Lagbanner

Inför säsongen 20/21: Säsongsbetyg och transferstatus

Gör er redo för långläsning! Den nya säsongen väntar bakom hörnet och Juventus inleder mot Sampdoria på söndag. Vi på redaktionen gör vårt för att bygga hajpen och känner på truppen inför en upplaga av Serie A som ser ut att bli jämnare än på länge.

I den här utförliga artikeln kommer vi både att blicka bakåt och framåt. Jag har gått igenom Juventus trupp, spelare för spelare i bokstavsordning, och delat ut betyg för föregående säsong. Och såhär i silly season-tider har jag också tagit tempen på hur heta spelarna är på transfermarknaden - vilka försvinner och vilka blir kvar?

Not: Säsongsbetyget är satt enligt den italienska gazzetta-skalan, medan transferbarometern är en uppskattning av sannolikheten att spelaren kommer att lämna klubben, enligt en mer universell skala från 1-10.

Rodrigo Bentancur
Säsongsbetyg: 7
Transferbarometer: 1
Benta tog ett stort kliv under den gångna säsongen. Han såg inte bara till att bli en obestridd startspelare, han var vår också vår bästa mittfältare sett över hela säsongen. Det säger också en del om nivån på mittfältet, då Bentancur på inget sätt var rakt igenom fantastisk. Hans utveckling har likväl gjort honom osäljbar för klubben och den här säsongen hoppas vi att han tar ännu ett steg framåt och växer ut till en spelare som också kan vara avgörande i de största sammanhangen.

Federico Bernardeschi
Säsongsbetyg: 5
Transferbarometer: 5
Det är förståeligt att klubben försöker sälja Fede. Han har fått stort förtroende av två olika tränare med olika spelfilosofi och har testats i en rad olika positioner, men har ändå inte lyckats ta vara på sina chanser. Bernardeschi har egentligen alla förutsättningar (steget, tillslaget, arbetsviljan, bollbegåvningen) för att bli en den storspelare han låtsades vara mot Atletico förra våren. Han faller dock på sin fatalt usla beslutsförmåga som inte har förbättrats det minsta på tre år. Detta, tillsammans med hans skadebenägenhet, gör att jag och många med mig till slut har gett upp hoppet om att Berna någonsin kommer att bli den stjärna som vi hoppades på. Möjligtvis har klubbcheferna runtom Europa gjort samma bedömning, då Berna verkar vara väldigt svårsåld.

Leonardo Bonucci
Säsongsbetyg: 6,5
Transferbarometer: 2
Det råder delade meningar om Bonucci bland oss Juvefans, jag anser dock att han gjorde en bra säsong på det hela taget. Vi vet att han inte är den bästa när han hamnar i en-mot-en-lägen mot sin anfallare, och han borde ha knoppat in ett par av de nickar han brände, men han var ändå bra största delen av säsongen. Han ska nyligen ha nobbat ett bud från City, och vår ständigt skadedrabbade backlinje kommer att behöva honom även i år.

Gianluigi Buffon
Säsongsbetyg: 6
Transferbarometer: 1
Buffon må inte längre vara bäst i världen, men det är ändå en ynnest att fortfarande ha honom i laget och han är fortfarande ok nog för att vara back up. Om detta blir Gigis sista säsong bör vi bara njuta av att se legendaren på bänken. 

Giorgio Chiellini
Säsongsbetyg: -
Transferbarometer: 1
Vår kapten spelade bara säsongens första match, och hann göra ett mål, innan han drog ett korsband och missade resten av säsongen. Bland oss som följer Juvenuts och Serie A råder det inga tvivel om att Chiellini länge har varit en av världens bästa mittbackar, vi kan bara hoppas han fortfarande är det när han nu återvänder från sin långa rehabilitering.

Douglas Costa
Säsongsbetyg: 6
Transferbarometer: 6
När han är frisk kan han vända upp och ned på vilken backlinje som helst (vi kommer aldrig att glömma Buster-målet mot Lokomotiv). Problemet är att han aldrig är frisk. I alla fall inte särskilt länge. Personligen står jag bakom en försäljning av brassen, just på grund av hans ständiga muskelskador. Jag har slutat hoppas att hans återkommande skador ska upphöra bara sådär. 18, 7, 7. Det är antalet ligamatcher som Costa har startat sedan han anlände till Turin. Det är helt enkelt inte värt €6 miljoner om året. Sälj hellre och lägg pengarna i spargrisen som det står Aouar på.

Juan Cuadrado
Säsongsbetyg: 6,5
Transferbarometer: 2
Cuadrado tvingades vikariera som högerback den här säsongen, eftersom de ordinarie högerbackarna ofta var skadade men framför allt ansågs vara för dåliga. Under hösten visade sig detta vara ett genidrag och colombianen utmärkte sig som en av lagets bästa spelare. Under den konstiga andra halvan av säsongen kom verkligheten dock ikapp oss och Cuadrados prestationer höll inte längre samma kvalitet. I ett Sarrismo som förvridits till ett anti-Sarrismo kom anfall efter anfall att stanna upp på högerkanten där Cuadrado var oförmögen till att varken dribbla, slå inlägg eller djupledsbollar. Sett över hela säsongen var det dock en stark återkomst för Cuadrado som blev given i startelvan, och det ska bli intressant att se vilken roll han får under Pirlo.

Danilo
Säsongsbetyg: 5
Transferbarometer: 3
Nähä, det har blev inte bra. Swappen med Cancelo blev lika misslyckad som vi hade förväntat oss. Det är fortfarande en gåta huruvida Paratici värvade Danilo som startspelare eller breddspelare. Danilo har en bra bössa, men i övrigt har jag svårt att beskriva vilken typ av ytterback han är och vad han tillför till sitt lag. Det man däremot slås av är raden av dumma beslut han fattar på planen. Därför är det smått obegripligt hur han har representerat storlag efter storlag under sin karriär.

Matthijs De Ligt
Säsongsbetyg: 7
Transferbarometer: 1
Jag ger De Ligt ett betyg som vissa kan tycka är för högt, och han blev ofta kritiserad utifrån under säsongen. Anledningen till att många varit så snabba med att kritisera holländaren är givetvis den höga övergångssumman (och lönen), och det går dock inte att förneka att han hade en tuff start och att hans händer drog på sig några straffar för mycket. Han visade dock stark mentalitet som fortsatte att kriga och för oss som följer Juventus varje vecka råder det inga tvivel om att De Ligts insatser har varit godkända, bra och mycket bra och att han kommer att räknas som en av världens bästa mittbackar inom kort. 

Merih Demiral
Säsongsbetyg: - (7,5)
Transferbarometer: 1
Det syntes redan på försäsongen att Demiral var redo att kliva rakt in i startelvan, och när han väl fick chansen var han fantastisk. Ett avslitet korsband gjorde dock att det bara blev fem starter för Demiral, vilket är för lite för att få ett säsongsbetyg, men i de fem matcherna visade han en extremt lovande nivå, därav smygbetyget inom parentes.  

Mattia de Sciglio
Säsongsbetyg: 5
Transferbarometer: 8
När det kommer till de Sciglio är nog alla Juvefans överens om att en försäljning vore det bästa. Visst, han har gjort ett fåtal stabila insatser men allt som oftast har vi sett en håglös de Sciglio som spelar med skräck i blicken, och hur många gånger har vi inte sett honom kliva av i minut 15 (särskilt i större matcher) med en mystisk muskelskada? Nä, de Sciglio verkar varken ha fysiken eller huvudet för att spela i ett lag som Juventus. Det märkliga är att andra storklubbar har varit intresserad av hans signatur, och om det fortfarande är möjligt måste Paratici se till att lösa en försäljning.

Paulo Dybala
Säsongsbetyg: 7,5
Transferbarometer: 3
Klubben försökte sälja honom under sommaren säsongen och han var långt ifrån given i startelvan när säsongen började. När säsongen summeras har han ändå varit lagets bästa och viktigaste spelare under säsongen, i alla fall enligt mig. Återigen bjöd Dybala på både gräddbakelser vinstgivande poäng. När han var frånvarande var anfallsspelet klart sämre och under sluttampen på säsongen rent av icke-fungerande. Exakt noll av oss Juvefans vill se La Joya lämna klubben, och ledningen har bekräftat att man förhandlar om en kontraktsförlängning, ändock cirkulerar elaka rykten om att han kan komma att offras för att mildra de ekonomiska bakslagen. Låt oss hoppas att det bara är bullshit.

Gonzalo Higuain
Säsongsbetyg: 5,5
Transferbarometer: 10
Sådärja, då var den sagan över. Pipita kom till Turin för rekordbelopp, han såg, han segrade, ibland. Det blev till sist 66 mål och 16 assist på 149 matcher för Higuain i Juventus, och faktum är att han nu har gjort fler matcher i svartvitt än vad han gjorde i Napoli. Målskörden blev dock inte lika stor och även om han inte är lika hatad i Turin som i Napoli så lämnar han till slut som en önskad spelare, för jag räknar med att han kommer att vara klar för Inter Miami när det här publiceras. Higuain gjorde några viktiga mål och var ofta nyttig i sin roll, men han levde aldrig upp till övergångssumman och det är ju tyvärr så att när hans karriär ska summeras är det missarna man minns.

Sami Khedira
Säsongsbetyg: 4,5
Transferbarometer: 5
Seriöst, kan du inte bara dra? Khedira var användbar de första säsongerna i klubben, sett till förväntningarna, och gjorde oväntat mycket mål, men de två senaste säsongerna har han antingen varit skadad eller bedrövlig. Det är givetvis klubbledning som bär ansvaret för att Khedira fortfarande ingår i truppen, men det är också smått tragiskt att en spelare som Khedira (som vunnit VM-guld, CL och ligatitlar i Tyskland, Spanien och Italien och burit kaptensbindeln för tyska landslaget) inte accepterar att hans tid i Juventus är förbi, oavsett om det gäller pengar eller bristande självinsikt. Transferbarometern står givetvis på 10 egentligen, men jag är övertygad om att tjurskallen Khedira kommer att tvinga sig kvar.

Blaise Matuidi
Säsongsbetyg: 5,5
Transferbarometer: 10 (såld till Inter Miami)
Tack för den här tiden, Blaise, och lycka till i Miami! Till skillnad mot Higuain och Khedira valde Matuidi att flytta utan knussel, och därför kommer vi att minnas honom med större kärlek och respekt. Fransmannens teknik var inte den bästa men han krigade som ingen annan, oavsett motstånd, och om det var någon ur nämnda trio som jag hade kunnat tänka mig att behålla så var det han. Hans sista säsong var dock hans sämsta och betyget är därefter.

Carlos Pinsoglio
Säsongsbetyg: -
Transferbarometer: 1
Högst medioker spelare, men till synes omåttligt populär inom truppen. Carlos är en typisk feel-good-omklädningsrumshjälte, och en sådan vill man ju behålla för all framtid, så länge han inte faktiskt behöver ställa sig mellan stolparna.

Miralem Pjanic
Säsongsbetyg: 5,5
Transferbarometer: 10 (såld till Barcelona) 
Mira började säsongen lovande och stod för några viktiga insatser och mål under tidiga hösten. Det verkade som att Sarri och Pjanic var en perfekt kombination, men framåt vintern dalade bosnierns form och han lyckades sedan aldrig hitta tillbaka till den form som gjort honom till vår bästa mittfältare sedan han kom till klubben. Jag gillar verkligen Pjanic, inte minst som person, men jag tycker ändå att det var rätt att sälja honom i det här skedet, särskilt som jag ser fram emot att se Arthur axla manteln.  

Adrien Rabiot
Säsongsbetyg: 6
Transferbarometer: 4
Rabiot behövde lång tid för att hitta fötterna i Italien, vilket är förståeligt med tanke på att han inte hade spelat på typ nio månader när han anlände. Under hösten hade han det tufft och fick sparsamt med speltid, men med tiden växte han dock in i rollen. Han tog för sig, använde sin fysik och gjorde ett drömmål mot Milan. Enligt mig var han Juves bästa mittfältare efter uppehållet, men likväl känns det som att han har ännu mer att ge varje gång man ser honom spela. Vi hoppas att vi får se hans fulla potential i år.

Aaron Ramsey
Säsongsbetyg: 5
Transferbarometer: 4
Gratis är inte alltid gott. Särskilt inte när lönen är så hög. Det blev sammanlagt 13 starter för Ramsey under säsongen, vilket är ett underbetyg bara det. Muskelskadorna haglade tätt och när han väl var frisk såg han för det mesta vilsen ut på planen. Undantaget var en kort period precis innan uppehållet, där höjdpunkten var matchen mot Inter där han kombinerade sönder våra rivaler tillsammans med Dybala. I övrigt var Ramsey en besvikelse och jag skulle inte ha något emot en plusvalenza-försäljning, såvida inte Pirlo och det nya läkarteamet kan låsa upp något magiskt i walesaren.

Cristiano Ronaldo
Säsongsbetyg: 7,5
Transferbarometer: 2
Ja, vad säger man, världsklass? 31 ligamål och några i CL. Det blev ramaskri när Sarri bytte ut honom två matcher i rad, men Ronaldo svarade med att göra vad Ronaldo gör - mål. Han gjorde orimligt många mål i ett målsnålt Juve, men ändå var det något som inte klaffade under Sarri. Ronaldo ÄR vår bästa spelare, kolla betyget, MEN det vi vinner offensivt tappar vi defensivt med Ronaldo som ytter i ett 4-3-3. Ingen av anfallarna, Ronaldo minst av alla, var beredda att ta det pressjobb som Sarris system kräver, vilket i förlängningen gjorde att försvaret läckte. Om Pirlo, likt Zidane, kan rundgå det problemet (med Ronaldo som mer renodlad anfallare) är mycket vunnet.

Daniele Rugani
Säsongsbetyg: 5
Transferbarometer: 4
Rugani såldes för tre säsonger sedan. Nä, just det, alla har varit överens om att han borde säljas i tre år, förutom Juventus klubbledning. Tiden då Rugani sågs som Italiens nästa stora mittback borde ha passerat. Nu är han inte lovande längre. Han borde nu, 26 år gammal, istället inneha rollen som “stabil back up”. Problemet är givetvis att han har varit allt annat än stabil när han väl har fått chansen. Det är orättvist, och rent felaktigt, att beskylla Rugani för förlusterna mot Ajax, Milan etc, men det är likväl uppenbart att han saknar den tuffhet, fysiskt som mentalt, som krävs för att representera Juventus.

Alex Sandro
Säsongsbetyg: 6
Transferbarometer: 4
Jag ger Alex Sandro ett godkänt betyg, men det är med viss tvekan. Under sin tid i Turin har han förvandlats från en offensivt skicklig ytterback med defensiva svagheter till en defensivt stabil sådan med offensiva begränsningar (nåja, det ska sägas att han fortfarande brister i positionsspelet). Jag vet inte vad det beror på, men det känns som att Alex Sandro har spelat med säkerhetsbältet på de senaste säsongerna. Oavsett om det är pga självförtroende, falnande explosivitet eller tränarnas direktiv, är det synd att se. Jag har dock inte gett upp på Sandro än, jag tror att en konkurrens med Pellegrini kan få upp honom i ringen igen.   

Wojciech Szczesny
Säsongsbetyg: 7
Transferbarometer: 1
“Tek” blev utsedd till säsongens bästa målvakt av ligaförbundet, och det finns ingen anledning att tvivla på polacken. Utanför Italien verkar han dock vara underskattad och även om han inte kvalar in på någon top 3-lista över världens bästa målvakter är han absolut tillräckligt bra. Mitt enda problem med Szczesny är att han aldrig tar några straffar. Han räddar bara ca 11% (Buffon ligger på drygt 35% över sin karriär) och har släppt de senaste sju bakom sig utan att vara särskilt nära. Likväl, Juventus got 99 problems but the keeper ain’t one.

Adam Yngvesson2020-09-14 13:02:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid