Lagbanner
Allianz Stadium, 2023-01-22 20:45

Juventus - Atalanta
3 - 3

Efter Juve 3 - 3 Atalanta: High Chaparral i Turin
När kommer målet mister?

Efter Juve 3 - 3 Atalanta: High Chaparral i Turin

Defensiven först må vara mottot, men det syntes inte på Alianz Stadium igår. Det var fullt blås åt båda håll nästan från start. När dammet hade lagt sig stod det 3-3 på tavlan mellan Allegris Juve och Gasperinis Atalanta.

 


Det läcker med Sandro på skutan

Ett hemmalag känt för att sätta defensiven först mot ett bortalag som alltid har plattan i mattan, det var så matchen presenterades innan avspark. Men efter 90 spelade minuter var den nog ingen som hade lagt märke till den där så (ö)kända defensiven som Allegri förespråkar. För andra toppmatchen i rad så kunde försvarsspelet bäst liknas vid en hönsgård med svängdörrar. Av ganska tydliga anledningar måste tilläggas. Jag ser inte mig själv som någon stor taktiker, men en trebackslinje bestående av två ytterbackar känns inte helt 100. Visst att Danilo kan göra det jobbet och oftast gör det väldigt bra, men att kräva samma sak av Sleepy Sandro på andra kanten är tyvärr att kräva för mycket. Han är inte tillräckligt bra defensivt för att spela vänsterback på den här nivån längre, hur fan ska det då gå när han spelar mittback? 

”Men åtta raka nollor kan man inte snacka bort, det har du ju till och med sagt själv!”. Helt sant, men det finns ett väldigt stort men: Sandro spelade inte i tre av dom matcherna, mot Lecce var det fyrbackslinje och mot Inter var det mer tur än skicklighet att nollan hölls intakt. Kvar har vi då Torino, Hellas och Udinese. Inga dåliga lag, men inte heller tillräckligt tungt på CV:t för att förtjäna en chans mot offensiva storlag som Napoli och Atalanta. Inte i min bok i alla fall. Nu har vi facit, efter åtta mål bakåt på två matcher tycker jag att det är dags att säga hejdå till experimentet Sandro som mittback för gott och låta antingen Rugani eller Gatti spela istället. Dom är inte superbra, men dom är i alla fall skolade som mittbackar. Om Allegri nu ska envisas med att spela 3-5-2, vilket leder mig till nästa punkt på listan...


Snälla skrota 3-5-2

Tro inte att jag är en hatare bara för att, jag var ett stort fan av 3-5-2 när Allegri spelade det förra gången han var tränare för Juventus. Det var en fröjd att se motståndarna frenetiskt stånga sig blodiga mot den svartvita väggen. Jag fullkomligt älskade hur hatade vi blev för vårt defensiva spel. Men då hette mittbackarna Barzagli, Bonucci och Chiellini. Idag heter dom Danilo, Bremer och Alex fucking Sandro. Och det är precis det jag vill komma till. Hur mycket du än sminkar en gris kommer det fortfarande att vara samma gamla gris. Den här truppen är inte byggd för att spela 3-5-2, så snälla sluta att försöka. Jag fattar att det är lätt att falla tillbaka till något tryggt och välkänt när det går dåligt, men det här är inte rätt väg framåt. 

Jag tror att dom flesta skulle hålla med mig om jag sa att Chiesa och Di Maria är våra två bästa spelare. Ingen annan spelare i truppen har samma offensiva egenskaper som den duon. Viljan att hela tiden ta bollen framåt. Förmågan att skapa något från absolut ingenting. Tyvärr passar ingen av dom riktigt in i 3-5-2, speciellt inte med den trebackslinjen vi har idag. Vi såg alla vad som hände med Chiesa som ytter mot Napoli och vi vet alla att Di Maria egentligen inte ska spela som en av två forwards. Och nej, jag tror inte på att ”byta uppställning lite fram och tillbaka beroende på motstånd”. Jag tror på att välja en uppställning och hamra in det spelet i truppen så att precis alla vet vad dom ska göra på planen. Hela tiden. Det verkar funka ganska bra för alla andra tränare i världen. 


Spelarbetyg

Szczesny - 5
Ska absolut rädda Atalantas första mål. 0-1 efter fyra minuter är en usel start mot ett lag som är bra offensivt och det sätter prägeln för hela matchen. 

Danilo - 6
Ger bort bollen som leder till 2-2 precis efter halvtid. Kom igen liksom, det var den matchplanen det. Men sätter också 3-3 efter en fin frisparksvariant så det jämnar väl ut sig. 

Bremer - 5
Ska vara den som styr backlinjen från sin centrala roll och har därför en stor del av ansvaret där bak. Då får man inte höga betyg om det ser ut som det gjorde mot Atalanta. 

Sandro - 4.5
Förutom sedvanligt loj attityd så är han direkt inblandad i två av tre mål bakåt. Först genom att vara för passiv mot Lookman och sen genom att helt tappa bort honom. 

McKennie - 5
Fortsätter att spelas som någon form av mittfältsytterhybrid och har väldigt svårt att komma till rätta i sin ovana och otydliga roll. Medan världens fotbollselit sitter och spånar på hur dom kan få in så mycket offensiv kraft i laget som möjligt utan att bli för framtunga hittar Allegri istället nya sätt att knö in defensiva spelare på offensiva positioner. 

Fagioli - 7
Gör en ganska bra första halvlek då han tillsammans med Di Maria är dom som försöker mest framåt. Bidrar med en kalasfin ass i andra och nosar på ett högre betyg. 

Locatelli - 5
Ger bort bollen som leder till 0-1 har svårt att sätta sin prägel på matchen efter det. Ser som vanligt inte alls ut att trivas som regista i Juve. 

Rabiot - 5.5
Älgar på men kommer ingenstans. 

Kostic - 5
Spelade han ens? Var tvungen att dubbelkolla. 

Di Maria - 7.5
Inblandad i det mesta som sker framåt men tappar också ganska mycket boll. Sätter 1-1 på straff och gör en pigg första halvlek. Tröttnar lite i andra men borde ha varit kvar på planen i 90 min. 

Milik - 7
Gör ett fint mål och agerar bra som target. Försvinner lite i andra och byts ut mot Kean. 


Avbytarna får inget betyg pga anledningar. 

Mikael Noaksson2023-01-23 19:20:25
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid