Lagbanner
Den skandalösa damen
Juventus förra president Agnelli, huvudansvarig för skitstormen.

Den skandalösa damen

Here we go again. Juventus har trampat snett och hela fotbollsvärlden står och pekar finger. Varför måste det alltid vara vi?  


Jag har medvetet väntat med att skriva något om den här nya härvan som uppdagats kring min kära klubb Juventus. Min officiella inställning har varit att ”jag vill ha mer info innan jag uttalar mig”. Men det är bara delvis sant. Det finns också något i mig som inte vill skriva den här texten. Varje bokstav tar emot. Varje mellanslag är bara ännu ett steg mot det som verkar vara den bistra sanningen: Juventus har fuckat up igen. 

Så. Då var det sagt. Dags att börja nysta lite i mina känslor och tankar kring det hela. När det gäller plusvanlenzahärvan som nyligen gav klubben 15 minuspoäng så är det svårt att inte bli trött och less på att några jävla kostymnissar än en gång ska paja för laget på planen. Det dödar säsongen helt och hållet och blir ännu en svart plump i den gamla damens historiebok. Det känns jävligt trist som supporter. Så jag är arg, besviken och en smula skamsen. 

Men mest av allt är jag nog konfunderad. Juventus blir alltså straffade, men alla som gjorde affärer med Juventus går fria? Hur funkar det? Det krävs väl två parter för att genomföra en övergång? Har Juventus hotat det andra laget att höja värdet på en spelare? Den tidigare domen fastslog att det är omöjligt att värdera en spelare utifrån något annat än det klubbarna själva kommer överens om. Nu har alltså den domen hävts vilket då betyder en av två saker. Antingen så finns det nu ett sätt att värdera en spelare på, vilket känns osannolikt, eller så åker Juventus dit för att ”dom visste vad dom gjorde”. Förlåt men fel är väl fel oavsett? Varför får exempelvis Napoli göra liknande affärer utan att bli straffade? För er som inte har koll på detaljerna så köpte Napoli Osimhen för 71 + 10 i bonusar. Det riktiga pengavärdet var dock närmare 50 då 20 miljoner kom i form av fyra spelare. 5 för Orestis Karnezis (som spelade en match för klubben på två år) och 15 för ungdomsspelarna Ciro Palmieri, Luigi Liguori och Claudio Manzi som aldrig spelade för Lille utan lånades ut till småklubbar tills kontrakten bröts. Napoli fick alltså en plusvalenza på typ 20 miljoner där majoriteten av summan är uppblåsta värden. Hur är det bättre än att övervärdera Pjanic till 50 för att i sin tur få en plusvalenza på typ 20 miljoner när han lämnar klubben? I don’t get it. 

Jag ifrågasätter inte om Juventus har gjort fel eller inte. För mig är det ganska tydligt att Pjanic inte var värd 50 och att ingen i hela världen hade betalat den summan för honom där och då. Det är ett medvetet sätt att fiffla med böckerna. Men om det inte finns några tydliga regler för hur spelarvärderingar får skötas tycker jag att det är märkligt att straffa någon för att dom inte följt reglerna. För det är väl ingen som på riktigt tror att Napoli inte hade någon aning om att deras fyra killar som satte sig på planet till Lille inte var värda 20 miljoner? Att det bara är Juventus som är onda och att alla andra har handlat i god tro? 

Det finns ett värde i att statuera exempel. Men måste det alltid vara Juventus? Lite så känner jag just nu. Straffa alla eller straffa igen. Då blir det väl i alla fall rättvist?

Över till vad jag personligen tror är en ännu större grej och kommer påverka klubben ännu mer, nämligen lönefifflet under coronan. Juventus påstås alltså ha fått spelarna att gå med på att avsäga sig sin lön under fyra månader för att lätta på trycket. Inget fel i sig. Det hade varit en fin gest från spelare som fullkomligt badar i pengar men nej, så var tyvärr inte fallet. Det Juventus gjorde var att betala spelarna ändå, fast på ett sätt så att det inte påverkade bokslutet. Hur vet jag inte riktigt, men att det är ett långt mycket tydligare feltramp än att blåsa upp värdet på spelare det håller nog dom flesta med om. Och med tanke på Juventus frostiga historia med UEFA så räknar jag inte med några sidenhandskar när dom blandar sig i leken. Här kan det bli avstängning från europaspel att vänta. Hur mycket två-tre säsonger utan det drar ner kalkylen och dragkraften för klubben vågar jag knappt tänka på. 

Men den domen kommer inte förrän i slutet av mars. ”Njut” så länge det varar. Jag är i alla fall glad att jag fått ur mig den här surdegen till text tillslut. Det skavde mer än vanligt. Det är nästan att man önskar att man höll på Tottenham just nu. Eller nä. 




 

Mikael Noaksson2023-01-24 20:31:54
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid