Lagbanner
Allianz Stadium, 2024-08-19 20:45

Juventus - Como

Inför Juve - Como: Säsongspremiär!
Kan Motta få den gamla damen att flyga igen?

Inför Juve - Como: Säsongspremiär!

Premiären för Mottas nya Juventus är snart här. Förväntningarna är stora, frågan är om det något ihåliga laget är redo att steppa upp? På andra sidan står en taggad nykomling anförd av den gamla storspelaren Fabregas.


Början på en ny era?

Träningsmatcher i all ära men det är nu Mottas svartvita äventyr drar igång på riktigt. Det ligger en spänning i luften som jag inte känt kring det här laget på länge. Försiktig optimism. Kan Juventus äntligen bli ett lag som faktiskt spelar modern, framåtlutad fotboll? Det är i alla fall det Mottas filosofi bygger på. Ett rörligt, modigt sätt att se på sporten där alla spelare ska kunna bidra i offensiven, inte minst mittbackarna. Han själv har kallat det 2-7-2 vilket låter märkligt vid en första anblick. Men det är för att han räknar horisontellt och inte vertikalt, plus att han ser målvakten som en viktig del i uppspelsfasen. Det låter härligt och för er som såg Bologna under förra säsongen så vet ni att det kan se ganska härligt ut också. Istället för att som Allegri blint lita på att individens offensiva skicklighet ska skapa lägen gillar Motta inövade mönster. Han vill att spelarna ska röra sig som en enhet och täcka upp för varandra. På så sätt kunde hans Bologna ibland se ut som ett självspelande piano, oavsett vilka som var på planen. Man visste exakt vad man skulle göra och när, vilket gör att passningarna kan komma lite snabbare, med lite högre risk.

Jag tror på Mottas sätt att se på fotboll. Jag är otroligt nyfiken på att se vad han kan göra med något trötta gamla damen som har haltat runt på planen dom senaste åren. Allt går i cykler och det här kan mycket väl vara början på en ny, fin era i Juventus historia. Men med det sagt så är jag också medveten om att det måste få ta lite tid. Och det känns som att hela ledningen står bakom det också.


Ett ofärdigt lagbygge.

Okej, så en positiv inställning till tränaren, men hur ser truppen ut då? Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte hade hoppats på mer såhär dagen innan premiären. Centralt i banan har det förbättrats avsevärt vilket självklart känns bra. Speciellt med tanke på hur illa det varit i några år nu. Jag tror att uppsättningen med Luiz, Thuram, Locatelli och Fagioli kan utmana Inter om att bli Italiens bästa mittfält. Och det är inte att säga lite. Men både bakom och framför ser det just nu väldigt tunnt ut. Backlinjen behöver åtminstone en stabil mittback till. Jag vill inte ens tänka på hur det skulle se ut om Bremer gick och skadade sig. The horror. Sen skulle det väl egentligen vara bra med en ytterback till då det för tillfället ser ut som att Cambiaso och Gatti är tokstart, även om Cabal har sett spännande ut på försäsongen.

Meeeen när det finns hål stora som galaxer i anfallet kan (får?) ytterbackspositionen faktiskt vara som den är. För i och med att Chiesa inte längre är välkommen så har vi... två riktiga yttrar i truppen just nu? Kostic och McKennie räknas inte. Och även om jag är ytterst spänd på att se vad Yildiz kan göra som startspelare så kan vi inte lägga allt ansvar på en så ung och oerfaren snubbe.

Giuntoli ska bedömas när säsongen är klar, allt annat vore orättvist. Men jag tror att även han hade hoppats på att fler pusselbitar skulle vara på plats nu när vi närmar oss slutet på augusti. I hans försvar så har det varit ett väldigt wierd fönster där mindre klubbar stått på sig mer än vanligt.


Chans för en kanonstart på säsongen.

Fabregas mannar ska absolut inte underskattas. Att ta sig upp till Serie A är inte lätt. Como är bra med boll och vana att vinna sina matcher. Men när alla storlag förutom Lazio tappat poäng mot sämre motstånd så är det ju definitivt läge att plocka tre goa premiärpinnar. Inte för att jag tror att vi redan nu kan utmana Inter om titeln, men att se det blåsvarta Rymdimperiet tappa poäng var lika förvånande som glädjande. Kampen om CL kommer bli tight så det var nog ändå viktigare att Milan, Roma och Napoli misslyckades med att vinna. Så ta tillvara på det här nu ragazzi. Det får se ut hur det vill i en premiär, just get the job done.
 

Mikael Noaksson2024-08-18 23:46:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid