Lagbanner
2021-01-30 18:00

Sampdoria - Juventus
0 - 2

Inför Sampdoria-Juventus: Tuff bortamatch att vänta
Albin Ekdals Sampdoria står för motståndet när Juventus fortsätter jakten på scudetton.

Inför Sampdoria-Juventus: Tuff bortamatch att vänta

Serien vänder med en repris av säsongspremiären. Då vann Juventus med 3-0 hemma, men den här gången har Sampdoria toppat formen och ser ut att vara kusligt redo att välkomna Juve till sin hemmaplan. Samtidigt vore allt annat än tre poäng ett ohyggligt dråpslag för de regerande mästarnas jakt på tabelltoppen.

Svår match väntar
Jag tycker att detta känns hyperlurigt faktiskt. Med eller utan fans är det alltid obehagligt att spela i Genua. Det är något med tv-bilderna från den genuesiska tegelkammaren Luigi Ferraris som gör en övertygad om att det hänger en hemmaskräll i luften. Känslan är något mindre akut utan supportrar på de vanligtvis pulserande läktarna, men likväl sitter förnimmelsen kvar i väggarna på något vis. Dessutom är lördagens värdar Sampdoria i rent strålande form med tre segrar på de senaste fyra matcherna, inklusive en, med juventusögon sett, mycket välkommen sådan mot Inter. Därför tror jag att Juventus ska ta sig an den stundande utmaningen med allra största respekt. Sedan Ranieri tog över de blåvitröda har han fått ihop ett svårspelat lag. Den erfarne taktikern förfogar över mystiskt många slitstarka innermittfältare och den evigt uppfinningsrike Fabio Quagliarella på topp, sedan i somras flankerad av den explosive och, på sin dag, högst svårspelade Keita Baldé. Sampdorias matchplan kommer med stor säkerhet att bestå av att stå lågt och försvara med alle man på däck för att sedan såra Juventus med individuell spets i kontringarna. Det här är med andra ord precis den sortens match där Pirlo inte kan sätta pekfingrarna mot tinningarna i en fokusera-nu-gest eller skrika “veloce” (för att driva upp farten i passningsspelet) för många gånger.

Hur långt har laget kommit?
Just lågt stående försvar har visat sig vara Pirlo-Juves kanske mest svårtacklade typ av motstånd. Det finns naturligtvis inget lag som genuint njuter av att spela borta mot ett sammansvetsat motståndargäng som slår ifrån sig för glatta livet, men Juventus svårigheter har ändå sett oproportionerligt stora ut under första halvan av säsongen. Därför blir det en intressant värdemätare att sparka igång dess andra halva med en bortamatch med just denna profil. Har Pirlos spelsätt satt sig nu? Funkar insticken, kommer löpningarna, rör de sig synkroniserat? Kort sagt: går det åt rätt håll? Jag tror att det, om man zoomar ut ordentligt och inte fastnar i debaclet mot Inter, faktiskt gör det. Spelet ser bättre ut och fler spelare kommer till sin rätt nu än vad som var fallet i höstas. Förhoppningsvis har dessutom större delen av startelvan uppskattat de dagars vila de fått sedan förra helgen och är redo att ta sig an Sampdoria på det högintensiva vis som kommer krävas. Rörelse och bolltempo är ledorden för våra svartvita förkämpar på lördag.

Benvenuto Rovella!
I en inte omedelbart matchrelaterad passage vill jag passa på att uppmärksamma det som upptagit större delen av mina juventusfunderingar de senaste dagarna, nämligen att Nicoló Rovella nu är klar för Juventus. Himla kul ju! Även om det länge har rapporterats från säkra källor att dealen varit i hamn så vet man ju aldrig säkert. Men nu är alltså pappren påskrivna och kommunikéerna publicerade. Den nyss 19 år fyllda mittfältsdirigenten lämnar Sampdorias lokalrivaler Genoa och ansluter till Juventus, även om han rent fysiskt blir kvar i sin hemklubb fram till nästa sommar. Manolo Portanova och Elia Petrelli går i motsatt riktning i vad jag ser som en mycket sund bytesaffär med tilltalande fokus på italiensk talang från juventusledningen.

Det är såklart alltid ofattbart svårbedömt med sådana här värvningar. Rovella har imponerat på mig och många andra under hösten i Genoa, men det är väldigt svårt att veta om han kommer lyckas i Juventus. Hans teknik, blick och riviga attityd på plan tror jag verkligen håller högsta nivå, men det är fortfarande många variabler som ska anta rätt värden för att han ska kunna förädla sin talang tillräckligt. Genoas kraftigt förbättrade form den senaste tiden borgar åtminstone för att vi kommer kunna följa hans utveckling i Serie A även under nästa säsong. Det ska bli roligt att se vad som händer och det känns bra att Juventus fortsätter föryngra samt att man åtminstone delvis gör det i italienska färger.

Gli undici
Truppen är mer fulltalig än den varit på mycket länge, spelare efter spelare har testat negativt för covid-19 under veckan som gått och nu saknas endast Paulo Dybala på grund av skada samt Dejan Kulusevski på grund av avstängning. Inter väntar dock redan på tisdag i Coppa Italias första semifinalmöte och därefter lugnar sig inte spelschemat ett smack förrän vi börjar närma oss mars, så ett visst mått av rotation är nog att vänta. Jag skulle gärna se följande elva på lördag:

Szczesny
Cuadrado-Bonucci-Chiellini-Danilo
McKennie-Arthur-Rabiot-Chiesa
Morata-Ronaldo

Den känns ordentligt slagkraftig med flera bollskickliga spelare och ger samtidigt spelare som Bentancur, Alex Sandro och de Ligt möjligheten att komma fräscha till Giuseppe Meazza. Rabiot var riktigt bra mot SPAL och kan gott få en till chans att visa vad han går för.

Matchen
Inleds 18.00 på lördag kväll och spelas på Luigi Ferraris i Genua. Jag tippar på 1-2 till Juventus. Chiesa såg grymt spelsugen ut mot SPAL, så jag skulle inte bli förvånad om han fick en matchvinnarroll.

Forza Juve!

Hugo Olsson2021-01-29 18:05:26
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid