Lagbanner

Inför Genoa-Juventus: Scudettoracet fortsätter

Klockan 21.45 på tisdag kväll möter Juventus Genoa på klassiska Stadio Luigi Ferraris. Hemmalaget hoppas kunna dryga ut avståndet till nedflyttningsplatserna medan Juventus med en seger kan sätta press på Lazio i jakten på scudetton.

Genoa borta, inför de kokande rödblå läktarna och ”You’ll never walk alone”-banderollerna på Stadio Luigi Ferraris, har de senaste åren sällan visat sig vara en enkel uppgift för Juventus. Förra året åkte laget på sin första ligaförlust just här och säsongen 16/17 blev Juve förnedrade med hela 3-1 efter en katastrofal första halvtimme. Mellan dessa möten krävdes det ett hat-trick av en glödhet Paulo Dybala för att i början av säsongen 17/18 vända och vinna matchen åt Juventus. Mötet har alltså varit det mesta, förutom en dans på rosor.

Med detta sagt så finns det viss anledning att hoppas att det kan gå bättre i kvällens match. Som bekant är de normalt vibrerande läktarna numera tomma och årets upplaga av Genoa har inte precis omdefinierat synen på vad som är möjligt inom spelet fotbol. Att laget balanserar på nedflyttningsstrecket, blott en poäng före artondeplacerade Lecce, speglar väl en säsong där ligurierna har haft problem med det mesta. Efter att ha börjat säsongen med Aurelio Andreazzoli vid rodret fick den gamle publikfavoriten Thiago Motta bara två månader av skrala resultat på sig innan ledningen tappade tålamodet och sparkade sin andre tränare för säsongen. Vid årsskiftet tog så Davide Nicola över klubben. Mannen bakom Crotones gloriösa uppryckning säsongen 16/17 har även i Genoa stimulerat något av en vändning, om än inte fullt så gloriös. Innan uppehållet fanns tecken på att våren kunde bli ljusare för klubben, men sedan ligaspelet återupptagits har det än så länge sett trögt ut. En brakförlust hemma mot Parma i första matchen och 2-2 efter en mycket generöst tilldömd straff senast mot bottengänget Brescia ger knappast ett urstarkt intryck. I matchen mot Juventus får laget dessutom klara sig utan lagkapten Domenico Criscito som missar matchen på grund av skador.

Genoas milda skadebekymmer bleknar dock snabbt i jämförelse med Juventus problem. Giorgio Chiellini (som, hurra hurra, ihop med Gigi Buffon förlängde sitt kontrakt med ett år häromdagen), Sami Khedira, Mattia De Sciglio och Merih Demiral kommer alla att missa matchen och det finns fortfarande frågetecken kring Gonzalo Higuaíns fysik, trots ett fint inhopp med mål senast mot Lecce. Likt Genoa är Juventus dock utan avstängningar. Efter lagets usla prestationer i Coppa Italia har Sarris mannar presterat två spelmässigt mediokra, men målmässigt imponerande insatser mot Bologna och Lecce. Den största nyheten i det svartvita lägret är dock, som jag förmodar att alla läsare redan vet, att bytesaffären Miralem Pjanic-Arthur blivit officiell. I mina ögon har affären i ett längre perspektiv alla möjligheter att bli den bästa Juventus gjort sedan Pogba och den innebär en mycket välkommen föryngring av det ålderstigna mittfältet. Till slutet av säsongen kommer de två mittfältarna dock att förbli i sina nuvarande klubbar och Maurizio Sarri har varit tydlig med att han inte ser några hinder för att fortsätta ta ut Pjanic. Gazzetta dello Sports experter tror på bosniern i startelvan redan ikväll, medan andra rapporter gör gällande att Aaron Ramsey kommer att ta hans plats på mittfältet.

För Juventus del blir den stora utmaningen att ta tag i dirigentpinnen från början, mot ett Genoa med kopiöst mycket att spela för, som ännu en utmaning mitt i ett mycket krävande spelschema. Lagets insatser efter finalförlusten mot Napoli i Coppa Italia har som sagt inte fått någon att minnas Pep Guardiolas Barcelona, men kanske har det ändå synts vissa intentioner till att laget börjar närma sig att hitta rätt i Sarris spelidé. Bottenharvande Genoa bör erbjuda en ganska tacksam möjlighet till att fortsätta denna utveckling, men kan som bekant inte på något vis avskrivas på förhand. De rödblåa motståndarna förfogar över ett fysiskt mittfält lett av veteranen Valon Behrami och juvebekantingen Stefano Sturaro. För Juventus mittfältare gäller det att klara av duellspelet om laget ska kunna fortsätta höja nivån på det egna spelet. Hemmalaget har också anmärkningsvärt många offensiva alternativ på bänken, i form av Andrea Favilli, Mattia Destro, Andrea Pinamonti och Goran Pandev, vilka med nuvarande fem byten kan utnyttjas maximalt till att ruska nytt liv i matchen när Davide Nicola behagar. Alltså krävs en genomgående fokuserad insats av Juventus.

Jag tror inte att vi bör ha alltför höga förväntningar på något skönspel, men jag tror fortfarande att Juventus kommer gå vinnande ur bataljen. Försvaret har imponerat på sistone och jag tror att de kommer fortsätta att göra det mot ett, antalet tänkbara anfallskonstellationer till trots, på sistone något uddlöst Genoa. Därför tippar jag på 0-2 till våra italienska mästare och hoppas att Ronaldo och Dybala håller målformen uppe. Matchen börjar 21.45 tisdag kväll och visas på Cmore Live HD samt kan streamas online på Cmore. La Gazzetta dello Sport tror på följande startelvor:

Juventus (4-3-3): Szczesny – Cuadrado, Bonucci, de Ligt, Danilo – Bentancur, Pjanic, Matuidi – Bernardeschi, Dybala, Ronaldo

Genoa (3-5-2): Perin – Romero, Soumaoro, Masiello – Biraschi, Behrami, Schöne, Sturaro, Barecca – Iago Falqué, Sanabria

 Avslutningsvis har jag två frågor jag hoppas få besvarade ikväll.

Hur klarar sig juventusägde Cristian Romero i genoaförsvaret mot Ronaldo och kompani? Har han vad som krävs för att ta plats i Juventus nästa säsong?

Gazzettan tror på speltid för både Bernardeschi och Danilo ikväll, två spelare med mycket att bevisa i mina ögon. Tar någon av dem tillfället i akt och stärker sina aktier inför kommande transferfönster?

Forza Juve!

Hugo Olsson2020-06-30 15:34:07
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid