Lagbanner

Cagliari-Juventus 2-0: Semesterspel på Sardinien

Juventus stod för en plattmatch och föll med 2-0 mot Cagliari. Spelarbetygen blir därefter och följer skalan 4-9 där 4 är att betrakta som uselt och 9 som fenomenalt. Övriga betyg motsvarar: 5 - underkänt. 6 - godkänt. 7 - mycket bra. 8- fantastiskt.

Ärligt talat borde jag inte ens skriva den här artikeln. Vi borde i självbevarelsedriftens tecken kollektivt låtsas som att den aldrig inträffade och fortsätta tänka på att vi är italienska mästare. Det var nämligen exakt vad laget gjorde i kvällens match. Med scudetton inlåst i troféskåpet kändes det som att så gott som samtliga juvespelare mentalt befann sig på playan. Rent sportsligt kan man inte dra några större växlar av en sådan här prestation, men som supporter kan man fortfarande känna att det är för jäkligt att lägga en semesterkväll på att se Juventus uppträda som ett otränat och bakfullt korplag så här en dryg vecka innan Champions League ska återupptas.

Cagliari spelade precis som det de är - ett lag som har något att bevisa. De hade en genomarbetad matchplan och höll sig till den med en marschorkesters disciplin. Juventus, däremot, uppvisade inte heller ikväll minsta tillstymmelse till spelidé eller strategi under Maurizio Sarris ledning. Idag fanns varken Dybalas geni eller Douglas Costas snabbhet till hands för att sminka över den cigarettuggande taktikerns oförmåga att nå fram till spelarna med sin taktik. Efter mål av Luca Gagliano och Giovanni Simeone i första halvlek föll Cagliari hem och försvarade kompakt i andra. Därmed såg de effektivt till att Juve aldrig kom i närheten av några poäng denna heta sardinska sommarkväll. Säkrad titel, sommarhetta, skadade nyckelspelare, omänskligt matchschema, mystiska sken på himlen eller vad det nu vara månde – så här får Juventus aldrig någonsin uppträda och därmed basta. Tycker man något annat så har man inte förstått vad det betyder att spela för eller att hålla på Juventus. Det är fullständigt oacceptabelt och en plåga att bevittna.

Avstånden mellan lagdelarna är konsekvent direkt fotbollsfientliga. Mittfältarna ligger i knät på backlinjen och lämnar oceaner av fria ytor mellan sig och anfallarna. Pressen appliceras av en spelare åt gången och bristen på rörelse utan boll lägger sig som en illaluktande disktrasa över alla försök till kreativitet och offensiv skaparglädje. Ikväll var dessutom den totala likgiltigheten inför resultatet en välriktad spottloska i ansiktet på klubbens av Giampiero Boniperti myntade måtto: ”Att vinna är inte viktigt i Juventus. Det är det enda som räknas”. Det är hög tid att någon, förslagsvis Sarri, hålls ansvarig för den allt längre räckan av horribla prestationer.

Spelarbetyg

Gianluigi Buffon: 5,5
Borde verkligen ha räddat Simeones mål, men borde å andra sidan verkligen inte ha räddat samme spelares Zlatan-volley i andra halvlek, vilket han gjorde. Därför just över underkänt (5).

Juan Cuadrado: 4
Under all kritik. Cuadardo slog bort så gott som varenda något sånär ambitiös passning och såg ut att vara direkt inkapabel att skaka fram en målchans.

Leonardo Bonucci: 5
Ingen godkänd insats av Bonucci, vars passningsspel lämnade en del att önska. Som lagkapten måste han också ta på sig en del av ansvaret för den katastrofala inställningen.

Daniele Rugani: 5
Med Rugani i mittlåset presterade Juventus ytterligare en skakig försvarsinsats. Tyvärr är han en gemensam nämnare för alla juventusförluster efter omstarten och även om han inte var sämre än någon annan just ikväll så känns han ofrånkomligen ganska klar med sin juventusgärning så fort säsongen är över. Det är synd, då jag en gång i tiden såg honom som extremt lovande.

Alex Sandro: 5
Skapade väldigt lite och höll låg kvalité i inläggsspelet. Därtill kom Cagliari ofta fram ganska enkelt längs hans vänsterkant.

Rodrigo Bentancur: 6 (utbytt 76’)
Bentancur gjorde verkligen vad han kunde i en otacksam omgivning. Drev upp en del anfall och gjorde i vanlig ordning ett fint dagsverke i duellspelet.

Miralem Pjanic: 5,5 (utbytt 61’)
Kändes lite oinspirerad och bidrog inte med så mycket i offensiv väg. Blek insats.

Simone Muratore: 5,5 (utbytt 61’)
Ville mycket, men kunde klart mindre. Såg hungrigare ut än de flesta andra, men saknade tyvärr kompetensen för att omsätta denna hunger i lyckade aktioner i sista tredjedeln av planen. Vann ett par dueller.

Federico Bernardeschi: 5
Var en av dem som skapade mest i första halvlek, men drev helt ut ur matchbilden i den andra.

Gonzalo Higuain: 4,5 (utbytt 88’)
Tog sig visserligen till en del chanser, men brände lika många. Första touchen satt inte som den skulle och Higuains kroppspråk i motvind gör det verkligen svårt att sympatisera med honom under den här sortens insatser.

Crisitano Ronaldo: 6
Försökte och lyckades skapa en del nästan helt på egen hand. Cagliaris försvar begränsade honom dock till skott ur svåra lägen, men jag imponerades ändå någonstans av hans professionalism och vilja.

Luca Zanimacchia: 5,5 (inbytt 61’)
Såg precis som Cmore-kommentatorerna konstaterade ”pigg” ut i sitt inhopp, vilket inte var någon större konst i kontrast till ett helt urlakat lag i övrigt. Men ärligt talat, om detta är det bästa akademin lyckas skaka fram, då är det inte konstigt att Juve ger så försvinnande få ungdomar chansen. Knappast juventusmaterial, baserat på detta inhopp.

Blaise Matuidi: 6 (inbytt 61’)
Sprang, vann boll, ville. Mer än man kan säga om laget i stort.

Daouda Peeters och Marco Olivieri byttes in men spelade för kort tid för att betygsättas.
 

Hugo Olsson2020-07-30 00:46:55
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid