med den litauiske landslagmannen Danilevicius.

Nocerina kvitterade i minut 53 med Di Maios mål och det var mittbackens tredje mål för säsongen. Snart uppenbarade sig Nocerinas stora försvarsproblem: med sårbarhet på kanterna och en stillastående backlinje. Juve Stabia lyckades efter bara en kort stund att inom loppet av 9 minuter göra 2 mål och fastställa resultatet till 3-1 (Zito och Mbakogu).

Nocerinas reduceringsmål kom för sent (Lele Catania i minut 93). En mindre god insats från ”i molossi” och tyvärr måste vi erkänna att resultatet var ganska rättvist.

Inför söndagens omgång var skadelistan fortfarande lång, men man hoppades kunna glömma derbyförlusten och förbättra sin tabellposition med en god prestation.

Prestationen var god – man dominerade matchen – men olyckligtvis blev det ytterligare en förlust. Än en gång var det ett misstag av försvaret (matchens enda) som orsakade förlusten. Ännu sorgligare var alla missade målchanser.

Nocerinas dominans började efter den 20e minuten då hemmamålvakten Donnarumma – man of the match – fick styra ett skott av Lele Catania till hörna. Sedan följde fem riktigt händelserika minuter. I minut 29 brände Farias en straff sedan han själv fällts i straffområdet. Två minuter senare tog Gubbio ledningen på kontring med Ciofani som lite tursamt kunde överlista Gori. Bara två minuter senare kom Nocerinas kvittering med ett praktskott på volley av De Liguori. Målet visades flera gånger om på de nationella sportkanalerna, men det var ju en mager tröst.

Nocerina fortsatte sin forcering och Donnarumma fick göra ytterligare två svåra räddningar på Castaldo och Catania. Samma spelare missade två jättechanser i början på den andra halvleken, då de stod helt ensamma framför Gubbio målet.. Synd, matchen hade kunnat ta en helt annan vändning. Di Maio hade också ett par farliga avslut innan hemmalagets segermål kom oväntat i den 85:e minuten.

I Italien säger man ”goal sbagliato, goal subito” (missat mål lika med insläppt mål) och detta blev sannerligen bekräftat i den här matchen.

Nocerina toppar i alla fall en lista: det är det lag i serie B som följs av flest supportrar på bortaplan. Ingen dålig bedrift med tanke på att Nocera långt ifrån är en storstad. Av 22 orter som är med i serie B är bara två mindre än Nocera till invånarantalet.

Efter de här förlusterna är stämningen lite dämpad bland fansen, som ser framtiden an med lite oro. Många tycker att Auteri och klubbledningen varit lite för optimistiska, när de helt förlitat sig på de spelare, som dominerat legapro ifjol.

Visst var alla värda nytt kontrakt, men serie B är en mycket svårare och längre turnering än legapro och truppen borde ha kompletterats med minst två till tre spelare – inte nödvändigtvis storstjärnor – med god erfarenhet av denna kategori.

Det blir kanske något inköp i januarimercaton, men känslan är att man borde agerat mycket tidigare, då man haft fördelen att vinna förra säsongens legapro redan i april. Vi får hoppas det blir bättre när spelarna kommer tillbaka efter sina skador.

Målsättningen är trots allt att stanna kvar i serie B.