Lagbanner
Giuseppe Meazza, 2022-10-08 18:00

Milan - Juventus

Inför Milan - Juve: Haltande toppkonkurrenter 
Kan den positiva trenden fortsätta?

Inför Milan - Juve: Haltande toppkonkurrenter 

Ikväll är det dags för stormatch. Italiens kanske mest klassiska. Juventus kommer till Milano med två raka vinster i bagaget, Milan är skadeskjutet och inte i toppform. Blir det kaffe, kaka tredje raka eller tillbaks på ruta ett? 

Ett klassikermöte står för dörren. Här kommer mina tanker inför matchen .


En hälsosam rivalitet

Det finns lag som jag ogillar. Kanske rentav hatar även om hat nog är ett lite för starkt ord när det handlar om ett fotbollslag. Inter är och har alltid varit ett sådant lag, speciellt efter calciopoli då det känns som att den rivaliteten fick ett nytt kapitel. Efter många tuffa bataljer under vår senaste storhetstid kan även Napoli framkalla den typen av känslor hos mig. Inte alltid, men det händer. Men när det kommer till Milan så finns det inget agg. Inget hat och inga övertramp. Jag har alltid upplevt att det finns en stor respekt klubbarna emellan när det är just Juve och Milan som ställs mot varandra. Stil och klass, inte gruff och kontroverser. Inte ens när Bonucci gick till Milan var jag speciellt irriterad. Det var ju Milan. 

Med det sagt så är det fortfarande ett av de härligaste lagen att slå. Det blir ett sportsligt erkännande. En anledning att tro på att man är bäst i Italien. Och om det är något som Juventus behöver just nu så är det tro. Efter en nästan skrattretande dålig inledning på säsongen har Allegris mannar nu två raka vinster i bagaget. Jag vill inte kalla det momentum, men det är i alla fall inte uppförsbacke just nu. En vinst ikväll kan ge den snöbollseffekt som behövs för att skicka Juve uppåt i tabellen. 


If not now, then when?

Det är dags att slå Milan. Det känns som att det var ett tag sedan nu. Efter två kryss förra säsongen och en rejäl överkörning i vårmatchen säsongen innan det börjar det klia lite i kroppen på en juventino. Frånvarolistan är fortfarande en deppig syn, men det börjar faktiskt ljusna i alla fall. Chiesa och Pogba är fortfarande borta och tyvärr så missar även Di Maria matchen efter sitt hjärnsläpp mot Monza. Att argentinaren inte kan vara med efter sin hattrick av assist i veckan känns självklart trist. Juves anfallsspel skriker desperat efter spelare som bryter mönster. Men backlinjen är fulltalig och mittfältet är nästan fulltaligt, det känns som första gången den här säsongen. 

Milan däremot har ett lite jobbigare utgångsläge. Förlust mot Napoli i förförra omgången och en klar torsk mot Chelsea i veckan är inte den bästa uppladdningen inför en stormatch som denna. Och skadelistan är ingen kul läsning den heller. Maignan, Florenzi, Zlatan, Saelemaekers, Calabria, Kjer, Messias och kanske också ångloket Hernanez är alla spelare som annars hade konkurrerat om speltid. 


Lapp på luckan vid San Siro. Fördel Juve?

Tydligen är San Siro slutsålt vilket innebär att drygt 80 000 pers kommer att se matchen live. Runt 75 000 av dessa kommer inte att hålla på Juventus. Jag har själv varit på San Siro några gånger och så mycket människor låter en hel del. Trycket i Milans hemmaborg kommer att vara skyhögt. Men jag tror inte att det nödvändigtvis behöver vara en nackdel för Juventus. 

Om jag spelade i Juve hade jag varit lite trött på att spela inför halvtomma läktare. Jag hade varit trött på begravningsstämningen på Allianz Stadium. Att vara omringade av 80 000 pers tror jag kommer att lyfta Juve minst lika mycket som det lyfter Milan. Det är stormatch. Och den här gången är ingen som kommer att missa det. 
 

Mikael Noaksson2022-10-08 08:58:42
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid