Lagbanner
2021-05-19 21:00

Atalanta - Juventus

Inför Atalanta – Juventus: Rallarslagsmål eftersökes
14:e cuptiteln för Juventus eller 2:a för Atalanta?

Inför Atalanta – Juventus: Rallarslagsmål eftersökes

Förhoppningarna om Champions League lever vidare efter oväntat poängtapp för Milan. Allting avgörs i sista omgången men innan dess så ska en cuptitel bärgas. Motståndet kunde inte vara mer formstarkt eller svältfödda på titlar. Det gäller för Juventus att visa sig från sin bästa sida och höja sig ett par nivåer för att även besegra detta blåsvartrandiga motstånd.

Två matcher kvar
Två viktiga matcher kvar för säsongen, den ena där en titel står på spel och den andra där framtiden står på spel. Atalanta längtar efter en titel för att kröna deras framgångsrika tid med Gasperini vid rodret efter att ha misslyckades med att slå Lazio i finalen för två säsonger sedan. Den ständigt hyllade tränaren har i dagarna försökt tona ner cupfinalen genom att hävda att säsongen redan är väldigt lyckad med säkrat CL-spel och en eventuellt(!) historiskt bra andraplats. Även om det han säger mycket riktigt stämmer så är jag ändå övertygad om att en titel skulle vara en viktig markör när det blickas tillbaka på denna framgångsera för ”La Dea”. Jag förväntar mig ett hypermotiverat Atalanta som kommer ge sitt allt för att knäppa till stora stygga Juventus.

Det roliga med det hela är att oavsett utfall i denna final så är det just Atalanta som avgör mycket av Juventus framtid i sista ligaomgången. Förutsatt att Juventus och Napoli gör jobbet i sina respektive matcher så måste Atalanta ta poäng hemma mot Milan för att Juventus inte ska spela Europa League nästa säsong och alla negativa följder som det innebär. Det är bäddat för en rafflande slutomgång av sällan skådat slag. Det enda vi vet är att det kommer bli dramatisk, jiddrigt och konspiratoriskt hela vägen in. Italiensk fotboll i sitt esse med andra ord.

Matchen?
Ska Juventus vinna så kommer det nog bli att kämpa i varje minut och för varenda meter. Även om fotboll alltid kommer vara fotboll så har jag väldigt svårt att se Juventus svepa undan Atalanta och avgöra matchen tidigt. De senaste årens möten mellan dessa två har oftast slutat med kryss men spelmässigt så har det stundtals varit dominanta prestationer från motståndet. Atalanta är väldigt bekväma med att äga boll på motståndarhalvan samtidigt som man försöker erövra tillbaka bollen tidigt och snabbt vid bolltapp högt upp i banan, vilket passar Juventus väldigt illa. När ledningen tas så tenderar dom snarare att öka takten än att kontrollera matchbilden. Skulle Juventus hamna i underläge så finns det risk för rejäl uppförsbacke med mycket bolljagande.

Jag hoppas vi får se ett påslaget Juventus som tar sig an matchen med samma bestämdhet som vi stundtals men på tok för få gånger har fått se denna säsong (Milan borta, Napoli hemma, Inter borta i cupen). Att kväva Atalanta, äga bollinnehavet och reducera dom till få målchanser kan bli väldigt svårt, men att slå tillbaka med samma mynt genom ett intensivt presspel kan öka chanserna markant. För min del så får det gärna vara en böljande och öppen matchbild med två lag som verkligen går för det, likt två sluggerboxare som står och vevar tills den ena kroknar. Må starkaste och mest våghalsiga lag vinna!

Min elva (4-2-3-1)
Buffon
Cuadrado-De Ligt-Chiellini-Danilo
Arthur-McKennie
Kulusevski-Dybala-Chiesa
Ronaldo


Elvan är nog snarare önsketänkande än något annat. Att födelsedagsfirande Pirlo skulle formera sig på detta vis eller starta utan någon av Bentancur/Rabiot är väldigt osannolikt. Det hade däremot varit intressant att se McKennie i en vattenbärarroll för att maximera hans fysiska egenskaper och arbetskapacitet. Även om Arthur haft ont om speltid så är han extremt duktig på att hålla i boll vilket jag tror kommer behövas mot ett intensivt pressande Atalanta. Att Bonucci inte startar på grund av känningar i knät och därmed slipper  stångas mot Zapata ser jag bara som positivt med tanke på hur det tenderar att se ut när dessa två möts. Alex Sandro missar matchen på grund av avstängning och Danilo är nog mest lämpad för att ersätta honom på vänsterbacken.

Förmodad elva (4-4-2)
Buffon
Cuadrado-De Ligt-Chiellini-Danilo
McKennie-Bentancur-Rabiot-Chiesa
Dybala-Ronaldo


Forza la vecchia signora!

Behroz2021-05-19 10:21:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid