Lagbanner

Inför Bologna-Juventus: I väntan på ett styrkebesked

Efter Coppa-fiaskot i onsdags har hela Juventus stått i skamvrån, grundligt utskällda av både press och fans. Sarri och Ronaldo mest av alla. Och imorgon, när ligan drar igång för Juventus igen, måste laget lämna ett styrkebesked för att inte säsongen ska riskera att börja kollapsa.

Besvikelsen är givetvis enorm i Juventuslägret, inte minst bland oss fans, efter finalförlusten mot Napoli. Själv kunde jag inte somna efter matchen, och började redan på torsdagen att skriva den här införrapporten som någon slags terapi. Det första som händer efter ett tre månader långt pandemiframkallat uppehåll är ett straffdrama. Som vi förlorar. Inför tomma läktare. Allt är mycket olustigt.

Vi har hunnit se några italienska matcher sedan nystarten och det mest slående, förutom de tomma läktarna, är att spelarna är långt ifrån formen. Det är inte förvånande att touchen och asvlutningarna är trubbiga - däremot är det smått chockerande att se hur dåligt flås många joggar runt med, särskilt Juventus spelare. 

Som Juvesupporter har man många frågor just nu. Förutom att truppen är uppenbart matchotränad har det offensiva spelet varit en två matcher lång ökenvandring, bortsett från den blixtrande inledningen mot Milan. Ronaldo har aldrig varit i sämre form, Sarri är hjälplöst inflexibel, flera spelare verkar ha huvudet på nästa klubbadress och skadorna hopar sig.
Trots det långa uppehållet ser det nämligen alltjämt mörkt ut på skadefronten. Vi får klara oss utan Chiellini, Demiral, Higuain och Khedira, som ännu inte är helt återhämtade för spel, plus Alex Sandro som skadade sig i finalen. Brassen kommer att vara borta i ca tre veckor, vilket kan bli förödande då jag anser att han varit nära sitt gamla jag sedan återstarten, och framför allt då vi saknar naturliga alternativ på vänsterbacken.

I övrigt är jag rädd att vi kommer att få se nästan samma laguppställning som i Rom. Det kan vara så att Sarris ensidiga val efter uppehållet beror på spelarnas konditionsnivå, men det finns också en växande känsla av att han helt enkelt inte litar på flera av spelarna i truppen. Bland dessa utmärker sig Rabiot, Bernardeschi och Pjanic, där bosniern bara fick starta finalen för att Khedira skadade sig dagen innan. 

Buffon var bäst på planen senast, men får troligtvis stå tillbaka för Szczesny imorgon. I backlinjen kan vi förvänta oss Cuadrado, De Ligt, Bonucci och straffsumparen Danilo, med De Sciglio som ett deprimerande substitut. Resten av laget kommer troligtvis att förbli detsamma som i coppa-matcherna, eftersom Sarri verkar anse att det saknas alternativ. Ramsey gjorde ett kort inhopp, men såg ut att hinna bli trött på tio minuter, så vi kan nog räkna bort honom från startelvan, medan Rabiot blev kvar på bänken trots fem möjliga byten, och Bernardeschi har varit rakt igenom ynklig. Som sagt, molnen hopar sig inför Juventus säsongsavslutning.

Motsatt stämning råder i det vackra Bologna, som de senaste dagarna klubbat igenom en rad beslut som vittnar om ljusa framtidsutsikter. Fullständig harmoni verkar råda i den trupp som nyligen gått med på att sänka sina löner till ett sammanlagt belopp av €5 miljoner. Dessutom har man också offentliggjort att arenan (Renato Dall’Ara) kommer att genomgå en totalrenovering och inte minst att man har förlängt tränare Mihajlovics kontrakt till 2023. 

Rent sportsligt var uppehållet välkommet för Bologna, som satt på en lång skadelista när ligan pausades. Nu har däremot samtliga spelare, förutom nyligen lårskadade Skov Olsen, återhämtat sig. Däremot är Bani, Schouten och Santander avstängda, vilket gör att Mihajlovic kommer att behöva ersätta de två förstnämnda i centrallinjen. Serben kommer troligtvis att lita på Danilo och Denswil i mittlåset och någon av Medel/Dominguez som sittande mittfältare bredvid Poli. I övrigt förväntas Mihajlovic återgå till sin föredragna elva, anförda av veteranen Palacio och ex-juventinon Orsolini, till vänster flankerade av antingen Sansone eller Atalanta-lånet Barrow.

Bologna fick bara med sig en poäng på de tre sista matcherna före uppehållet men parkerar likväl på en tiondeplats i tabellen, bara fem poäng bakom Napoli som innehar den sista Europaplatsen. Juventus leder fortfarande ligan och har historiskt sett ett stort övertag mot Bologna, med 12 vinster och en oavgjord på de senaste 13 mötena. Bologna har dock kryssat mot Lazio och besegrat Napoli, Atalanta och Roma tidigare under säsongen, och ska verkligen inte underskattas.

En inte helt otippad matchbild är att Juventus kommer att föra spelet på offensiv planhalva från start, medan Bologna ställer om via sina snabba yttrar. Juventus har en tydlig tendens att falla isär ju längre matchen lider, och Bologna är fullt dugliga att föra spelet själva, så ett eller två tidiga ledningsmål skulle vara guld värt.

Sarri klagar ofta på att han vill se ett högre passningstempo, men för en amatör som mig verkar det största problemet vara att spelet utan boll. Jag menar, det spelar ingen roll hur snabbt man passar om det inte finns någon som löper i rätt ytor? Jag hoppas på att få se ett rörligare anfallsspel med fler simultana ljupledslöpningar, som mot Inter precis före uppehållet, för att riva upp de låga försvar som motståndarna vet att Sarris Juventus har så svårt med. 

Efter två mållösa matcher med statiskt anfallsspel är det kanske naivt att hoppas på en islossning, men tre poäng och åtminstone antydningar till att spelare och tränare förstår varandra är vad som krävs för att få det här skeppet på rätt kurs igen. Annars kommer titelchanserna att minska, missnöjet öka och ropen om ett tränarbyte att bli allt mer högljudda.

Några frågor jag hoppas få besvarade i morgon är:

  • Känns truppen fysiskt fit för 90 minuters ligafotboll? 
  • Är Sarri just nu kapabel till att få det här laget att spela något annat än stillastående kortpassningsspel på offensiv planhalva? 
  • Kommer Dybala och Ronaldo att anstränga sig i spelet utan boll? 
Forza Juve! 


Preliminära laguppställningar:

Bologna: Skorupski - Tomiyasu, Danilo, Denswil, Dijks - Poli, Medel - Orsolini, Soriano, Barrow - Palacio

Juventus: Buffon - Cuadrado, De Ligt, Bonucci, Danilo - Bentancur, Pjanic, Matuidi - Douglas Costa, Dybala, Ronaldo


Tid: 21:45
Var: Renato Dall'Ara, Bologna 
Domare: TBA
Tv: Cmore 
Tips: 0-1 (till Juventus)

Adam Yngvesson2020-06-21 00:09:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid