Lagbanner
Dynamo Kiev-Juventus 0-2: Grande Morata!

Dynamo Kiev-Juventus 0-2: Grande Morata!

Back to winning ways! Alvaro Morata stod för båda målen när Juventus bortaslog Dynamo Kiev denna kylslagna oktoberkväll. I vanlig ordning serveras svartvita betyg och nyanserade analyser. Mycket nöje!

Matchen
Spelmässigt fortsatte Juventus på den inslagna vägen så här långt under Pirlo, med ett stort bollinnehav och en tydlig ambition om ett rörligt anfallsspel. Precis som i de senaste matcherna blev dock verkligheten mindre fritt flödande än fantasin och Juve skapade inte överdrivet mycket i chansväg under första halvlek mot ett Dynamo Kiev som uppvisade stor respekt för sina tungt meriterade motståndare och försvarade sig lågt. Men redan tidigt i andra halvlek sprack det unga ukrainska laget lite i fogarna, förlorade koncentrationen och tappade greppet om Juve. Alvaro Morata, däremot, förlorade inte koncentrationen. Spanjoren höll sig framme vid två tillfällen och fastställde slutresultatet till 0-2.

Då jag knappast är någon konässör av ukrainsk fotboll erkänner jag villigt att jag har svårt att skatta den här juventusprestationen. Mitt spontana intryck var att Dynamo Kiev var mer bollskickliga än vad jag hade trott, men saknade den cynism och noggrannhet som krävs för att ett lag av deras storlek ska kunna rucka på en klubb som Juventus. Det var hela tiden lite för lätt för Juve att få ett finger här och en tumme där. Förr eller senare tar ett lag av Juves kvalité hela handen, och troligen var detta en viktig läxa för fotbollsprofessorn Lucescus manskap. Möjligen borde Juve dominerat kraftigare än vad de gjorde. Dynamo bjöd som sagt på ganska mycket, hade en målvakt som tycktes ha doppat handskarna i olivolja före avspark och kändes helt uddlösa i sina få ansatser till anfall. Men samtidigt är det svårt att göra mer än att besegra det motstånd man ställs emot. Det var också en småruggig höstkväll i Kiev, en typ av sceneri som varje Champions League-höst bjuder på ett par tre storskrällar, så att Pirlo undvek en sådan i sin CL-debut känns skönt.

Spaning 1: Från 3-4-1-2 till 4-3-3
Jämfört med Crotone låg Danilo längre ut till vänster, Chiesa längre fram på sin vänsterkant och Kulusevski var tydligare en ytter och inte en partner till Morata i ett tvåmannaanfall. Cuadrado agerade högerback snarare än högerytter även om han gick framåt så fort tillfälle bjöds. I försvar spelade laget 4-4-2, med trequartistan Ramsey som partner till Morata på topp. Dessa förändringar kanske inte låter så mycket för världen, men jag tycker de gjorde att flera spelare kom bättre till sin rätt, inte minst Kulusevski och Chiesa.

Spaning 2: Härligt med långa hörnor!
Jag sällar mig gärna till den skara som, ofta med en tydlig britisk accent Modell Tipsextra, hävdar att hörnor måste in i boxen. Du får inte så många lägen under en match att ta god tid på dig att måtta in inlägg i motståndarnas straffområde, så de du får behöver du ta till vara på. Har du ett par långa spelare och en bra fot för att serva dem räcker det att lyra in bollen mot ytan mellan målområde och straffpunkt för att chansen ska finnas att det uppstår en farlighet. Juve har både i säsongsupptakten och under de senaste säsongerna envisats med att skicka flacka hörnor mot främre stolpen för skarvning. Resultaten har, i alla fall enligt min magkänsla, varit tämligen skrala. Därför var jag riktigt nöjd med att se både Kulusevski och Chiesa dra in varsitt par höga hörnor mot bortre stolpen i första halvlek. Det höll på att bli farligt varje gång och genast hade Juve skapat sig lite av ett mentalt övertag på billigast möjliga sätt. Fortsätt så!

Spaning 3: Djärva uppspel från mittbackarna
Det som normalt brukar vara Bonuccis signum stod idag även såväl Chiellini som Demiral för: lite modiga uppspel centralt i banan, skärandes genom eller seglandes över motståndarnas mittfält. Även med publikljudet i Kiev gick det tydligt att höra Andrea Pirlos ”Again Demi!” någon gång mitt i andra halvlek efter ett av den turkiske mittbackens försök. Jag vet inte om jag tycker att det gav så där värst bra utdelning idag, men jag tycker det är kul att Pirlo har tydliga idéer om hur han vill göra Juve farligare i spelet med bollen, ni vet det där som alldeles för ofta bara gick sidledes och långsamt förra året. Också bra att spelarna i fråga, kanske inte de mest bekväma med att slå svåra passningar under press, tagit till sig spelidén och vågar.

Betyg
Skalan går från 4-9, med 5 och neråt som underkänt, 6 godkänt, 7 mycket bra och 8 fantastiskt. Någon nia får ni inte se idag, tänk er Ronaldo mot Atlético ungefär.

Szczesny: 6
Såg skakig ut i första, något tveksamt uppspel och en otajmad utrusning. Ganska sysslolös, men ändå klart bättre i andra.

Cuadrado: 7
Kanoninsats från Cuadrado. Jag är inte övertygad gällande huruvida hans defensiva kvalitéer är tillräckliga för att spela högerback, men mot ett väldigt defensivt Dynamo var han klockren. Drev upp anfall och ville mycket, alltsammans krönt med en mycket fin inläggsassist till 0-2.

Chiellini (ut 19’): Spelade för kort tid för att betygsättas.
Krya på dig Chiellini! Såg ut att vara en muskelbristning och således förmodligen inget alltför allvarligt. Likväl smärtsamt att se en av världens främsta försvarare så konstant hämmad av den egna kroppens allt mer påtagliga begränsningar.

Bonucci: 7
Det vore en överdrift att säga att det gick som en dans. Pappa Bonuccis ansträngning skulle knappast räckt till ens den mjukaste vals. Stabilt parkerad på tvåans växel joggade han runt och fick allt att se enkelt ut, kom rätt in i alla dueller med den där kyliga elegansen han besitter och höll Dynamos anfallare kort matchen igenom.

Danilo: 6,5
Bra jobb, inte minst då han inte är någon naturlig vänsterback. Allt mer självsäker under Pirlo.

Bentancur: 5 (ut 79’)
Äh, bättre kan du Rodrigo! Mot den här sortens motstånd måste Bentancur tydligare dirigera spelet och skapa mer. Han kan ju liksom det.

Rabiot: 5
Samma sak här: för lite, för slarvigt och för anonymt. Ingen direkt dålig insats, men bidraget blir alldeles för litet i relation till kunnandet.

Ramsey: 7 (ut 79’)
Otroligt företagsam. Där hans kollegor sölade bort möjligheten att exploatera Dynamos tafflighet var Ramsey lekfull, aktiv och i fin form. Skapade mycket och var rolig att se.

Kulusevski (ut 56’): 6
Ganska involverad och kom till två avslut, det ena en klack vid första stolpen som höll på att bli ett drömmål, det andra gav returen som Morata satte 0-1 på. Såg lovande ut, men lyfte inte riktigt.

Morata: 8
Fasen vad jag är glad att ha Morata tillbaka! Jag älskade honom under hans första sejour i Juve och uppskattar verkligen hur otroligt lojal han alltid är mot arbetsinsatsen och laget. När forwardcirkusen snurrade som fortast i somras hade jag svårt att förstå dem som menade att vi behövde få in en målskytt. Vi hade ju redan Dybala och Ronaldo. Mot bakgrund av det tyckte jag till exempel inte att Giroud lät som någon dålig idé, med tanke på hur bra han alltid får Griezmann och Mbappé att funka i franska landslaget. När det tillslut blev Morata tänkte jag också att vi fått in just den sortens forward, en spelare som kunde göra Ronaldo och Dybala bra. Därifrån hamnade vi hastigt och olustigt i en sits utan både CR och La Joya. Med dessa ordinarie målskyttar skadade har det varit en fantastiskt trevlig överraskning att få se Morata så här klinisk. Ikväll var han King of Cool, måltjyven förkroppsligad. Både mot Crotone och Dynamo har han varit en bra uppspelspunkt, men dessutom bankat in tre mål och haft bud på fler. En otroligt fin start alltså. Grandissimo Alvaro!

Chiesa: 6,5
Jag var spänd på att se hur Chiesa hade repat sig efter utvisningen. Svaret var att han hade gjort det bra. Han verkar ha tagit det på rätt sätt och vågade ikväll fortsätta göra just det han är bra på: utmana, utmana och överraska. Inte alltid helt lyckosam och inte knivskarp i avslutslägena, men en frisk fläkt och en ihållande huvudvärk för Dynamos försvar.

Demiral (in 19’): 5,5
Jag hade inte protesterat om Demiral fått rött kort istället för gult efter sin bakifrånkapning på en Kievspelare i andra halvlek. Jisses vilken huvudlös tackling! Såg inte helt bekväm ut med de nya direktiven om mer kreativa uppspel, men stod för ett ärligt försök och en fin arbetsinsats. Taket hos Demiral är otroligt högt, hoppas han får tid på sig att närma sig det utan skador den här säsongen.

Dybala (in 56’): 6
Kul att se Dybala tillbaka! Knappast formtoppad, men fortfarande just väldigt kul att se honom. Bollen är som rundast vid hans fötter.

Arthur och Bernardeschi stod för gästspel av det kortare slaget och betygsätts inte.

Forza Juve!


 

Hugo Olsson2020-10-21 01:16:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid