Lagbanner
2021-05-09 20:45

Juventus - Milan

Inför Juve-Milan: Framtiden på spel
Vilka ränder skiner starkast på söndag?

Inför Juve-Milan: Framtiden på spel

Det gick inte som planerat. Juventus vann inte 10 raka små sköldar. Men nästa match är viktigare än så. Den kan komma att definiera projektet för en lång tid framöver. Nu är det pengar som står på spel och som vi alla vet så finns det tyvärr inget viktigare i fotbollsvärlden.

Det här är vår CL-final. Efter en säsong fylld av besvikelse är det här det hela avgörs. Typ i alla fall. Här kommer mina tankar inför den nervkittlande matchen mot Milan

No money, mo problems
Vi börjar med att lägga hela Super League tjafset åt sidan och antar att Real, Barca och Juventus är inbjudna till nästa säsongs CL trots den skrattretande kukmätartävlingen som sker i fotbollseuropa just nu. Säsongen är redan förlorad men det som står på spel mot Milan imorrn är större än bara en säsong. Utgången i matchen kan komma att definiera Juventus lagbygge för en lång tid framöver. Nu mer än någonsin behövs den där stora feta påsen pengar som dumpas i knät på dom som når Europas finrum. Juventus har en ofantligt dyr trupp och om pengapåsen uteblir så måste den bli ofantligt mycket billigare för att det ska gå runt. Och det innebär att fler än Ronaldo kommer att bli tvungna att flytta på sig. Vilka det blir är svårt att sia i men jag tror inte vi kommer undan med att bara dumpa dödkött som Ramsey och Rabiot. Det kommer behöva skäras i den friska vävnaden i Juventus. Och det kommer att göra ont. 

En placering utanför topp-4 kommer även innebära att Pirlos tid som tränare i Juventus är över och klubben måste se sig om efter ny för fjärde säsongen i rad. Vad man än tycker om den saken är det ett riktigt underbetyg för klubbledningen och huvuden kommer förmodligen att rulla även där. Jag är ingen storseglare själv, men jag förstår att när det gungar av magnituden ”byta tränare OCH klubbledning samma säsong” så blir båten väldigt svår att styra. 


Läget inför spurten
Fyra matcher kvar att spela, tre platser att spela om, tre lag på 69 poäng och två lag ett andetag bakom på 67 respektive 64. Det är tight to say the least. Trots krysset senast ser det bäst ut för Atalanta som har  Parma, Benevento och Genoa kvar innan man tar emot Milan i sista omgången. Även om både Benevento och till viss mån Genoa är inblandade i nedflyttningsstriden tror jag inte att dom kan stå emot Atalantas överväldigande offensiv. Napoli har lättast spelschema där dom förutom nedflyttningshotade Spezia och Fiorentina också möter Udinese och Hellas, två lag som inte har något att spela för. Men å andra sidan är dom två poäng efter och behöver således gå rent för att vara säkra på en guldbiljett. Inte det lättaste när säsongen drar ihop sig. 

Milan sitter i lite av en rävsax, till resten av lagens förtjusning. Förutom den svåra bortamatchen mot Juventus har man Torino och Cagliari som båda slåss för överlevnad innan sista matchen borta mot Atalanta. Jag har svårt att se hur dom ska lösa det om dom inte vinner imorgon. Allt annat än en seger mot Juve skulle nämligen innebära att vi har fördelen i inbördes möten. Vi ska absolut inte räkna ut Lazio som med en match mindre spelad är lite av en dark horse i racet. Dom har inte ett överdrivet tufft schema men ska ändå möta Fiorentina och Torino som är inblandade i bottenstriden och gå en derbykamp förutom sina matcher mot mindre motiverade Sassuolo och Parma. 

Och till sist vårt kära Juve. Det är det ingen walk in the park kvar där heller direkt. Båda Milanoklubbarna, Sassuolo och Bologna står nämligen på schemat i Turin. Jag tror att det krävs minst sju poäng på dessa fyra matcher för att det ska vara möjligt att nå den där påsen med pengar. Visst känner ni det också? Hur otroligt tungt en vinst mot dom rödsvarta skulle väga. Hur otroligt mycket som står på spel kl. 20.45 på söndag. 


Slaget om Donnarumma
I och med vad som står på spel för dom båda klubbarna imorrn ser matchen också ut att kunna avgöra framtiden för världens största målvaktstalang Gigi Donnarumma. Kontraktet går ut i sommar och Juventus lurpassar i skuggorna med ett lukrativt paket för både målvakt och agent. Om Juve kan fixa fram pengarna det vill säga. Oavsett om det är ganska sjuka summor vi pratar om (en lön på 10 och 15-20 till Mino) så är jag all aboard the next Gigi Train. Italiens landslagsmålvakt ska spela i Juventus. Så är det bara. Är han bättre än Woj? Kanske inte just nu, men snart. Killen är 22 och har redan spelat över 200 Serie A-matcher, hans potential går inte att förneka. 


Min elva (4-4-2)
Buffon
Danilo-De Ligt-Chiellini-Sandro
Cuadrado-Arthur-Bentancur-Chiesa
Dybala-Ronaldo


Jag känner mig mer trygg med Buffon längst bak när det drar ihop sig så han tar över mellan stolparna. Bonucci har tappat foten den senaste månaden och fyller därför ingen funktion där i mittlåset. Istället sätter vi upp en köttmur framför Zlatan med De Ligt och hans gamla nemesis Chiellini. På högerkanten kan Cuadrado och Danilo stänga ner Theo och samtidigt fylla på framåt. Att Chiesa är tillbaks är den bästa nyheten på länge, hans intensitet har saknats enormt. Och det gick ju ganska bra sist han spelade mot Milan. 

Mikael Noaksson2021-05-08 11:15:58
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid