Lagbanner

-

Inför Lyon - Juventus: När strålkastarna är som starkast
CRSjuk

Inför Lyon - Juventus: När strålkastarna är som starkast

CL-slutspelet är här och det är nog få som längtat så mycket som vi Juvefans. Det är ju nu vi får visa upp oss från vår bästa sida. Förhoppningsvis har Lyon inget att säga till om saken. Men oavsett motstånd gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften och få jobbet gjort.

Vinner du ligan åtta år i rad är det svårt, för att inte säga omöjligt, att komma in i varje match med den hunger som krävs för att vinna. Ibland är du inte där helt enkelt. Personligen tycker jag att den psykologiska delen av elitidrott ofta underskattas. Det är inte ”bara” att vinna trots att du har bättre förutsättningar på pappret. Ingen spelar på toppen av sin nivå en hel säsong. Knappt en hel match.

När jag var liten hade jag en fotbollstränare vars motto var ”Motivation slår klass”. Där och då flög orden rakt över våra dryga tonårshuvuden, om vi själva använde dem var det alltid med ironi i rösten. Men fan Patrik, efter drygt 20 år måste jag erkänna att du hade rätt. Det räcker inte med att vara bättre rent fotbollstekniskt, du måste vara bättre även mentalt. Människor kan göra fantastiska saker när de ger sig fan på det. På samma sätt som de kan fucka upp den enklaste aktiviteten i världen om huvudet inte är på plats.

Varför jag babblar om idrottspsykologi i en införrapport till Lyon - Juventus? Kul att du frågar! Jag har tänkt mycket på vad det är som stoppar Juventus från att spela lika underbart som Sarris Napoli. Dels handlar det om spelartyper, vi har exempelvis ingen forward som är villig att pressa backlinjen på samma sätt som Callejon och Insigne var. Men jag tror även att det till stor del handlar om att Juventus vunnit så mycket att det smugit sig in lite hjärnspöken i truppen. Om du vet att du oftast vinner även när du spelar dåligt kan det vara svårt att motivera sig själv till att spela bättre. Om good enough tar dig dit du vill är det lätt att fastna där. Därför tror jag att smällarna mot Napoli och Verona var nödvändiga för att inte vaggas in i den falska trygghet som kallas övertro. För i Champions fucking League har du inte råd att göra misstag.

Även om förra säsongens trea nu parkerar på en sjundeplats i Lige Öh och största stjärnan är skadad har Lyon tillräcklig kvalité för att slå ut ett lag som tror att de vunnit innan matcherna ens spelats. Lottningen må vara fördelaktig, men nu gäller det att göra jobbet också.

Sarri om motståndet:
“Lyon are a dangerous team, their only defect so far has been a lack of consistency. They have technique, physical strength and impressive pace. It was inevitable they’d reach this stage of the Champions League. We need a great performance to get the result against them.”

Det låter som att mister är medveten om att underskattning är den kanske största motståndaren av alla i det här dubbelmötet. Lyon är ett lag som helt plötsligt kan få allt att stämma, men om de ska nå dit krävs det att Juventus bjuder in dem först.

Men magkänslan är bra. Vi har Dybala på topp (hoppas) och ett helt skadefritt mittfält sedan Pjanic blivit spelklar efter sin ljumskskada. Och sist men absolut inte minst en Mr. Champions League i galen målform. Något som Sarri tog upp på presskonferensen:

“In the last 11 games, he has scored 15-16 goals and is a leader setting the pace for everyone else. He is in great shape in every conceivable way. When he has that enthusiasm, that pace, when he brings it to training as well, it means everything for his teammates.”

Den mannen har räddat oss i ett par månader nu. Hoppas att hans lagkamrater hjälper till lite ikväll.

Frågor jag fnular på inför matchen:

Ser vi ett annat Juventus ikväll än i Serie A?
Jag både tror och hoppas att de starka CL-strålkastarna kommer att väcka laget på riktigt. Men en kan aldrig vara helt säker. Om Juventus kommer till Lyon för att spela boll är mycket vunnet.

Kan Pjanic dominera mot sitt förra lag?
Jag vaknade med känslan att Pjanic kommer göra en bra match mot sin förra klubb. Han kanske behövde lite vila för att reboota säsongen lite.

Kommer allt handla om Ronaldo?
Det vore skönt om någon annan axlade lite offensivt ansvar ikväll. Vi blir för lättlästa om den enda som kan göra viktiga mål är Ronaldo.


Eventuella startelvor

Lyon (4-3-3):
Lopes
Dubois, Marcelo, Denayer, Cornet
Guimaraes, Tousart, Aouar
Toko Ekambi, Dembele, Terrier

Juventus (4-3-3):
Stensny
Danilo, De Ligt, Bonucci, Sandro
Ramsey, Pjanic, Rabiot
Cuadrado, Dybala, Ronaldo

Håll ögonen på:
Den offensivt skickliga mittfältaren Aouar. Rykten säger att Juventus är intresserade. 


Forza Juve!

Mikael Noaksson2020-02-26 09:00:14
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid