Juventus - Genoa
3 - 2

Efter Juventus 3 - 2 Genoa: Avancemang trots allt

En svängig match som blev mycket mer spännande än vad den behövde vara, som till slut ledde till ett avancemang i Coppan.

Efter tre dagar med en känsla som jag bara kan beskriva som ångest inför denna match, var det på onsdagskvällen dags för Coppa Italia. Med de Ligt, Alex Sandro och Cuadrado borta på grund av Covid-19 och dessutom Dybala, McKennie och Chiesa otillgängliga efter söndagens match var jag bekymrad. Man kan påstå att Coppan kanske inte har högsta prioritet, men det finns flera faktorer som gjorde den här matchen viktig. Till och börja med var vi tvungna att behålla uppsvinget i form som vi haft i de senaste matcherna. För det andra var det här en tydlig indikator på hur vår trupp kan prestera när vi behöver förlita oss på dess bredd som mest. Slutligen kan jag inte undvika att tänka att denna pokal möjligtvis kan bli den enda vi lyfter den här säsongen. Jag äter gärna upp dessa ord för jag klarar inte att se en säsong där vi inte vinner någonting alls. Juventus vinner, det är mentaliteten. En säsong utan en Serie A-vinst vore ett misslyckande, men en säsong utan någon vinst alls skulle vara en katastrof.

Matchen startade på bästa möjliga sätt. Första anfallet, il capitano Giorgio Chiellini spelar fram Dejan Kulusevski och det står ett mål mot noll i Juventus favör i den andra minuten. Därefter kontrollerade vi matchen med en fast hand i ungefär tjugo minuter till, när Álvaro Morata blev framspelad av Kulusevski och utökade till två mål mot noll i den tjugotredje minuten. Kulusevski presterade riktigt bra i denna match där han fick chansen från start. Han var inblandad i varje läge och mål i den första halvleken. Han hade ett läge som borde ha lett till 2-0 innan Moratas mål, men det var ändå en väldigt bra prestation av svensken. Jag tycker även att Wesley visade potential. Han var pigg, snabb och var alltid där han skulle vara defensivt. Efter 2-0 målet började jag se tecken på det jag fruktat. Vinna eller försvinna, och vi börjar slappa och släppa in Genoa i matchen lite mer. Fem minuter senare. PANG och det är reducerat av Czyborra när Dragusin inte har koll bakom ryggen och istället var orolig över samma man som Demiral markerade. Ett onödigt mål som gav Genoa hopp. Det stod nu två mål mot ett. Både Arthur och Portanova hann få varsitt mål bortdömt för offside innan halvleken blåstes av. Reaktionen fanns där från Bianconeri i alla fall.

Andra halvlek började svängigt och avslutades på samma sätt med chanser åt båda hållen. Närmast var Genoa, Pjaca för att vara mer exakt som träffade ribban. Det fortsatte i samma maner, fram och tillbaka, fram och tillbaka... Hungern fanns där hos båda lagen, men inte precisionen. Rabiot, Bonucci och Danilo har alla vid det här laget trätt på planen. Bentancur, Chiellini och Demiral är de som gått av.  Tio minuter efter att Bonucci och Danilo gått på planen, avlossar Melegoni ett riktigt bra skott utanför straffområdet som alla bara kunde beskåda, men inte avstyra i den sjuttiofjärde minuten. Två mål mot två. Vid det här laget kändes det självklart att detta skulle ske. Typiskt för oss att släppa in motståndarna och lika typiskt att göra det svårare än vad som är nödvändigt denna säsong. Portanova och Wesley kliver av medan Rafia och Ronaldo kliver på. Inget mer förändrades under de resterande tolv minuterna och förlängning blev det.

Första förlängningsperioden startade och vid det laget pressade vi tillbaka Genoa och såg ut som det hungrigare laget. I slutet av första perioden håller Ronaldo bollen, passar den till Morata som spelar in den i straffområdet, där Rafia tillslut strular in bollen i nätet. Tre mål mot två i den hundrafjärde minuten. Nu gällde det bara att hålla i det. Första perioden blåstes av.

I den andra perioden av förlängningen var det ett defensivt Juventus vi fick se, desperata att försvara ledningen. Det var sånär att Genoa kunde få med sig ett mål och tvinga fram en straffläggning, när en nick gick förbi Buffon mot målet, men rakt på en perfekt placerad Arthur. Arthur, som för övrigt var lugnet på mittfältet hela matchen, nickade bort bollen från mållinjen och Juventus var vidare!

Matchen fick som sagt en drömstart, men återigen släppte vi in motståndarna i matchen. Jag tycker att vi saknade en “killer instinct” för att avgöra matchen. Jag saknar dagarna då vi, Juventus, kunde stänga en 2-0 match i sömnen. Det verkade som att spelarna började slappna av med två mål till godo och med så många unga spelare på planen kanske just det var värre än vanligt denna match. Även när den optimala startelvan som vi kan ställa upp med är tillgänglig, tycker jag att samma problem brukar uppstå. Sammanfattningsvis var det en ganska dålig insats, men trots allt en godkänd match då vi, faktiskt, i slutändan vann. Mycket slarv och misstag gör mig såklart besviken och får mig att vilja ge ett lågt betyg. I och med att ännu en vinst i ryggen gör att vi bibehåller formen inför den viktiga Inter-matchen, blickar jag nu framåt. Mot Scudetton, Mot Champions League. Mot fortsättningen av Coppa Italia.

Spelarbetyg:

Buffon: 6
En helt okej insats, inga misstag men inget superbra heller. Kunde möjligtvis fått mer kraft på bollen som han faktiskt var på vid 2-1 målet.

Chiellini: 7 (utbytt 65´)
Stabil insats. Assisterade Kulusevski vid 1-0 målet. Var där han skulle vara och gjorde det han skulle göra. Bästa backinsatsen denna match.

Demiral: 6 (utbytt 65´)
Gjorde sitt jobb och hade en av sina bättre matcher på senare tid men inget utmärkande.

Dragusin: 5.5
Visade på potential. Han var lugn med bollen och hade oftast bra positionering, förutom vid 2-1 målet där han hade dålig koll bakom ryggen.

Bernardeschi: 5
Bättre prestation än vad han oftast brukar ge oss, men fortfarande inte i närheten av tillräckligt. Tama inlägg och skott.

Bentancur: 5.5 (utbytt i halvtid)
Ett gult kort och inte mycket annat. Inga stora misstag, men vi spelar oftast bättre när han inte är på planen.

Arthur: 6
Tillförde ett lugn i mittfältet när han hade bollen. Mycket sidledspassningar vilket trubbade av vissa anfall. Riktigt bra positionerad för att rädda oss från en straffläggning. Gjorde även ett bortdömt mål.

Wesley: 5.5 (utbytt 88´)
Visade potential och jobbade hemåt bra, men det kändes nästan förgäves då hans defensiva kvaliteter inte räckte till. Bra energi och kan bli en väldigt bra kantspelare.

Portanova: 6 (utbytt 77´)
Tillförde mycket mer på vänsterkanten än vad Bernardeschi kunde. Jobbade hårt och gjorde ett bortdömt mål.

Kulusevski: 7.5
En fantastisk första halvlek där han både gjorde ett mål och assisterade vid ett annat.Var inblandad i nästan alla chanser i första halvlek. Försvann lite under andra halvlek. Matchens lirare (inte för att han är svensk).

Morata: 7
Ett mål och en assist men återigen orsakade han många offsides. Skönt att ha hans energi och kämparglöd på planen.

Rabiot: 6 (inbytt i halvtid)
Märktes inte av så mycket men det behöver inte vara negativt. Gjorde sitt jobb helt enkelt.

Bonucci: 6 (inbytt 65´)
Stabil prestation, gjorde sitt jobb.

Danilo: 6.5 (inbytt 65´)
Gav samma trygghet och energi när han kom in som han har gjort de senaste matcherna.

Rafia: 7 (inbytt 77´)
Kom in och gav laget den energi som behövdes. Visade sig alltid och fick ett mål.

Ronaldo: 6 (inbytt 88´)
Syntes inte jättemycket men tar alltid på sig markering som öppnar upp för andra. Passade fram Morata som assisterade Rafia.