Stadio Renato Dall'Ara, 2021-12-18 18:00

Bologna - Juventus
0 - 2

Efter Bologna 0 -2 Juve: Defensiven gav poäng
Det var en dimmig afton i Bologna.

Det var inte vackert, men det var ack så viktigt att Juventus plockade tre nya pinnar borta mot Sinisas Bologna. Nu är det bara en match kvar innan nyår och vi är med i racet om CL-platserna igen. Det är det positiva. Spelet då? Njae, det är fortfarande det negativa.

Vinst! Här kommer mina tankar efter matchen.

Säkert bakåt
Visst, det krävdes några fantastiska tacklingar i sista sekunden, men för första gången på väldigt länge skapade motståndet inte kaos i Juves strafforåde. Visst, laget startade andra halvlek lika jävla uselt som vanligt, men den här gången gav det inte ett mål i röven. Det tackar jag försvaret för. De Ligt gjorde en grym insats och plockade bort den annars heta Arnautovic tämligen enkelt. Bonucci samlade upp bollarna som damp ner bakom backlinjen och Szczeny hade inte speciellt mycket mer att göra än att plocka ner några hörnor och inlägg. Personligen så tycker jag fortfarande att laget står alldeles för lågt men när det ser ut som igår så köper jag det. Bologna kom ingenstans, även om dom hade stort bollinnehav, framförallt i andra.

Bollinnehav: 58-42
Men att säga att Juventus spelade bra fotboll är en överdrift. Än en gång gav Max mannar bort initiativet till ett mindre lag, skillnaden den här gången var att det inte straffade sig. Att se ett storlag som Juventus panikrensa bollen i 45 minuter och hoppas på en kontring känns... ovärdigt? Fine att motståndarna kan ha perioder i matchen där initiativet pendlar över till dom. Det är inget konstigt. Men att det händer så pass ofta när vi bara leder med ett ynka mål känns oroväckande. Är mentaliteten verkligen så svag att vi inte kan gå för 2-0 istället för att försvara 1-0? Igår kom laget hem med tre pinnar i bagaget så jag ska inte klaga för mycket, men det kommer krävas att dom skärper sig rejält i spelet med boll om det ska bli något CL-spel nästa år. Juventus har fortfarande gjort alldeles för lite mål. Faktum är att det bara är två lag i Serie A:s topp 15 som har gjort färre mål, Bologna med sina 24 och Torino med sina 22. Inter är bara 2 mål ifrån 50 (Juventus klockar in på 25), men dom har ändå släppt in färre mål än oss. Har du hört den om att anfall är bästa försvar Allegri?

13 av 15 poäng
Även om spelet lämnar i stort sett allt att önska så gäller det att vara lite objektiv ibland. Just nu går det faktiskt ganska bra, i alla fall om man jämför med tidigare på säsongen. På dom fem senaste matcherna har Juve plockat 13 av 15 möjliga poäng medan framförallt Napoli men även Atalanta har tappat. Fine att spelschemat har varit fördelaktigt men det är ändå ett tecken på att det börjar gå åt rätt håll. Om Milan vinner över Napoli ikväll och vi har lite småflax i nästa omgång kan vi vara ikapp Napoli vid en seger i returmötet den 6 jan. Det hade i alla fall inte jag räknat med för några veckor sedan.