Lagbanner
Stadio Alberto Picco, 2021-09-22 18:30

Spezia - Juventus

Inför Spezia – Juventus: Dags att lämna nedflyttningsplatsen

Inför Spezia – Juventus: Dags att lämna nedflyttningsplatsen

Juventus parkerar på en 18:e plats och har ännu ingen vinst i ligaspelet. I den femte omgången så väntar svartvitt motstånd på Stadio Alberto Piccolo. Seger är ett måste för att undvika fortsatta krisrubriker men känslan är att den sägningen har upprepats inför varje match nu.

Allegri så här långt
Några matcher in i säsongen och även om det är tidigt så tycks det kunna gå att staka ut ett par mönster i Allegris Juventus kontra Pirlos. Att Allegri premierar erfarenhet och i synnerhet en spelares förmåga att förstå sin roll och läsa av situationer börjar bli mer och mer påtagligt. Enligt rapporter så är Allegri inte tillfreds med Kulusevski förmåga att läsa av spelet och detta har inneburit sparsamt med speltid för den unge svensken som till och med ryktades bort i somras. Nu senast mot Milan så ska Allegri av samma anledning varit missnöjd med Chiesas prestation under dennes inhopp. Frågan är om De Ligt ens är en startspelare om både Chiellini och Bonucci är fullt spelklara i de allra viktigaste matcherna. Mino Raiola har ju definitivt inte varit sen med att uppmärksamma detta och redan börjat surra om att den unge holländaren kan komma att säljas inför nästa säsong.

Handlar det om att läget är prekärt och att Allegri tar det säkra före det osäkra? Eller är det en fråga om att Allegri markerar att inget kommer gratis i hans Juve och att det ska till att bemästra alla delar av hans taktiska dispositioner? Förmodligen är det en kombination av bägge. Det som är tydligt är att ungtupparna som av många ses som Juventus framtid får kämpa hårdare för att få speltid än när Pirlo stod vid sidlinjen.

Kalkylerad inslussning eller ett våghalsigt spel
Förståeligt att Allegri ställer krav, det är nog ingen som förväntades sig något annat.
Men samtidigt ett våghalsigt spel om situationen kvarstår en bit in i säsongen.
En spelare som Chiesa ser nog sig själv som en av de absolut bästa på sin position inom de närmsta åren (om han inte redan är där). Att han skulle behöva kämpa för speltid efter sin positiva debutsäsong och en firad sommar som Europamästare hade han nog inte förväntat sig. Givetvis så kan detta sporra honom till att bli ännu bättre spelare på sikt och vi har även tidigare sett Allegri visa fingertoppskänsla i att slussa in spelare förr (Dybala ett bra exempel på just det). Men det går inte att utesluta att det finns en hämmande risk för Chiesas spikraka utveckling om speltiden fortsatt uteblir, än om han hade fått fullt förtroende omgående. Allegri har nog förtjänat ihop ett förtroendekapital genom åren när det kommer till hans man-man hantering. Återstår att se hur situationen artar sig men det är en spaning som är värd att notera.

Spelare på uppgång
Den ständigt kritiserade, ifrågasatta och stundtals förlöjligade Morata har nu nätat i tre matcher i rad och formkurvan är definitivt på väg åt rätt håll. Med anledning av att Juventus måste och borde hitta nätet inför denna match så borde även Moratas streak hålla i sig. Spanjoren målade i bägge möten mot Spezia förra säsongen och förhoppningsvis får vi se det rassla i nätmaskorna även denna gång.

Dybala har faktiskt startat samtliga matcher så här långt, utöver Napoli-matchen då, men svårt att medverka i en match när man är kvar på andra sidan jordklotet.
Prestationerna har sett väldigt bra ut och det går inte att understryka hur vital han är för anfallsspelet i sin droppande fria anfallsroll. Det är sällan som en skadefri och spelsugen Dybala gör en plattmatch och bara tanken av att förhoppningsvis få se honom en hel säsong fri från tunga skador får det att vattnas i munnen.

Alex Sandro som stod för en bra prestation mot Malmö fick följa upp den med en riktigt fin match mot Milan, främst i första halvlek. Med Allegri tillbaka på tränarbänken så tycks han ha återfått någon form av spelglädje, något som saknades under fjolåret då han i vissa perioder uppfattades som ganska håglös. Han kommer nog aldrig bli en vänsterspringare som dominerar hela sin kant både defensivt och offensivt, men å andra sidan så är det få som gör det. Hans brister i det defensiva positionsspelet har alltid varit ett problem, men när man får se honom bombardera fram längst sin kant som han gjort på sistone så är det nästan värt det ändå.

Motståndet
Thiago Mottas mannar har inlett svagt efter bl.a. en riktig kölhalning mot Lazio nere i Rom. Spezia kommer dock senast från en bortavinst mot nykomlingen Venezia och tog därmed säsongens första vinst efter ett utlösande mål på tilläggstid. Under fjolåret så var Spezia ett av få lag som Juventus tämligen enkelt städade av i bägge möten. Motsvarande möte slutade med 1 – 4 medans hemmamötet slutade 3 – 0.   

Min elva (3-4-1-2)
Szczesny

De Ligt - Bonucci - Danilo

Cuadrado - McKennie - Locatelli - Sandro

Dybala

Morata - Chiesa


Här låter vi fantasin flöda. Jag har länge velat se McKennie i en vattenbärarroll i mitten med en tydlig avgränsad uppgift av att skydda backlinjen samt läsa av och bryta motståndarnas anfall. Inte stå för något passningsspel eller positionsbyten över hela offensiva planhalvan utan enbart vara riktigt jobbig jäkel att stöta på för motståndet.

Jag har även tyckt att enbart starta med två offensiva spelare i Dybala och Morata är en offensiv pjäs för lite. Chiesa måste bara in där för han är alldeles för bra för att hållas utanför elvan. Att sedan kunna kasta ett par friska lungor i Kulusevski, Kean, Bernardeschi och så småningom Kaio Jorge (skadad) sent i matcherna bland alla trötta ben skadar ju inte.

Förmodad elva (4-4-2)
Szczesny

Danilo - De Ligt - Bonucci – Sandro

Chiesa - Bentancur - Locatelli – Bernardeschi

Morata – Dybala


En del rotering förväntas sen senast men knappast oväntat då det är veckoomgång och enbart två vilodagar sedan mötet med Milan. Allegri meddelade att Chiellini sägs ha feberliknande symptom och kommer nog inte medverka. En del spelare har spelat många matcher på sistone och kommer nog vilas samtidigt som de Ligt och Chiesa med största sannolikhet kommer starta. I övrigt positiva besked kring Arthur och Kaio Jorge som bör vara i speldugligt skick efter kommande landslagsuppehåll.


FORZA JUVE!

Behroz2021-09-21 16:37:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid