Lagbanner
Inför Derby d'Italia: “Konungens återkomst" fullbordas?
Mot serieledning!

Inför Derby d'Italia: “Konungens återkomst" fullbordas?

Det italienska derbyt är alltid en match att se framemot. Men idag väntar en seriefinal i Turin. Idag avgörs första ronden i scudettostriden. Idag kan Juventus ta ett stort kliv mot att återinstalleras som kungar av Serie A.

Konungarnas återkomst

För ungefär två och ett halvt år sedan skrev min redaktionskollega Hugo Olsson en mycket bra krönika där han avhandlade Max Allegris återkomst till Juventus. Rubriken på krönikan sattes passande nog till “Konungens återkomst?”. För det var just det det kändes som. Efter två märkliga säsonger under Sarri och Pirlo återtog Allegri sin plats som den enda rättmätiga tränaren för Juventus. Att frågetecknet smög sig in i rubriken gjorde det eftersom den gnagande känslan och frågan var, det måste ha funnits en anledning till att han sparkats från början?

Åter på tränarbänken var vi många som hoppades på en snabb resa tillbaka till toppen. Så blev det inte. En första säsong som väl var okej i ärlighetens namn. En andra säsong där han mest bara fick härda ut. Med den ekonomiska skandalen i ryggen fick han under våren ofta helt ensam fronta föreningen Juventus. En roll han löste med bravur då han på många sätt är den perfekta representanten för Juventus. Men summa summarum så har resultaten varit sämre än man hoppats, fram tills nu.

Den här säsongen har han åter fört Juventus mot toppen. Något som lett oss till dagens match. Idag kan Juventus slå sina största rivaler i en ren seriefinal och ta sig upp till toppen av tabellen. Idag kan man visa att man är tillbaka på riktigt. Idag kan man ta första steget in på slottet och börja förbereda för kröningen av den återvändande konungen. Idag ska vi ta det första stora steget mot Scudetton. Fino alla fine!


Vem ersätter Locatelli?

Som vi alla vet är Juventus mittfält otroligt tunt för tillfället. Tack vare Pogbas doping och Fagiolis spelmissbruk saknas rätt och slätt två pjäser att använda. Locatelli har skadat revbenen och inte kunnat träna ordentligt under veckan. Han är med i truppen och Allegri menar att han ska avgöra idag om han startar eller inte. Det mesta tyder på att han inte gör det.  Startar väntas istället Rabiot, McKennie och Miretti, som precis återvänt från skada, göra. Det här blir ett test av Juventus bredd men också ett test av Allegris taktiska förmåga. Hur kompenserar han för avsaknaden av Locatellis passningsfot, men framförallt defensivt skickliga arbetsinsats?

Även Timothy Weah har dragits med skadebekymmer och skulle både han och Locatelli saknas lär Juventus få rejäla problem. För vem ska starta då? Allegri lyfte på sin presskonferens fram att Nicolussi, Cambiaso och Illing jr. alla kan spela centralt. Han är även tydlig med att en spelsystemsändring inte är aktuellt trots manfallet.


All press på Inter

Allegri har varit tydlig hela säsongen med att det här Juventus inte är byggt för att vinna en Scudetto. Han har istället pekat på att Inter har bäst trupp och bäst lag och borde ses som favoriter. Något vi alla nog är överens om. När Juventus nu krånglat sig till en position där man kan gå om Inter i tabellen är såklart ändå pressen fortsatt på Inter.

Skulle Juventus vinna, ja då är det dags att omvärdera Juventus mål för säsongen. Jag förstår att det är mindgames från Allegri men om vi går upp i serieledning och snackar om topp fyra så lurar vi nog inte någon. Vi går för Scudetton och jag hoppas att spelarna på plan går ut och visar att Juventus är tillbaka, Italiens framgångsrikaste klubb är tillbaka, hata Inter, hata alla!

Trolig elva:
Szczesny
Gatti, Bremer, Rugani
Cambiaso, Miretti,  McKennie, Rabiot, Kostic
Vlahovic, Chiesa

Lucas Sjögren2023-11-26 10:36:37

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid