Lagbanner
Tankar inför Parma-Juventus: Bra läge för Kulusevski att hitta formen

Tankar inför Parma-Juventus: Bra läge för Kulusevski att hitta formen

Matcherna fortsätter dugga tätt för våra svartvita hjältar och nu vankas lördagsunderhållning från Ennio Tardini. Fjortondeplacerade Parma står för motståndet och Juventus har siktet inställt på att studsa tillbaka från poängtappet senast. Här är tre tankar som uppladdning inför detta klassikermöte.

Tillbaka till Tardini - tillbaka till formen för Kulusevski?
Efter sin mycket fina och hyllade start på tillvaron i Juventus har Dejan Kulusevski inte fått spelet att matcha förhoppningarna de senaste veckorna. Senast, i matchen mot Atalanta, lät Pirlo honom sitta kvar i täckjackan på bänken hela matchen. Nu väntar en ny före detta klubbadress för Dejan och visst vore det väl passande om återkomsten till parmaskinkans hemstad även innebar en återkomst till sepelglädjen och rytmen för Kulusevski? Jag vet inte hur stort värde man egentligen bör tillmäta omständigheter av den här sorten, men klart är i alla fall att det vore väldigt fint både för Dejan och Juve om han började närma sig fjolårets prestationer igen. Med Ronaldo ur form (många mål på sistone, ja, men samtliga på straff) och Dybala och Morata lite trevande efter densamma tror jag dessutom att möjligheterna är ovanligt goda att kunna snika åt sig ett par extra spelminuter så här mitt i det omänskliga spelschemat inför julledigheten. Forza Dejan!

Hur trött är truppen?
Hösten har inneburit en sällan skådad matchkavalkad för Europas storklubbar. Ett komprimerat Champions League-gruppspel i kombination med hektiskt spelschema i ligan och den i alla lägen oumbärliga klassikern Nations League har frestat hårt på både ben och motivation. I andra halvlek mot Atalanta tyckte jag att det lös igenom tydligare än någonsin förr hur trött truppen faktiskt var. Trots att min känsla var att Juventus hade kunnat spjärna ifrån och forcera fram en vinst då man var det spelmässigt starkare laget så fanns liksom inte bettet där i spelarna. Den aldrig stillastående McKennie såg slut ut, den ädle Morata tappade tålamodet och den iskalle Ronaldo brände en straff. Därför var det snudd på obegripligt konstigt av Pirlo att bara göra tre byten, allra helst som han tidigare visat sig vara öppen för ganska rejäl rotation. Jag förstår att han vill ha de bästa killarna på plan, men mot Parma tror jag han åter tvingas kasta om i startelvan en del. Annars är frågan om Juve klarar att kraftsamla mot en trepoängare.


Var står Parma och hur tacklar de utmaningen?
Parmas fjortondeplats kanske inte får Juventus att darra av skräck, men lagets 19 insläppta mål placerar dem på en tiondeplats i ligan över minst antal baklängesmål. Dessutom har man radat upp fyra raka matcher utan förlust och på hemmaplan har än så länge bara Napoli besegrat Parma. Utmaningen är därför förmodligen tuffare än vad den låter, speciellt om Parma siktar in sig på den sortens samlade försvarsinsats Juve haft problem med att bemöta hittills under säsongen. Liverani spelade relativt underhållande och riskabel fotboll med Lecce i fjol, men har i Parma fått ta över ett utpräglat kontringslag som ofta gör sina mest imponerande matcher mot ligans bjässar. Lite ovisst är det därför hur de kommer ta sig an Juventus. Dock kan man hoppas att spelschemat blir Juventus bästa vän i ett scenario där korsfararna backar hem redan från början. Att stå lågt och slå ifrån sig i 90 minuter blir evinnerligt mycket svårare om laget redan har två matcher i benen från veckan som gått. För Juves del gäller det att fortsätta utvecklas i rollen som spelförande och hitta de små farliga ytorna kring Parmas straffområde. Om Liverani väljer reträtt står Pirlo därför inför en lurig uppgift, speciellt som Dybala, de små ytornas matador, saknas på grund av en muskelskada.

Gli undici
Det skulle glädja mig om Buffon fick göra ett (möjligen sista) framträdande på platsen där allt började. Framför honom skulle det kännas vettigt att spela Alex Sandro till vänster efter att han vilades senast. I mitten tror jag att de Ligt och Bonucci får streta på såvida inte Demiral eller Chiellini återhämtar sig överraskande fort. Cuadrado ser nästan mystiskt oumbärlig ut i nuläget, även om det känns som att det skulle kunna vara på sin plats med lite vila för colombianen till förmån för Danilo till höger i backlinjen. På mittfältet är det dags för Ramsey att spela i den framskjutna positionen lite till vänster och jag tycker det vore fint om han fick uppbackning från Rabiot och Bentancur. Kulusevski till höger vore som sagt roligt och centralt lär Morata och Ronaldo få kriga på. Min föreslagna elva är alltså:

Buffon
Cuadrado-de Ligt-Bonucci-Alex Sandro
Kulusevski-Bentancur-Rabiot-Ramsey
Morata-Ronaldo

Jag tippar på 1-0 till Juventus, det känns som att det är dags att hålla nollan nu. Ronaldo lär vara motiverad att motbevisa en del hånflin efter straffmissen mot Atalanta och nederlaget mot Lewandowski i striden om FIFA-priset The Best, så jag tippar på att vi får se ett mål från portugisen.

Hugo Olsson2020-12-19 00:53:45
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid