Lagbanner
Ramon Sanchez Pizjuan, 2023-05-18 21:00

Sevilla - Juventus
2 - 1

Efter Sevila 2-1 Juve: Välförtjänt finalist
Sevilla fick fira på hemmaplan.

Efter Sevila 2-1 Juve: Välförtjänt finalist

Det krävdes övertid för at skilja lagen åt men tillslut var det spelförande Sevilla som la beslag på finalplatsen i Europa League. Ett tråkigt men ganska logiskt slut på Juventus europaäventyr. Man måste våga för att vinna heter det.



Rutinen vann. Eller?

Efter att ha åkt ut mot ännu ett på pappret sämre lag i europasammanhang valde Allegri att fokusera en hel del på Sevillas överlägsna rutin efter matchen. Något måste man ju hitta att skylla på, right? Det kändes märkligt när jag såg det, för med spelare som Danilo, Szczesny, Cuadrado, Rabiot och Di Maria känns det ju inte direkt som den gamla damens största problem. Så jag valde att räkna på det. Cyniskt? Hell yeah, men rätt ska vara rätt. Mig veteligen finns det ingen formel för just rutin, så jag valde att skapa en egen genom att räkna dom största matcherna. Landskamper + Matcher i EL/CL = Rutin. Jag valde också att bara räkna dom 11 spelarna i varje lag som klockade över 45 minuter under ordinarie matchtid.

Med gamla rävar som Navas och Rakitic och en snittålder på 3 år mer än Juventus kunde jag inte räkna bort Sevilla. Men min känsla (den som fick mig att lägga en timma eller två på att leta upp statistiken) var att Allegris ord var bullshit. Draget ur röven för att han hade startat med bland annat Kean, Illing och Gatti framför mer rutinerade pjäser. Vilket var helt hans egna val ska tilläggas. Och efter mycket räknande och klickande visade det sig att min magkänsla hade helt rätt. Sevilla samlade ihop 1038 rutinbyggande matcher vilket gör dom till ett ytterst respektabelt och rutinerat gäng. Men Juventus hade fler, 1072 för att vara exakt. Och då ska vi komma ihåg att mister lämnade typ hundra matcher på bänken (Sandro) och att Kostic inte räknades. Så där fick du Allegri. Det var alltså inte rutin som avgjorde.


Sevilla förtjänade segern.

Om det inte var rutin, vad var det då som avgjorde? Det kan man förvisso vända och vrida på i all evighet, men i min bok var det ett spelande lag mot ett kontrande lag. Och då brukar det spelande laget att vinna. Även om Juventus skapade ganska mycket och borde gjort mer än ett mål så skapade Sevilla mer och borde gjort ännu fler. 60-40 i bollinnehav, 20-13 i avslut och 18-9 i hörnor, det var liksom ingen slump att Sevilla gick segrande ur den striden. Inlägg efter inlägg, återerövring efter återerövring så nötte dom tillslut ner den gamla damen. Dom hade sin matchplan och fortsatte att tro på den även om det bjöd Juve på några riktigt farliga kontringar. Dom vågade vinna medan Juventus försökte undvika att förlora. Och för mig summerar det exakt varför jag inte vill ha Allegri som tränare. Han anpassar sig ALLTID efter motståndet och verkar helt ovillig eller oförmögen att skapa ett eget spel. Det duger inte i en klubb som Juventus.


Stjärnorna lös inte tillräckligt starkt.

Spelare för spelare är Juventus ett bättre lag än Sevilla, det vidhåller jag trots förlusten. Och skillnaden blir ännu större när man tittar på lagens bästa spelare. Di Maria och Chiesa skulle peta alla i Sevillas offensiv alla dagar i veckan. Men tyvärr var det ingen av dom som visade speciellt mycket stjärnglans igår. Di Maria hade några tekniskt briljanta situationer men framförallt så pissade han bort ett friläge och tappade bollen stup i kvarten. Chiesa ville inte vara sämre han och bjöd på sin kanske sämsta match ever i Juvetröjan. Missade skottlägen, dåliga mottagningar, ingen vilja att utmana och så för att toppa av det lite snyggt så gav han bort bollen helt i onödan på Sevillas kvittering. Djup suck. Var är den Fedex jag älskar att se?


Spelarbetyg

Szczesny - 8
Gjorde flertalet högklassiga räddningar och var den största anledningen till att det ens blev förlängning.

Gatti - 6.5
Farlig på hörnor och resolut i defensiven.

Bremer - 7
Höll ihop backlinjen väldigt bra när det blåste som hårdast.

Danilo - 7.5
Gjorde så många brytningar att jag tappade räkningen och drev upp bollen i banan när ytan fanns.

Cuadrado - 5.5
Borde ha fått en straff emot sig och hade stora problem med Gil på sin kant. När han dessutom inte bidrar till offensiven blir summeringen ännu en icke-godkänd insats av Juan.

Illing Jr. - 6.5
Hade bra koll defensivt trots att det inte är hans bästa egenskap. Lite svårare att komma loss framåt men han slutade aldrig att försöka.

Locatelli - 6
Ganska anonym?

Paredes (in 41’) - 6
Juventus hade svårt att spela sig framåt i banan och det ligger till viss del på Paredes i registarollen. För långsam i beslutsfattningen.

Rabiot - 7
Älgade på bra framåt och borde även fått med sig ett mål men bollen smet strax utanför. Fortfarande ganska slapp defensivt dock.

Di Maria - 5.5
Levererade inte när vi behövde honom som mest.

Kean - 7
Förvånansvärt bra offensivt.

Avbytarna får inget betyg.
 

Mikael Noaksson2023-05-19 15:25:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid