Lagbanner
2021-02-06 18:00

Juventus - Roma
2 - 0

Efter Juve 2 - 0 Roma: Allegriball 
Fick göra det han vill mest av allt - mål.

Efter Juve 2 - 0 Roma: Allegriball 

Att se Juventus besegra Roma med 2-0 var nästan som att sätta sig i en tidsmaskin och åka tillbaks till dagarna då Allegri styrde skutan. Stabilt bakåt och jobbet avklarat framåt. 


Är det inte kul när formen väl slår till? Hjärtfrekvensen har gått ner ett par snäpp under matcherna nu vilket är bra för alla inblandade. Här kommer mina tankar efter matchen.


Kaffe, kaka, sjätte raka
Första halvan av säsongen hade Pirlos mannar otroligt svårt att rada upp vinster. Varje gång man trodde att det hade lossnat kom ett onödigt kryss eller en pinsam torsk mot Viola. Snöbollen började liksom aldrig att rulla. Men sedan förlusten mot Inter har det sett betydligt bättre ut. Både spel- och resultatmässigt. Efter gårdagens match har den gamla damen nu sex raka vinster med en målskillnad på 14-1. Under 2021 har man vunnit 10 av 11 matcher. Det vittnar om att saker och ting börjar hända i Turin. Jag vill inte ge Chiellini all cred men jävlar vilken skillnad det har varit sedan King Kong kom tillbaks i backlinjen. Helt plötsligt känns laget stabilt och jobbigt att möta. Precis som Juve ska vara. Roma fick äga mycket boll, speciellt i första halvlek, men de hade otroligt svårt att konvertera det till målchanser. Försvaret var tight, stod rätt och Grande Giorgio nickade bort varenda boll som kom in i straffområdet. Framåt var man effektivt och skoningslöst. Låter lite som en annan tränare som skördat vissa framgångar i klubben. Om max såg matchen räknar jag med att han mös som en glad katt. 


Pirlo visar på taktisk flexibilitet 
Vid det här läget vet dom flesta vilken typ av fotboll Pirlo föredrar. Han vill dominera matchbilden med högt bollinnehav och en hög backlinje. Sarri hade en liknande filosofi men till skillnad från sin efterträdare ville han att laget skulle applicera den i precis varje match. Andrea å andra sidan har visat att han är beredd att gå ifrån grundfilosofin när det kan gynna laget. Speciellt nu på sistone. Vinsterna mot Inter, Roma och till viss del även Napoli är frukten av att Juve inte stressar in i pressen utan istället tar det säkra före det osäkra mot bollskickliga lag. Förlusten mot Inter verkar ha lärt Pirlo en läxa. Det gör ont att vara övermodig. Att laget kan stänga matcher på det här viset är glädjande med tanke på den inledande halvan av säsongen där det kändes som att mister satt svängdörrar i mittlåset. Och det kommer definitivt bli användbart om planen är att gå långt i CL. Vilket planen alltid är.  


Two down, three to go
Om januari var fullspäckat med stormatcher ser februari minst lika tufft ut. Fem raka matcher mot Inter, Roma, Inter, Napoli och Porto kan få vilket lag som helst att darra till. Men efter att ha gått segrande ur dom två inledande drabbningarna ser det plötsligt inte lika jävligt ut. Man har bra utgångsläge inför returen med Inter, man har redan slagit Napoli det här året och kommer in i den matchen med bra form till skillnad från de ljusblåa från Neapel och sen är den finaste av klubblagsturneringen äntligen tillbaks innan schemat lugnar ner sig lite. På förhand var det osannolikt att laget skulle gå rent alla fem matcher och vi ska inte ropa hej än, men det blåser medvind just nu. Inledningen på 2021 har byggt upp självförtroendet i truppen. Man vet att försvaret håller tätt. Man vet att chanserna framåt förvaltas. Man vet att man kan slå vem som helst. Det är exakt den känslan man vill ha i truppen när säsongen går in i den avgörande fasen. 


Spelarbetyg

Szczesny - 6.5
Hade inte mycket att göra men plockade dom bollar som kom hans väg på ett betryggande sätt. 

Danilo - 6.5
Flyttades runt i backlinjen ju längre matchen led men skötte allt som kom hans väg utan större problem. 

Bonucci - 6.5
Står rätt och gör rätt utan att för den sakens skull glänsa. Det märks att hans gillar att spela med Giorgio. 

Chiellini - 7
Om den långa knäskadan gjort kapten Chiellini sämre? Inte ett dugg! Verkar ha en bollmagnet på huvudet för varenda Romainlägg landar på mittbackens huvud. 

Sandro - 7
Gör en finfin match och ska ha stor cred för sitt förarbete till 1-0. Är trygg med bollen och stänger ner sin kant bra. Skönt att ha dig tillbaka Alex!

Chiesa - 6
Hade en dålig relation med bollen denna afton och kunde inte göra något avtryck på matchbilden alls. 

Rabiot - 6
Jag kanske är hård mot fransmannen men det kändes lite oroligt så fort han fick bollen i uppspelsfasen. Måste bli bättre på att utnyttja sin fysik, känns ganska mellanmjölk just nu. 

Arthur - 7
När Roma pressade hårt och högt var det bara att ge bollen till Arthur. Ett par vändningar och en kroppsfint senare var pressen som bortblåst och laget kunde gå till anfall. Det är inte extravagant, men oj vad skönt det är med en bolltrygg brasse i mitten. 

McKennie - 6
Kom inte in i matchen alls men försökte hjälpa till så gott han kunde med hårt arbete bakåt. 

Morata - 6.5
Står för ännu en assist men har svårt att sätta sin prägel på matchen. Fick inte så många djupledsbollar att jobba med.

Ronaldo - 7
Känns alltid farlig framåt och kröner kvällen med ett fantastiskt mål.

Bland avbytarna sticker Kulusevski ut mest. Hans löpning och pass ligger bakom det avgörande 2-0 och stänger matchen. 

Mikael Noaksson2021-02-07 10:12:53
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid