Lagbanner
Inför Roma Juventus: Första stora testet på det nya decenniet
Håller Ronaldos form i sig?

Inför Roma Juventus: Första stora testet på det nya decenniet

Mästarna reser till huvudstaden för att möta fyran. Fonsecas skadedrabbade Roma såg nog matchen mot Cagliari med fasa. Har Sarri tillslut lyckats implementera sitt spelsätt?

Julledigheten är över för den här gången. För våra kära Juventusspelare har den varit över ett bra tag. På söndag väntar Roma och redan förra helgen var grabbarna igång med vardagskneget och besegrade enkelt Cagliari. Nu väntar en något finare tillställning i form av resa till huvudstaden för att möta det just nu näst bästa laget från den eviga staden. Men nytt år med ny toppmatch innebär också lite nyheter från oss i våra införrapporter och inte minst i våra matchrapporter. Hur förändringarna kommer se ut kommer ni att märka med tiden. Men för att inte bryta traditioner allt för mycket denna januarihelg kommer här som brukligt en status uppdatering för respektive lag:

Juventus inför

Med stundtals glimrande spel rusade Juventus in i det nya decenniet. Med puffrorna dragna visade Ronaldo att gammal är äldst, Dybala bjöd på sedvanlig show och Higuain visade att i en gammal målskytt går ränderna aldrig ur. Efter förlusten i den Saudiska supercupfinalen lyckades Sarris mannar för första gången visa upp det glimrande spel vi blev lovade vid hans ankomst.

Den eviga frågan i Juventus led är ju om det är möjligt att starta alla de tre musketörerna längst fram eller om någon ska petas till förmån för någon av de något stabbigare Ramsey och Bernardeschi. Senast startade Ramsey och gjorde inte bort sig. Tidigare har Bernardeschi fått många chanser i den position och stått för blandade insatser minst sagt. Han jobbar i motvind den gode Berna. Med en
folkopinion mot sig lika stor som den som var emot att Anders Svensson skulle starta i VM 06 kan det inte vara kul att gå till jobbet. Det blir inte roligare av att Higuain och Douglas Costa hittat formen men står utanför elvan. Och som inte det var nog värvade Juventus en ung svensk för närmare en halvmiljon som är tänkt att spela på hans position. Kämpigt minst sagt.

I backlinjen har som bekant Demiral fått sitt stora genombrott och gör sig ständigt förtjänt av mer speltid. Det med världens mest lovande försvarare att konkurrera med och med lagets kapten på skadelistan. Konkurrensen på positionen bredvid Bonucci är med andra ord mördande. På ytterbacken är ju Alex Sandro given men på högerbacken har konkurrensen tätnat något enormt under hösten i och med Cuadrados steg ner till de bakre regionerna. Där är min bestämda åsikt att han imponerat något enormt och gjort högerbacken till sin.

Den svaga länken i den här truppen är, som min redaktionskollega Hugo Olsson mycket snyggt satte fingret på i en krönika för några veckor sedan, mittfältet. Där har man efter Pirlo, Pogba och Marchisio inte riktigt fått in några världsspelare. Dock är laget så bra i övrigt att om man får igång spelet är mittfältet tillräckligt bra för att kunna vinna alla turneringar vi ställer upp i. Jag föreslår att man läser Hugo Olssons krönika om man vill höra mer kloka tankar om våra mittfältare.

Så till det dagsaktuella läget. Chiellini är fortsatt skadad liksom Khedira. Perin och Mandzukic har lämnat laget samtidigt som Kulusevski anslutit men fortsatt kommer befinna sig i Parma säsongen ut. Bentancur är avstängd. Det gör att Rabiot och Matuidi troligtvis startar på mittfältet. Vad det gäller mittbacksfrågan så kan De Light göra comeback efter att ha vilats i ett par matcher.

Det är svårt att veta hur Sarri ställer upp men en inte allt för vild gissning är att han väljer en trequartista istället för ett tremannaanfall samtidigt som han kommer försöka ta med sig det fungerande offensiva spelet från senast. Nu börjar upploppet i alla turneringar för Juventus. Det är nu det gäller att hålla i. Min känsla är att vi kan uträtta något riktigt stort den här säsongen men då måste vi få fart på offensiven och täppa till defensiven. Vi går ett spännande första halvår på det nya decenniet till mötes. Må lyckan stå Juve bi.

Fino alla fine! Forza Juve!


Roma inför

Inför omgången ligger Roma fyra i Serie A tabellen. En placering som får ses som godkänd. Sommaren som var var turbulent för AS Roma. Den misslyckade sportchefen Monchi fick lämna och ersattes av Gianluca Petrachi. Ovanpå det hade klubbledningen tvingat i väg Daniele De Rossi från klubben mot sin vilja. Manolas lämnat helt enligt sin egen vilja. Och som om inte det vore nog valde den tidigare kaptenen och stadens store son Francesco Totti att lämna klubben i sitt hjärta. Turbulent var alltså bara förnamnet. Och från detta skulle Petrachi bygga något nytt. Fonseca hette den nye tränaren som skulle lotsa klubben mot nya framgångar. Och efter misslyckad säsong 18/19 där man bland annat missat topp fyra får resultatet såhär långt ses som godkänt. Det enda smolket i bägaren är att man just nu inte är bäst i stan.

I mål har Olsen blivit Lopez. Och i backlinjen har Chris Smalling anlänt från öarna och gjort succé som Manolas ersättare. Offensiven leds fortfarande av Dzeko. Sarri har uttalat sig positivt om Fonseca och menar att han hela tiden trott att Fonsecas Roma skulle överraska och menar att de levererat bra resultat trots mycket skador.

Och mycket skador har man. Bland annat saknas Kluivert, Pastore, Santon, Fazio och Zappacosta.


Frågor att fundera på under matchen

Håller Ronaldos form i sig?
Under inledningen av hösten underpresterade Portugisen. Det hela kulminerade i att han blev utbyt tidigt i en match mot Milan. En del spådde början på slutet. Men sedan dess har Ronaldos form successivt stigit och senast låg han bakom allt i offensiv väg. Fortsätter formen att stiga?

Är det rätt val att spela med en trequartista mot Roma?
Higuain, Dybala och Douglas Costa är monsterform. Är det då rätt val att peta två av dessa för att istället spela Ramsey eller Bernardeschi? Och om Sarri väljer ett tremannaanfall är det då rätt att frångå sitt ursprungliga spelsätt?

Kommer valet att spela De Light eller Demiral påverka utgången av matchen?
De senaste matcherna har Demiral startat istället för den unge holländaren. De flesta är överens om att han gjort det bra. Är det då rätt att peta honom till förmån för De Light? Och om han inte petas var det då rätt att starta med honom före holländaren?

Har Sarri äntligen fått igång sin Sarrismo i Juve?
Spelet har haltat, det har gjorts lite mål och släppts in en del enkla. Men senast såg det bättre ut. Har han till sist lyckats sätta sin prägel på laget?

Troliga elvor

Juventus
Szczesny
Cuadrado, Bonucci, De Ligt, Alex Sandro
Rabiot, Pjanic, Matuidi
Dybala
Higuain, Ronaldo

Roma
Pau Lopez
Spinazzola, Mancini, Smalling, Kolarov
Veretout, Diawara
Zaniolo, Pellegrini, Perotti
Dzeko

Tid: 20.45
Tv: Cmore Fotboll
Tips: 3-1 till Juve.

Lucas Sjögrenlucas.sjogren97@gmail.com 2020-01-11 20:18:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid