Hemmamatch......26 mil hemifrån..
Evacuo nickar in 3-2

Hemmamatch......26 mil hemifrån..

Nocerina tog tre viktiga poäng borta i Catanzaro men tvingas spela sitt hemmaderby mot Paganese utan publik och på neutral plan.

I den sjunde omgången tog Nocerina sin andra raka seger och vann 3-2 borta i Catanzaro efter en spännande match som avgjordes sekunderna före slutsignalen. När hemmalaget i den 85:e minuten tog ledningen med 2-1 och Nocerina på köpet fick en man utvisad såg det ut att vara kört men den nye centertanken Felice Evacuo klev in i hjälterollen och dundrade in 2 mål i den 87:e och 89:e minuten.

Nocerina hade en hel del svårigheter i den första halvleken då hemmalaget pressade för fullt och mycket rättvist fick man gå till paus med ett baklängesmål. I molossi kom bättre in i matchen i den andra halvleken och kunde lite tursamt kvittera när en hemmaförsvarare nickade bollen i eget mål.

Sedan gick tempot ned och det hände inte speciellt mycket innan de sista 10 dramatiska minuterna.

Segern var både lite tursam och orättvis men är så klart mycket välkommen och innebär att man nu ligger endast 3 poäng från toppen. Att lyckas vinna en match även efter en medioker insats är kanske ett gott tecken och vittnar om att laget inte saknar viljestyrka och att man har många spelare av god teknisk kvalitet som kan vara avgörande när som helst.

Det finns fortfarande några taktiska och konditionsmässiga brister men det går säkert att så småningom jobba bort dem.

Förra veckan tog division 1 en spelpaus och imorgon är det dags för ett mycket känsloladdat möte, lokalderbyt mot ärkerivalen Paganese (Pagani har lite av ett ”lillebrorskomplex” någonting i stil med Finland-Sverige). Nocera och Pagani är två städer som endast skiljs åt av en smal gata, skämtsamt kallat ”Gazaremsan”. Rivaliteten är rotad sedan länge och har inte blivit mindre med åren

trots att lagen inte mött varandra i en seriematch sedan 1994.

Under årens lopp har lite ”incidenter” ägt rum, även när lagen spelat i skilda serier har unga supportrar retat varandra och bråkat vid ”Gazaremsan”. De senaste oroligheterna inträffade den 5:e augusti då en grupp tifosi från Pagani kastade sten på polisen efter en ganska obetydlig cupmatch som Nocerina vann med 1-0. P g a detta har polismyndigheterna klassat matchen som ”högriskmatch” och beslutat att den skall spelas utan publik och på neutral plan i staden Chieti -26 mil från Nocera och Pagani! -.

Beslutet väckte förargelse och bitterhet bland de båda städernas tifosi. Den stora majoriteten av dem har trots allt alltid uttryckt rivaliteten under fredliga och skämtsamma former -det finns i stort sett ingen som inte har släkt och vänner på den ”andra sidan”. Klubbarnas presidenter som också är nära vänner hade föreslagit att säsongens båda derbyn åtminstone skulle spelas inför respektive hemmapublik (utan bortafans). Förslaget vann tyvärr inget gehör hos myndigheterna och detta innebär bl a en omfattande ekonomisk förlust för klubbarna -minst 70-80.000 euro.

Man menar också att myndigheterna inte visar samma stränga attityd när det gäller riskmatcher i serie A där supportrarna är många fler och betydligt våldsammare. Det händer ofta att dessa matcher föregås och efterföljs av oroligheter som inte sällan slutar med knivdåd. Detta fick några helt fredliga AIK supportrar bittert erfara i Neapel. Våldsbenägna idioter finns tyvärr överallt men aldrig någonsin har Nocerinas och Paganeses tifosi dragit kniv mot någon. Kan verkligen ett litet derby i legapro med högst 7-8000 personer på läktarna utgöra en större säkerhetsrisk än Milan-Inter, Roma-Lazio, Juve-Toro , Palermo-Catania eller Genova-Samp (i våras blev 3 Sampdoria fans allvarligt knivskadade av Genoa huliganer när de firade uppflyttning till serie A)? Kommer någonsin ett serie A derby att spelas inom lyckta dörrar och på många mils avstånd? Det betvivlar vi starkt.

Som tur är kan man i alla fall se matchen på TV (Raisport 1) och med tanke på det hemska regnväder som härjar i trakten känns det kanske inte helt fel att få sitta bekvämt i hemmasoffan.

Rino Mariano2012-10-27 18:35:50
Author

Fler artiklar om Nocerina