Lagbanner
Stadio Artemio Franchi, 2023-11-05 20:45

Fiorentina - Juventus

Inför Fiorentina - Juve: Årets match för hemmalaget
Får Juve fortsätta att fira borta mot La Viola?

Inför Fiorentina - Juve: Årets match för hemmalaget

Allegris mannar åker till Florens för en klassiskt svår bortamatch mot ett hemmalag som kommer taggade till tusen. Kan den gamla damen haka på Inter i toppen eller kommer första lilla rycket redan i helgen? Svaret har vi imorgon runt 23-snåret.



Fotbollen är inte allt.

Trots det kraftiga ovädret som svämmat över Toscana så ser det i dagsläget ut som att morgondagens rivalmöte ska spelas. Det är alltid kul med match, men i den här typen av situationer så är det läge att påminna sig om att det finns viktigare saker än fotboll. Något som även Allegri påpekade när han mötte presskåren igår.

Personligen hade jag inte tyckt att det varit fel att ställa in matchen. Regionen har drabbats hårt av regnet och hittills har sju personer mist livet. Det heter att ”the show must go on” men frågan är om det inte hade varit mer respektfullt att lyssna på Violafansens vädjan om att flytta matchen den här gången. Fotbollen är stor, speciellt i Italien, men den kan aldrig bli större än livet självt. Det måste få finnas saker som går före. Jag vet inte, ibland känns det som att den här sporten är för stor för sitt eget bästa. Inte bara rent ekonomiskt. Fotboll är en lek, en lek som dom flesta tar på alldeles för stort allvar.


Har Fiorentina landat?

Italiano är en av Serie A:s mest spännande tränare och har fått sitt lag att spela ganska underhållande fotboll. Förra året slutade La Viola på en respektabel åttonde plats. Ett resultat som står i paritet med förväntningarna på klubben. Så att det finns kvalitet i truppen är det ingen som tvivlar på. Men trots det är i alla fall jag ganska förvånad över deras pigga inledning på säsongen. Vinster mot Atalanta och Napoli vittnar om att det lila laget kan slå vem som helst om dom har en bra dag. Nu har förvisso formen dalat lite efter förluster mot Empoli och Lazio men frågan är om det är positivt för Juve eller kommer att fungera som ytterligare tändvätska för hemmalaget. Vi vet redan att det här är årets viktigaste match i Florens, föraktet mot Juventus är stort och det har inte blivit mindre sedan köpen av Chiesa och Vlahovic. Jag behöver inte dra hela historien om hur och varför det började, det viktiga för Juventus att veta är att Fiorentina kommer vara otroligt motiverade i morgondagens match. Och även om dom har ett på pappret sämre lag så kan just motivation räcka väldigt långt i en batalj över 90 minuter.


Kan Miretti kliva fram?

Miretti gjorde sin bästa match på länge mot Hellas. På ett annars ganska långsamt och försiktigt mittfält bidrar han med driv och en vilja att ta bollen framåt. Han har fin teknik bra kreativitet, problemet är att det alldeles för sällan leder till något konkret. Hans korta karriär i Juventus har kantrats av nästanlägen och ”bra tänkt”-aktioner men om han ska ta chansen och spela till sig en startplats nu när både Pogba och Fagioli är borta så behöver det bli ändring på det. Min känsla är att det behöver lossna för Fabio. Att se en boll rulla in i nät kanske får honom att tänka mindre och spela mer på intuition, något som jag tror skulle gynna honom enormt. Talangen finns där, men som alla vet så räcker inte det för att bli en bra fotbollsspelare. Du måste ha huvudet med dig. Om han får det att stämma, om han kan ta kliv rent mentalt så tror jag att Fabio kan bli en fanbärare för Juventus. Nästa Marchisio. Men det är ett par ”om” i den meningen som behöver suddas ut. Och det är nu som han har chansen att göra det. Förhoppningsvis börjar han redan i Florens.


 

Mikael Noaksson2023-11-04 20:28:40
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid