Lagbanner

Inför Juventus - Roma: De skadeskjutnas kvartsfinal

Coppa Italia är som vanligt en fråga om riskberäkning. Alla vill vinna - men till vilket pris?

Jag kan inte påstå att jag ser fram emot den här matchen. Det är för mycket som står på spel i säsongens mest hektiska period. Juventus spelschema är nästan omänskligt tight just nu, med fem matcher på två veckor mellan 12-26 januari. I två av dem står ett formstarkt Roma för motståndet, och då vi vann det första mötet kan vi räkna med ett taggat och revanschsuget Giallorossi i morgon. Dessutom har vi en underbemannad och skadehärjad backlinje som snart helt saknar alternativ. 

Enda trösten är att Roma är ännu mer skadedrabbat, och har så varit under större delen av säsongen, särskilt på det offensiva mittfältet. Zaniolo drog korsbandet när vi möttes senast och sedan tidigare saknar man även Mkhitaryan, Pastore, Zappacosta, Fazio, Mirante och Antenucci. Perotti missade senaste matchen och är fortsatt osäker till spel. Det största avbräcket är dock Edin Dzeko, som är avstängd i morgon.

Vi får klara oss utan de korsbandsskadade Chiellini och Demiral, plus De Sciglio och Khedira. Dessutom har Cuadrado varit febersjuk och Alex Sandro klev av redan efter 20 minuter mot Parma, efter en smäll mot revbenen, och båda är tveksamma till att komma till start i denna kvartsfinal. 

Efter fiaskot i Supercoppafinalen har Bianconeri tagit fyra raka segrar på ett övertygande sätt. Senaste matchen, mot Parma, var dock kämpig och risken är att det finns ett gäng trötta ben och skallar i truppen.
Sarri kommer därför tvingas till några svåra val i morgondagens startelva - framför allt när det kommer till mittfältet och anfallet. Några spelare känns dock givna, såsom Buffon och backlinjen, där Rugani är den enda som möjligtvis kan roteras in, vilket troligtvis blir fallet. På mittfältet kommer en utvilad Bentancur att starta, då han varit avstängd i ligan, och i anfallet räknar jag med att Higuain är tillbaka i startelvan efter att ha börjat på kvisten i de senaste tre ligamatcherna. Dessutom är jag rätt säker på att Douglas Costa kommer att starta, antingen som trequartista eller på en kant utifall Sarri varierar med ett 4-3-3. Ronaldo är i superform men deltog inte alls i åttondelsfinalen och det återstår att se om Sarri, och framför allt Ronaldo själv, tycker att en cupkvartsfinal är mödan värd.

När det kommer till Roma tror jag att Fonseca kommer att ställa bästa möjliga lag på banan, där han väljer mellan Florenzi och Spinazzola på högerbacken, samt Veretout eller Cristante på innermittfältet. I övrigt känns startelvan given, såvida portugisen inte överraskar fullständigt.

Statistiskt sett är det stort övertag för Juve, som har vunnit de nio senaste hemmamatcherna mot Roma, och hållit nollan i de fyra senaste. Och trots den skadedrabbade backlinjen ser jag ändå Juventus som favorit på förhand då Roma lider av ännu större avbräck. Det är nu upp till Sarri att göra ett urval baserat på kompetens, motivation och pigga ben. Detta kan givetvis sägas om alla matcher, men i coppan är det mer så än någonsin annars. Så länge Sarri väljer rätt och så länge de utvalda spelarna är tillräckligt motiverade för att inte underprestera, så tar vi det här! 

Forza Juve! 


Några frågor jag hoppas få besvarade i morgon är:

  • Hur kommer Sarri att hantera skadeläget i backlinjen, kommer han låta Rugani avlasta någon av de ordinarie mittbackarna, och hur påverkar skadorna lagets insats?
  • Kommer Emre Can att få speltid, och finns det något som helst förtroende för honom?
  • Bernardeschi har inte hittat någon lyckosam position i Sarris system, men gjorde en god insats som mezzala mot Udinese. Har Berna en framtid som mezzala, eller gör vi bäst i att casha in på honom?


Preliminära laguppställningar:
Juventus:
Buffon - Danilo, De Ligt, Rugani, Cuadrado - Bernardeschi, Bentancur, Rabiot - Douglas Costa - Dybala, Higuain

Roma: Pau Lopez - Florenzi, Mancini, Smalling, Kolarov - Cristante, Diawara - Ünder, Pellegrini, Kluivert - Kalinic


Tid: 20:45
Var: Allianz Stadium, Turin
Domare: Gianluca Rocchi
Tips: 2-1

Adam Yngvesson2020-01-21 21:30:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid