Lagbanner
Allianz Stadium, 2022-01-06 20:45

Juventus - Napoli

Inför Juve - Napoli: Hemma, men många borta 
Låt oss fira in det nya året!

Inför Juve - Napoli: Hemma, men många borta 

Årets första match är en kamp mellan norr och syd. Men det kan också visa sig bli en väldigt viktig match när topp-4 av Serie A ska avgöras. Napoli vann första mötet, nu är det läge för revansch. Inte minst med tanke på att dom kommer till matchen utan några av sina bästa spelare. 

Visst vore det gött att börja 2022 med en seger? Här kommer mina tankar inför matchen. 



Tunna trupper på båda håll

Napoli saknar Lozano, Malcuit, Rui och Ruiz på grund av covid/skada/avstängning. Angussia, Koulibaly, Ounas och Osimhen är dessutom otillgängliga på grund av det Afrikanska Mästerskapet så att säga att dom kommer till mötet med en decimerad trupp vore nästan en underdrift. Napoli slår ur underläge men det är å andra sidan något som dom är ganska bekväma med. Jag trodde aldrig att dom skulle vinna borta mot Milan men på något sätt lyckades dom komma hem med alla tre poäng ändå. 

Juventus skadeläge är inte super, men det har ljusnat rejält i och med att både Dybala och Chiesa har bekräftats vara tillgängliga för morgondagens match. Arthur kan eventuellt vara tillgänglig beroende på hans nästa testresultat viket gör att mittfältet är nästintill komplett. Nä det är snarare i backlinjen som det skaver den här gången. Chiellini lyckades plocka upp covid samtidigt som Bonucci åkte på en muskelskada och Danilo är inte tillbaks förrän nästa vecka. Det ger oss ett mittlås bestående av Rugani och De Ligt mot Napoli, Roma och kanske till och med Inter. Det, mina damer och herrar, är inget jag ser fram emot speciellt mycket. 


Är 4-4-2 hybriden skrotad nu?

Allegri gillar inte att prata om siffror men under december tyckte jag och många med mig att det syntes en skiftning i taktik. Lite högre press, lite färre mittfältare på ytterpositioner, lite fler offensiva roller på planen. Grafiken säger 4-2-3-1 eller 4-3-3 när den tidigare visade 4-4-2. Och jag tycker att grafiken har rätt i det här fallet. Och jag tror att 4-2-3-1 är den taktik som kan få ut mest av det här spelarmaterialet. Med Locatelli som sittande mittfältare behöver vi inte spela med tre spelare från vår sämsta lagdel samtidigt. När varken Bentancur, Rabiot, McKennie eller Arthur har presterat känns det onödigt att två av dom ska vara på planen samtidigt. Hela tiden. Med Locatelli plus en av dom (beroende på motstånd) så är det plötsligt bara en av fyra på planen. Det känns bättre. 


Blir det ens någon match?

I skrivande stund har inget officiellt beslut om Napolis vara eller icke vara i Turin tagits. Alla minns säkert förra året när två covidfall gav Napoli reseförbud, den här gången är det inte färre fall i truppen. Men av dom som inte redan är avstängda, skadade eller på AFCON är det bara Lozano och Malcuit som inte kan delta på grund av covid. Det är svårt att säga hur reglerna faktiskt ser ut när Lega Pro inte är konsekventa, vissa lag har fått ställa upp med fler spelare än två borta. Personligen bryr jag mig inte om hur reglerna ser ut i det här fallet, bara att dom ser likadana ut för alla. 

 

Eventuella startelvor

Juventus (4-2-3-1)
Cuadrado - De Ligt - Rugani - Sandro
Bentancur - Locatelli
Bernardeschi - Dybala - Chiesa
Morata

Napoli (4-2-3-1)
Di Lorenzo - Rrahmani - Jesus - Ghoulam
Lobotka - Demme
Insigne - Zielinski - Politano
Mertens

Mikael Noaksson2022-01-05 15:24:09
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid