Lagbanner

Inför Juventus - Chelsea: Allt att vinna

Det är ett nederlagstippat och sällan så uträknat Juventus som tar emot Chelsea i Champions League på onsdag. Det sägs att vi är i kris, och nu ställs vi mot de regerande mästarna. Dessutom är vår anfallsduo är skadad. Med andra ord – vi har allt att vinna.


Juventus säsongsinledning har varit krisartad medan Chelsea sannerligen har sett ut som ett mästarlag. Förlusten mot Manchester City i lördags var Londonlagets första för säsongen och man har i övrigt bara gått från klarhet till klarhet sedan Thomas Tüchel tog över i vintras. Därför är det föga förvånande att Chelsea är stora oddsfavoriter inför morgondagens möte, trots att de har förlorat sina fyra senaste CL-matcher på italiensk mark.

Jag har valt att lyfta fram följande tre punkter inför matchen:

Skadeläget
För första gången på länge började Juventus skadeläge se positivt ut, fram tills både Dybala och Morata klev av skadade mot Sampdoria i söndags. För även om laget startat säsongen dåligt har den ordinarie anfallsduon visat god form och lovande poängskörd. Nu ser det givetvis mörkare ut. Vi får troligtvis förlita oss på Kean och Chiesa på topp, och det är absolut inte fy skam, men det är likväl en improviserad lösning som inte är optimal i en Champions League-match mot en så defensivt skicklig motståndare. 
På skadelistan finns sedan tidigare brassarna Arthur och Kaio Jorge. Dessutom är det tveksamt om Rabiot hinner bli fit för att medverka. Fransmannen har blandat och gett i sina prestationer men verkar likväl vara given för Allegri om han är frisk.
Läget är dock inte mycket bättre i Chelsea. Christian Pulisic, Mason Mount och Ngolo Kanté är definitivt borträknade. Dessutom klev både Reece James och Jorginho av mot City med befarade skador. James missar troligtvis matchen mot Juve medan Jorginho har goda chanser att spela imorgon om så behövs. Även Thiago Silva har haft känningar, men kommer troligtvis också att komma till start.
Återstår att se vilket lag som lider mest av sina skadeavbräck.

Mittfältet
Allegri har viktiga beslut att fatta inför onsdagens match, inte bara när det kommer till spelaruttagning utan framförallt gällande spelsystem. Vi såg Juventus gå över till en trebackslinje under de sista 20 minuterna mot Sampdoria. Det går att tolka som en övning inför mötet mot Chelsea, som också spelar med trebackslinje. Under Tüchel har Chelseas mittfält blivit ett av de bästa i Europa. Chelsea alternerar mellan 3-5-2 och 3-4-2-1 beroende på motstånd, oavsett vilket är det alltid många högklassiga mittfältare på planen samtidigt. Innermittfältet är komplett och kanterna har blivit en nyckel för lagets framgång. Detta är något som borde ge Allegri huvudvärk. 
Allegri har hittills valt att spela ett rakt men ganska flexibelt 4-4-2, men jag tror att han kommer att modifiera positionerna på onsdag efter att ha studerat Chelsea. Det vore logiskt om Allegri planerar att spegla Chelseas spelsystem något sånär, inte minst för att inte bli övermannad på innermittfältet och utmanövrerad av Tüchels väldrillade wingbacks. Därför tror jag att vi kommer att få se ett 3-5-2 som förhoppningsvis ger oss en bättre chans att matcha Tüchels taktiska försprång. Jag skulle tro att Kean och Chiesa startar på topp som sagt, alternativt Kean och Kulusevski med Chiesa som wingback.

Presspelet
Det var längesedan Juventus kunde ståta med något som kan liknas vid ett högt och hårt presspel. Vi har helt enkelt inte haft den typen av uppoffringsvilliga anfallare. Men om man ser till hur City åsamkade Chelsea sin första förlust sedan maj månad är det hög och ytterst synkroniserad press som är nyckeln. Jag förväntar mig inte att detta ofärdiga och halvt krisande Juventus ska kunna upprepa det som Guardiolas City gjorde i lördags, men jag önskar i alla fall se något annan typ av försvar än att vi parkerar bussen i 90 minuter på hemmaplan. Framför allt är det Chelseas kanter vi måste anstränga oss för att stänga ner, eftersom de är de största hoten.

Preliminära startelvor:
Juventus: Szczesny - De Ligt, Bonucci, Chiellini - Cuadrado, Bentancur, Locatelli, Rabiot, Alex Sandro - Chiesa, Kean
Chelsea: Mendy - Christensen, Thiago Silva, Rüdiger - Azpilicueta, Jorginho, Kovacic, Alonso - Ziyech, Havertz - Lukaku

Adam Yngvesson2021-09-28 19:54:16
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid