Lagbanner
Stamford Bridge, 2021-11-23 21:00

Chelsea - Juventus
4 - 0

Chelsea – Juventus 4 – 0: Brittisk käftsmäll
Horribel och uppgiven insats

Chelsea – Juventus 4 – 0: Brittisk käftsmäll

Juventus åkte till London för att befästa förstaplaceringen men åkte hem blåslagna och uppläxade. De regerande mästarna hade uppvisning och det var aldrig något snack om saken. Här kommer lite tankar i vilket fall.

Klasskillnad
I förra matchrapporten så hyllade jag mittfältet och hur deras fysiska närkampsspel blev väldigt vägvinnande i synnerhet när Juventus hamnar i ledning. Gårdagen visade hur begränsat det kan se ut när det ska etableras ett anfallsspel, skapas tryck och jagas mål. 
Att Juventus skulle ligga lågt och undvika att hamna i underläge var en väldigt förväntad matchbild på förhand. När ledningsmålet gjordes redan i den 25:e matchminuten så behövde det ageras för att undvika en snöbollseffekt, det var tydligt att Chelsea inte hade några planer att slå av på takten. Det blev dock ännu tydligare att Juventus skulle få kämpa för att hålla emot. Spelarna räckte helt enkelt inte till mot Chelseas atletiska och snabba ungtuppar som ständigt var i rörelse. Den enda chans Juventus ens hade för att kunna hålla i bollen och flytta upp laget var genom snabba kombinationsspel, millimeterprecisa långbollar och spelare som kan hålla i bollen. Den skickligheten och de tekniska färdigheterna finns helt enkelt inte i truppen, och definitivt inte i mittfältet. Det blev plågsamt uppenbart att bevittna hur begränsat det såg ut.

Förlust som etsar sig fast i näthinnan
1 - 4 mot Real Madrid 2016 (andra halvlek), 0 - 3 mot Real Madrid 2018 och nu 0 - 4 mot Chelsea. Vissa förluster är svåra att smälta och förtränga. Visst, 0 - 3 hemma mot både Fiorentina och Milan så sent som i fjol var inga trevliga upplevelser, men det är skillnad. Där handla det snarare om grova underprestationer. Men gårdagens knock handla inte om någon underprestation, det var liksom aldrig i närheten. Juventus blottades totalt och det var tydligt för samtliga att detta tyvärr är den nivå som Juventus håller för närvarande. Visst, det går att gräva fram vinster genom att ligga lågt och hoppas på någon kontring i enstaka matcher, det såg vi inte minst mot Chelsea hemma. Men det håller inte i längden, definitivt inte i Europa. 

Positivt då?
Svårt att tänka positivt efter mardrömskvällar som denna men det finns trots allt anledning att göra det. Gårdagens utskåpning blottade tydligt vilka svagheter som finns i truppen om det nu av någon anledning inte hade uppenbarats för samtliga iblandade. Pinsamma snytingar som denna är ibland precis det som behövs för att sätta fart på saker och ting. Rykten om att Vlahovic ska plockas in i januari intensifieras och oavsett hur mycket substans som ligger bakom det så behöver något göras. Ledningen behöver på något sätt konkretisera klubbens ambitioner att återigen bli bäst genom aktioner och symbolhandlingar som är i linje med just det. Förra säsongen blev i mångt och mycket en mellansässong och om inte något väldigt otippat inträffar i år så kommer även denna säsong att räknas som en. Frågan är hur många mellanssäsonger man har råd med innan Juventus tappar sin plats högst upp på den italienska näringskedjan (kanske redan har skett?), innan Juventus slutar vara slutdestinationen för spelare i Italien. Förhoppningen är att gårdagen får verka som en väckarklocka om att spets måste hämtas in. För även om Allegris gärning kan diskuteras så kan inte allt falla på honom, det är trots allt spelarna som behöver göra jobbet ute på plan.

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–10, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 6,5
Svårt att hänga honom för de insläppta målen. Har utöver det ett bra ingripanden varav en riktig klassräddning på Ziyechs låga avslut. Kunde slutat värre. 

Cuadrado: 5,5 (80´ De Winter)
Hade det riktigt svårt med en vindsnabb Hudson-Odoi och då är inte Cuadrado långsam direkt. Colombianen kan göra det bra som högerback men när han ställs mot riktigt bra motståndare så blottas hans defensiva kvalitéer lite för mycket. 

Bonucci: 5,5
Bonucci hade det minst sagt svettigt mot Chelseas anstormningar. Blev överväldigad av Chelseaspelarna och gav bort många bollar på det. Ansiktsuttrycket i pratstunden med Jorginho sa egentligen allt. 

De Ligt: 5,5
Tuff kväll även för de Ligt, gjorde det han kunde men inte hos honom problemet ligger, detta var en kollektiv kollaps. 

Alex Sandro: 4,5
Klart svagast i backlinjen, kändes överbelastad rent fysiskt och såg ut som en gammal farbror i kontast mot Reece James. Tappade boll, tacklades omkull och svag i positionsspelet. Hade inte koll på Reece James bakom sig när denne dunkade in sitt mål.

Rabiot: 5,5
En typisk prestation från fransmannen som vi tyvärr sett för många gånger denna säsong. Hade även han svårt med Reece James, blev inte enklare av att engelskmannen prickade bollen rakt i nyllet på Rabiot. Såg groggy ut efter det, precis som hans insats. 

Locatelli: 6 (67´ Arthur)
Kommer undan med hedern i behåll vilket är en bedrift i sig. Hade några brytningar som stoppade anfall, blockerar skott och står för en smörlyftning till Morata som höll på att bli assist.

Bentancur: 4,5 (59´Dybala)
Säkerhetsrisk som Chelseaspelarna utnyttjade. Instabil och intetsägande insats. Symboliserar de brister som finns i truppen. 

McKennie: 5,5 
Han försökte så gott han kunde, inget fel på inställningen i alla fall. Svårt att göra något konkret offensivt från sin högerkantsposition. Hade ett hyfsat skott med vänstern i svårt läge. Betyget balanserar nånstans mellan underkänt/godkänt men missen vid sista målet drar ner det något. 

Chiesa: 5 (80´ Kulusevski)
Startade på topp jämnsides Morata men flyttades snabbt ut på vänsterkanten. Var den som skulle kunna hota Chelsea på förhand men fick inte till det överhuvudtaget. Till stora delar osynlig mycket på grund av den taktiska dispositionen och det kolossala övertaget för Chelsea. Noll avslut mot mål.

Morata: 5 (67´Kean)
Många var redo att skrika ut att släkten är värst innan Thiago Silva rensade undan Moratas lyftning. Fick inte Chelseasupportrarna att ångra att han lämnade klubben i alla fall. 

Inbytta spelare
Satte för lite avtryck eller spelade för kort tid för att betygsättas.

Behrozbehroz.j21@gmail.com2021-11-24 11:45:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid