Lagbanner

Inför Juventus-Milan: Svårtippat när calcion återvänder

Tre månader har gått sedan all italiensk fotboll avblåstes för att begränsa spridningen av covid-19 i början av mars. Nu börjar landet så sakteliga närma sig någon form av vardag igen. Som ett led i detta återvänder ikväll den italienska fotbollen, om än inför tomma läktare. Först ut är cupsemifinalen mellan Juventus och Milan. Det står 1-1 efter matchen i Milano och således är det mycket öppet inför kvällens avgörande drabbning.

Klockan nio ikväll händer det faktiskt. Efter dryga tre månader utan Juventus på tv återvänder de svartvita till spel i vad som under normala omständigheter skulle vara ett otroligt hett tungviktsmöte mot de rödsvarta ärkerivalerna från Milano. Det står 1-1 efter första matchen och returen har alla förutsättningar att bli både jämn och ytterst dramatisk. Ändå har jag knappt fattat att det kommer att hända på riktigt, än mindre lyckats hitta tillbaka till det där så saknade pirret i kroppen inför en riktig stormatch. Aldrig förr har en lika viktig match varit i närheten av så här oförutsägbar. Vi vet strängt taget ingenting om vad vi har att vänta oss. Hur har spelarna haft det under det kvartal de varit frånvarande i våra liv? Hur har träningarna sett ut den sista tiden? Har laget blivit mer sammansvetsat och taktiken mer fulländad eller har de legat av sig och tappat några procent som blir avgörande ikväll? Mot denna frågearmé kan bara svaret ”inte en aning” mönstras.

Som väl är sitter Milan naturligtvis i exakt samma sits. Fredagkvällens Coppa Italia-möten kommer få tjäna som förband till calcions verkliga återkomst nästa helg, med seriespel i full skala. Upplägget är talande för det nationella cuppspelets traditionella ställning i italiensk fotboll, som en obetydlig sidekick till superstjärnan Serie A. Min värsta farhåga, mot bakgrund av detta, är att Juves inte kommer komma upp i normal intensitet. Inför tomma läktare och med lite stela leder finns naturligtvis en stor risk att spelet kan andas lite träningsmatch, vilket jag tror missgynnar Juve i ett möte mot ett på pappret svagare Milan. Min upplevelse är dock att Coppan fått högre status på senare år och att laget därför borde kunna hitta både motivation och spelglädje inför kvällens match. I takt med att Juventus cementerat sitt grepp om Serie A allt fastare har Coppa Italia blivit scenen där övriga klubbar haft en chans att tävla om troféer. Efter några års totaldominans á la Allegri snodde så Lazio titeln i fjol efter att Juventus blivit utslaget av Atalanta. Därför finns det trots de märkliga förutsättningarna heder att försvara och en alltmer åtråvärd titel att återerövra för Sarris manskap.

För Juventus del ser Gonzalo Higuaín ut att utebli med en lårskada, medan Merih Demirals fortfarande återhämtar sig från sin korsbandsskada. Milan får klara sig utan Zlatan Ibrahimovic, Samu Castillejo och Theo Hernandez, vilka alla är avstängda (Zlatan är dessutom skadad), samt Leo Duarte som missar matchen på grund av skadeproblem. I övrigt är trupperna fulltaliga och GOAL tror på följande startelvor:

JUVENTUS (4-3-3): Buffon; Danilo, De Ligt, Bonucci, Alex Sandro; Bentancur, Pjanic, Matuidi; Douglas Costa, Dybala, Cristiano Ronaldo

MILAN (4-2-3-1): Donnarumma; Conti, Kjaer, Romagnoli, Calabria; Kessiè, Bennacer; Paquetà, Bonaventura, Calhanoglu; Rebic

I kvällens match på Allianz Stadium i Turin, som har avspark 21.00, sänds på Sportkanalen och kan streamas på Cmore, hoppas jag få svar på följande frågor:

Pjanic ursäktade kring årsskiftet några veckors klen form med trötthet. Nu bör han rimligtvis vara utvilad, så blir kvällens match början på en stark sommar för bosniern eller har Juves playmaker större problem än bara trötthet?

Anfallstrion Costa-Dybala-Ronaldo får det att vattnas i munnen på mig. Om GOAL:s startelva stämmer, klarar de av att lyfta varandra och hitta rätt taktiskt efter det långa uppehållet?

Cristiano Ronaldos fystester ryktas ha varit bättre efter uppehållet än de var före detsamma. Ger portugisens monstruösa dedikation utdelning mot ringrostiga motståndarbackar?

Jag tror att vi kommer få se en ganska hafsig och fysisk tillställning, mer Championship än Champions League så att säga. I denna kamp tror jag att Juventus kommer att dra det längsta strået då Milan saknar flera viktiga spelare, främst ledargestalten Zlatan. Juventus ser klart starkare ut på pappret och då jag inte har något annat än detta att gå på tror jag att det kan leda oss till en 1-0-vinst och en finalplats.

Forza Juve!

Hugo Olsson2020-06-12 19:16:11
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid