Lagbanner
Allianz Stadium, 2023-04-23 20:45

Juventus - Napoli

Inför Juve - Napoli: Det skulle smaka gott med tillbakakaka
Vilken dag är din Di Maria dag?

Inför Juve - Napoli: Det skulle smaka gott med tillbakakaka

Ett Juventus som snubblat lite i ligaspelet tar emot ett Napoli som vacklat på sistone. Sist det begav sig blev åkte den gamla damen på rejält med smisk så räkna med att Allegris mannar är ute efter revansch. Räcker det hela vägen den här gången?




Ett vidöppet CL-race.

Juventus har fått tillbaka sina 15 minuspoäng, om än temporärt. Och även om jag hade det på känn hela tiden så är det skönt att någon officiellt bekräftar orimligheten i domen. Att ge ett lag precis lagom mycket poängavdrag för att missa kampen om CL-platserna kändes väldigt godtyckligt när domen föll. Speciellt när det inte finns några regler för vad en spelare får eller inte får kosta. Vad den slutgiltiga domen landar på får vi tyvärr inte veta än då hela soppan ska kokas upp ännu en gång innan sista ordet är sagt. Men just nu har Juventus 59 poäng och det känns väldigt mycket bättre än dom 44 vi hade förut. Lazio förlorade överraskande mot Torino igår så en vinst mot Napoli skulle generera en andraplats för den gamla damen. Bakom jagar Roma med 56, Milan med 53 och Inter med 51. Nu är det ingen av Milanoklubbarna som direkt är i storform men sex poäng kan ätas upp väldigt snabbt om vinsterna börjar att lysa med sin frånvaro. Och med två raka ligatorsk i bagaget så är det ju svårt att argumentera för att Juve skulle vara storfavorit mot dom suveräna serieledarna Napoli.

Men förhoppningsvis har den senaste domen gett spelarna ny energi inför dom sista omgångarna. Nu är det tydligt vad dom har att spela för. Nu är målet glasklart. Sex poäng upp med åtta omgångar kvar.


Revanschlusten är maxad.

5-1 krossen borta i Neapel representerar lågvattenmärket på säsongen. Efter åtta raka vinster hade Juve en chans att knapra in ytterligare på serieledarna och göra titelkampen till just en kamp. Även om säsongen hade varit en besvikelse så fanns ändå en strimma ljus kvar. Hoppet levde. Efter 90 minuter på Stadio Maradona hade hemmalaget hällt en stor tunna med vatten över den lågan. En så total utspelning har jag sällan skådat när det kommer till laget i mitt hjärta. Det fanns bara ett lag på planen och dom var ljusblåa. Både Allegri och spelarna har alltså en hel del revansch att utkräva. En bättre grund inför avslutningen på säsongen än tre poäng mot ligans stora dominant kan jag inte tänka mig. Att bevisa för sina fans (och sig själva) att det finns en höjd, att det finns något att bygga på, kan mycket väl vara det som behövs för att laget ska ta sig vidare från dom två semifinaler som stundar i EL och Coppan. Självförtroende kan göra under för en trupp vars säsong har varit lika stormig som en höstdag på Atlanten.


 Ta ner lillebror på jorden igen.

Efter Inter är Napoli laget som jag allra helst vinner över. Det är en modern rivalitet som för mig började under Lavezzi-Cavani-Hamsik-eran. Det var norr mot söder, ofta väldigt grisiga matcher med mycket känslor. Napoli var en kaxig underdog som firade minsta lilla framsteg mot Juventus som om de hade vunnit VM. Juventus var en stormakt och referenspunkt som alla ville slå.

Till skillnad mot Juventus så har Napoli också alltid haft den neutrala supporten på sin sida. Det är ett lag som nästan alltid spelar en bländande offensiv fotboll. Det är ett lag som är fyllt av tekniska spelare som enkelt kan charma dom flesta åskådarna. Det är laget som alla unnar framgång. Därför är det lätt att bli en smula avundsjuk när man själv håller på Italiens (för att inte säga fotbollsvärldens) mest hatade klubb. Den som ingen vill ska vinna. Den som alla snackar skit om. Och därför vore det också riktigt gött at ta ner Napoli lite på jorden igen. Visst, Spalettis mannar har gjort en fantastisk säsong, det måste erkännas. Men det blev respass mot Milan i CL-kvarten och Coppan var över innan den ens började, så det är inte som att laget har vunnit allt som går att vinna. Titeln kan dom få, det är dom helt klart värda. Men sex poäng mot Juventus, nä där drar jag gränsen.


 

Mikael Noaksson2023-04-23 10:23:50
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid