Lagbanner
Stadio Carlo Castellani, 2022-02-26 18:05

Empoli - Juventus

Empoli-Juventus: Dags att ta tre poäng igen

Efter tre raka kryss är det i helgen verkligen dags för Allegris manskap att bärga tre nya poäng och ta med sig hem till Turin. För motståndet står Empoli som för dagen håller till i nedre del av tabellen men som hittills undvikt bottenstriden.

Vinst behövs 
Juventus beger sig imorgon söderut till Toscana och Empoli för att försöka ta med sig tre viktiga poäng hem. En vinst för Allegris manskap behöv och skulle även sätta press CL-konkurrenten Atalanta inför deras match mot Sampdoria på måndag kväll. Efter krysset mot Villareal i Champions League samt två raka oavgjorda resultat i ligan borde både ledare och spelare göra allt för att återgå till vinnarspåret. Även om flertalet matcher återstår, tolv stycken, är känslan att vi såhär vid månadsskiftet februari och mars börjar gå in i upploppet av säsongen. Returmatchen i CL och vårens semifinaler mot Fiorentina är matcher vilka säkerligen många ser fram emot men för att lyckas nå CL även nästa säsong kommer det krävas fullt fokus i samtliga resterande ligaomgångar, så även imorgonkväll. Empoli inledde säsongen starkt med bland annat seger mot just Juventus. Men efter en positiv inledning har det sett betydligt sämre ut och Empoli har tio raka matcher (både liga- och cupspel inkluderat) utan seger. Fortsätter det, riskerar dem att blandas in i bottenstriden. Med tanke på lagens skillnad i kvalitet gäller vår gamla dam givetvis som favoriter. Med det sagt ska matchen spelas och pressen att leverera har ställt till det tidigare. 
 
Skadesituation 
Motivationen samt viljan att vinna ska inte vara ett problem inför morgondagens bortamatch. Samtidigt går det ju att undra över den biten när en blickar tillbaka till förra veckans ligamatch. Insatsen och prestationen i derbyt mot Torino var faktiskt under all kritik i en ligaomgång där tre poäng hade inneburit ett ryck ifrån Atalanta i kampen om fjärdeplatsen. I bianconeri har inte förlorat i ligan på 12 matcher men kryssen under denna period har varit allt för många. Under vårens slutspurt kommer det förmodligen inte finnas utrymme för poängtapp mot ”de mindre lagen”. Motivation och vilja får därmed inte vara ett problem ikväll. Däremot har skador gjort att flertalet viktiga spelare saknas. Nyckelspelare som Chiesa (sedan tidigare borta resterande del av säsongen), Chiellini och Dybala saknas. I en backlinje som komponerats på en rad olika sätt den senaste tiden saknas även Rugani. Under veckan har dessutom Kai Jorge och McKennie dragit på sig skador. Amerikanen som visat god form (även om han blandar och ger) skadade sig under matchen mot Villareal och blir borta i uppemot åtta veckor. Ett tag verkade det som att Bernardeschi skulle vara tillbaka i truppen men vi får vänta ett tag till på hans återkomst. Även Alex Sandro är utanför truppen pga skada. Skadeproblematiken fortsätter alltså och det har inte varit helt enkelt att få en kontinuitet i lagets prestationer.   

Mina tankar inför matchen 
Lagets blandade insatser den senaste tiden, liksom under hela säsongen, gör att det är svårt att veta vilket Juventus vi har att förvänta oss imorgon kväll. Efter Vlahovic succédebut och den oerhört viktiga kvitteringen mot Atalanta kändes det positivt inför derbyt. Vlahovic som tydlig referenspunkt längst fram och ett i mitt tycke förstärkt mittfält i form av Zakaria gjorde att det kändes som att vi skulle kunna köra över ett relativt svagt Torino. Men det krävs ju att man anstränger sig och den gamla klyschan ”motivation slår klass” kändes verkligen igen när slutsignalen gick - även om slutresultatet blev 1-1. Det finns kvalitet i laget men inte tillräckligt för att ställa ut skorna och räkna hem tre poäng. Avsaknaden av en tydlig offensiv spelidé är fortfarande påtaglig och det verkar inte räcka med att förlita sig på att individuell kvalitet ska räcka för att bärga tre poäng match efter match. Jag skulle vilja se ett mycket hungrigare Juventus som liksom i veckans match mot Villareal sätter en hög press, spelar rakt och sätter Vlahovic i lägen då han har förmågan att med relativt få chanser avgöra matcher. Jag skulle också vilja se ett Juventus som inte slår av på takten och blir passiva vid eventuella ledningsmål. Allt för många gånger har laget förlitat sig på uddamålsledningar som sedan blivit förödande när motståndare kvitterat. Att då ställa om och försöka skapa målchanser har vi bevisligen haft svårt för.   

Probabili formazioni: 
EMPOLI (4-3-2-1): Vicario; Stojanovic, S. Romagnoli, Viti, Parisi; Zurkowski, Asllani, Bandinelli; Henderson, Bajrami; Pinamonti. Allenatore: Andreazzoli.
JUVE (4-4-2): Szczesny; Danilo, Bonucci, De Ligt, Pellegrini; Cuadrado, Zakaria, Arthur, Rabiot; Vlahovic, Morata. Allenatore: Allegri. 
 
Tid: Imorgon 18:00
Tv: Cmore

Fino alla fine
Forza Juventus!! 

Leonard Gullberg2022-02-25 22:04:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid