Lagbanner
2021-01-24 12:30

Juventus - Bologna
2 - 0

Efter Juve 2 - 0 Bologna: Omgångens stora vinnare
Way to go Weston!

Efter Juve 2 - 0 Bologna: Omgångens stora vinnare

När Milanolagen båda tappat poäng hade Juventus kalasläge att närma sig toppstriden hemma mot Bologna. Efter en relativt stabil insats kunde slutresultatet skrivas till 2-0, men det borde blivit mer än så.

 
En nästan helt perfekt omgång! Det är inte varje helg det händer. Här kommer mina tankar efter matchen mot Bologna.


Mer än bara tre poäng
Det var inga glada miner i camp Juventus efter den håglösa insatsen mot Inter. Vissa menade att ligan nu officiellt var förlorad. Men precis som att det här är en konstig säsong för Juve så är det en konstig säsong för resten av Serie A också. Och det tackar vi för. Milan åkte på 0-3 hemma mot Atalanta, Inter fick bara 0-0 i Udine och Napoli förlorade mot Hellas. Det innebär att Juventus med sina tre poäng är omgångens stora vinnare och knaprar in på toppen. Januari är säsongens hittills tuffaste period sett till spelschemat då laget mött Sassuolo, Milan, Inter och Napoli inom loppet av typ två veckor. Det med tre ordinarie backlinjespelare ute pga covid. Efter 2-0 mot Bologna innebär det att Juve under denna period plockat in fyra poäng på Inter och tre på Milan. Och dessutom fått ännu en titel på köpet. Inte så illa. Det så ofta kritiserade försvaret fick även hålla nollan för andra matchen i rad. Inte så illa det heller. Juventus börjar få vittring, hoppas att det håller i sig. 


Slarvet i sista tredjedelen
Matchen då? Jo, ganska bra måste jag säga. Visst, Bologna hade en fin period i början på andra men på det stora hela dominerade Juventus. Speciellt i första halvlek. Men det krävdes att mittfältet chippade in med två mål för att ro seger i hamn och det beror på att anfallet slarvade något oerhört i sista tredjedelen. Med bättre skärpa hade det varit 3-0 i halvtid. Men idag var det tydligt att firma Berna-Ronaldo-Kulan inte spelat ihop speciellt ofta. Kontringarna var... skolgårdsmässiga. Massor av lägen rann ut i sanden på grund av en dålig touch, en för hård/lös passning eller ett missförstånd. Alldeles för få anfall slutade med skottlägen. Nu lyckades Bologna inte straffa den dåliga effektiviteten men bättre lag kan mycket väl göra det. Det är ganska sällan ett bollförande lag som Juventus får kontra men när chanserna väl bjuds måste kvalitén framåt lysa igenom. Även om jag gillar experimentet med Dejan på topp så märks det att han inte är van i positionen riktigt än. Han rör sig inte helt naturligt i djupled och tajmingen är lite off. När Morata spelar forward blir spelet genast lite rakare vilket kan vara en nyckel för att kontra bättre i framtiden. Någon måste ju ligga på rulle också. 


Arthurs första mål
Det var ingen beauty, men alla mål räknas och Arthur fick göra sitt första i svartvitt sedan flytten från Spanien. Ibland får teknik och precision klivåt åt sidan för lite hederlig bonnröta. Brassen får ingen kalasträff utan halkar snarare iväg ett skott mot första stolpen som styrs på en back och letar sig in vid den andra. Det tidiga 1-0 målet visade sig vara matchavgörande och Arthur kan inkassera en andra positiv insats i rad. Kul för honom! Kul för oss andra också. Jag tror nämligen att han kan vara nyckeln till ett bättre spel på mittfältet. Precis som att McKennie bidrar med unika egenskaper så har Arthur något som ingen annan på mitten har: ett zen-liknande lugn med bollen. Han absorberar press med några kroppsfinter och tar sig loss från sin motståndare i stort sett varje gång. Nu när han har börjat hitta sitt matchtempo ökar också svårighetsgraden på passningarna vilket gynnar offensiven ännu mer. Idag hade han flest lyckade passningar till sista tredjedelen och som vanligt en passningsprocent runt 92. I min bok är Arthur kuggen som får det här maskineriet att snurra lite smidigare. 


Spelarbetyg 

Szczesny - 7
Fortsätter sin fina form och står för en kalasräddning på Cuadrados stenhårda ”hemnick”. Har förutom det koll på det lilla som Bologna skapar och en bra närvaro i luftrummet. 

Cuadrado - 7
Lite ojämn men visar än en gång att han är en offensiv kraft som det här laget behöver. Får dessutom med sig säsongens 10:e assist efter att McKennie nickat in hans hörna vilket höjer betyget ett snäpp. 

Bonucci - 6.5
Inga större problem bakåt och bra bollbehandling matchen igenom. Får lite välbehövlig vila med 13 minuter kvar. 

Chiellini - 6.5
En ledartyp som backlinjen har saknat. Förvånansvärd matchform med tanke på att han inte spelat kontinuerligt sedan skadan. Hoppas vaden håller. 

Danilo - 6.5
Bidrar inte med jättemycket offensivt men sköter defensiven kalas. 

McKennie - 7.5
Dyker upp och nickar hem 2-0 när Juve behövde det som mest. Bidrar förutom det med massor av energi och offensiva initiativ. 

Bentancur - 6.5
Bra duellspel och koncentrerad med boll. En stabil insats från Rodrigo. 

Arthur - 7
Gör ett turligt mål och håller i taktpinnen på mitten. Blir mer bekväm längre upp i banan ju mer han spelar. 

Bernardeschi - 6
Ingen kille jag vill se starta men den här gången gick det ändå. Lika obeslutsam som vanligt och borde satt läget han fick efter returen. 

Kulusevski - 5
Nej det var inte Kulans dag idag. Han slarvar bort för många anfallslägen med dålig bollkontroll och dåliga passningar. Måste bli mer avgörande. 

Ronaldo - 6
Blek. Behöver Morata som lekkamrat på topp. 

Avbytarna spelade för kort tid. 

Mikael Noaksson2021-01-24 18:56:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid