Nicklas Bendtner - en prisvärd chansning
Bendtner är knappast den stjärnanfallare som Marotta utlovade i början av sommaren. Men han är en sund chansning till ett överkomligt pris, och vi får mer för pengarna nästa år.
Nicklas Bendtner blev till sist den anfallsstjärna som Juventus rekryterar den här sommaren. Inte Cavani, Van Persie, Dzeko eller Llorente, utan Bendtner. För en klubb som genom åren vant sig vid anfallare som Del Piero, Trezeguet, Vialli, Baggio och Boniek är det svårt att inte se värvningen (lån med köpoption) som en besvikelse och ett antiklimax - i synnerhet som fjolårets utlovade anfallsstjärna inte heller blev något av förstavalen, utan Mirko Vucinic. När nyheten om Bendtner läckte ut i torsdags bombarderades Juventusforumet på Svenska Fans av ilskna och hånfulla kommentarer, och de argaste skribenterna hotade med sedvanlig nyansering att ta livet av sig.
För egen del känner jag mig egentligen inte heller särskilt uppsluppen. Bendtner är en chansning och håller inte samma klass som de spelare som dominerat ryktesflödet under sommaren. Men trots det tycker jag, med lite distans till värvningen, att den är ganska klok. Åtminstone om man ser den ur ett lite mer långsiktigt persektiv. Här är ett försök att reda ut begreppen.
Juventus anfallsuppsättning
Juventus har två skickliga fotbollsspelare i Giovinco och Vucinic. Vi har en målskytt av anständig klass i Matri, samt Quagliarella som mest ägnade sig åt skadeåterhämtning under förra säsongen och som känns som ett osäkert kort. Problemet är bara att ingen av dem är särskilt bra på att förvalta inlägg. Vi har saknat den där anfallaren gör mål på nick eller ett tillslag, och som gör det möjligt att anfalla på kraft utan att behöva spela bort hela motståndarförsvaret. Det är i första hand den luckan Bendtner är tänkt att fylla, och i den rollen ser jag honom faktiskt som en klar förstärkning.
Bendtner
Det mest intressanta som skrivits om Nicklas Bendtner hittar man i Offside nr 1/2011 i en intervju med Jaques Crevoisier, som gjort psykologiska tester på spelarna i Arsenal. Testet graderar spelarnas mentalitet utifrån olika aspekter och i kategorin "Självupplevd kompetens" noterade Bendtner värdet 10 - på en skala graderad från ett till nio!
Vi har alltså en spelare som i sitt eget huvud är väsentligt bättre än vad hans prestationer i den verkliga världen hittills har visat. Och för all del - om man värvas till storklubben Arsenal som tonåring och får göra A-lagsdebut när man är 17 år, så är det kanske förståeligt om man får ett stort ego. Bendtner har naturligtvis blivit påmind om sin stöddiga attityd under de senaste åren när karriären inte fortsatt lika spikrakt uppåt som den började, och kanske är det så att den nu 24-årige småbarnspappan inte har riktigt samma övertro på sig själv som sin yngre upplaga. Hans första kommentar när övergången till Juventus blev klar innehöll formuleringen "glad och ödmjuk", vilket möjligen talar för att det är en person med bättre självinsikt som kommer till Juventus än den som föstes bort från Arsenal inför hösten 2011. Det borde i så fall också öka hans möjligheter nå sin fulla potential. För kunnandet finns ju där - Arsene Wenger har knappast gjort sig känd för att rekrytera talanglösa spelare. Bendtner kan bli en positiv överrasknig!
Marotta på marknad
Två år i följd har nu Marotta inlett silly season med att högt och ljudligt basunera ut att han ska köpa anfallsspelare och att det minsann kan få kosta. Han har gett ett synnerligen angeläget intryck, och följaktligen blivit erbjuden spelare med väldigt höga prislappar. Men Marotta tycks vara något så ovanligt inom fotbollsbranchen som kostnadsmedveten. De som har velat sälja till överpris har fått nobben, och även om han snöpligt har fått vända hemåt med varor ur andrasorteringen så ska han ha beröm för att han hushållit med klubbens resurser. En mer fåfäng sportchef hade betalat, solat sig i glansen från sin nyinköpta stjärna och låtit klubbens framtida ekonomi ta smällen.
Financial Fair Play
Det främsta skälet till att jag tycker Bendtner är en vettig lösning är UEFA:s nya regelverk Financial Fair Play, som lite förenklat handlar om att hindra klubbar att pumpa upp sin ekonomi med lånade pengar. Mängder av klubbar kommer de närmaste åren tvingas sanera sina kostnader, vilket rimligen bör leda till deflation på den europeiska fotbollsmarknaden. Den klubb som handskas varsamt med sina pengar nu kan komma att skaffa sig ett rejält försprång mot sina konkurrenter när de nya reglerna införts fullt ut. Med det i åtanke känns ett lånekontrakt med Bendtner faktiskt som ett bättre alternativ än Llorente och en tom plånbok. Kanske får vi acceptera att det inte var köpläge på anfallsstjärnor just den här sommaren.
Välkommen och lycka till, Nicklas!