Lagbanner
Stadio Giuseppe Meazza, 2021-10-24 20:45

Inter - Juventus
1 - 1

Inter – Juventus 1 – 1: Kontroversiellt avslut på San Siro
Det ville sig inte riktigt för den unge svensken

Inter – Juventus 1 – 1: Kontroversiellt avslut på San Siro

Stormatch i Serie A där Juventus är det ena laget. Hetsigt, grinigt, VAR-kontroverser, och ett efterspel där domaren är i fokus. Kunde det sluta på något annat sätt? Egentligen inte. Här kommer i alla fall mina tankar efter matchen.

Startuppställningen
Jag var nog inte den enda som blev förvånad när startelvan dök upp, även om det är enkelt att sätta sig in i hur Allegri resonerade. 
Chiesa på bänken då han haft några svagare prestationer samtidigt som han matchats hårt på sistone, rimligt.
Dybala på bänken då han precis kommit tillbaka från skada, rimligt. 
Kulusevski startar då han målade senast och kanske var den boost han behövde för att spinna vidare på den senaste prestationen, rimligt. 

Juventus startar med världens mest baktunga elva utan någon kreatör, en Morata som ska droppa ner à la Dybala, samt där mittbackarna ska stå för uppspelen, orimligt.  

Straffen
Ja, va ska man säga. Ännu en stormatch där domaren hamnar i fokus. Ska jag vara helt ärligt så tycker jag straffen är väldigt soft, på gränsen till löjlig, jag vet att jag hade blivit både ursinnig och uppgiven om Juve åkt på en sådan straff i slutminuterna. Jag har sett Juve åka på såna här straffar också och diskussionen är egentligen mycket större än denna enskilda händelse, allt blir bara upphöjt till hundra när Juventus är inblandat. 

Ända sedan VAR trädde in i fotbollsvärlden så har vi sett detta själsdödande videogranskningsverktyg förpesta fotbollen med det inkonsekventa sätt det används på. Ett par nissar i ett videorum som sitter och letar efter förseelser istället för att låta matcherna ha sin naturliga gång, mål som vinkas av för offside då en oklippt tåflisa passerade en digital linje, ett användande av VAR som skiljer sig från match till match, domare till domare, och liga till liga. Det värsta av allt? Det är fortfarande den mänskliga faktorn som avgör, precis som det var innan. Jag är bara glad att jag fick njuta av fotbollen innan VAR blev en verklighet. 

För den pessimistiskt lagde
Endast nio omgångar in så har Juventus halkat efter hela 10 poäng bakom både Napoli och Milan.
Prestationerna har lämnat mycket att önska, speciellt när det kommer till anfallsspelet samt hur många hundraprocentiga som faktiskt skapas. Helt ärligt så kom Inter inte upp i nivå, jag förvänta mig faktiskt ett mycket tuffare motstånd, men jag förväntade mig mer av Juventus också. Hur kommer det se ut om man ställs mot lag som Liverpool, Bayern, Man City och PSG
Många vill få det till att Juventus har den bästa truppen i Serie A, och det stämmer nog, men vad säger det egentligen om Serie A. Hur står sig denna trupp ur ett internationellt perspektiv? Ska denna elva vara det bästa som vi kan mönstra bara för att Chiesa, Dybala och Arthur startar på bänken? Det duger inte för ett lag av Juventus kaliber att ställa upp med en elva i Italiens största match som så tydligt har svårt att bygga upp ett kreativt anfallsspel. Titta bara på när nämnda spelare hoppar in, deras blotta närvaro ger laget en uppryckning och energiboost som skapar både tryck och momentum. 

För den optimistiskt lagde
- 9:e raka utan förlust i alla tävlingssammanhang (7 av dessa är vinster).
- Lag byggs bakifrån och Allegri har överraskande fort återskapat en defensiv som både känns tryggare och mer uppoffrande. 
- Resultaten går åt rätt håll. Om vi vinner när spelet är långt ifrån optimalt, hur ska det då se ut när spelet och offensiven börjar sitta? 
- Allegri har fått ta över ett lag som ur Juventus mått mätt varit i spillror, både när det kommer till reslutat samt hur truppen har kunnat byggas. Vi har varit inne på svårigheterna att värva medans Ronaldo lyfte sin mastodontlön. Ge det tid så kommer det se ljusare ut.
- Skadeläget ser bättre ut, Dybala och Arthur är tillbaka och ger både laget mer spets och fler alternativ för Allegri att formera sin uppställning på.
- De två svåraste bortamatcherna Serie A i mitt tycke i form av Napoli och Inter är redan avklarade. 
- Juventus toppar sin CL-grupp med idel vinster och noll insläppta mål.
- Allegri har ett historiskt facit av att succesivt förbättra spelet för att toppa prestationerna under våren. 

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–10, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 6
Kan inte alls lastas för målet och har sjukt nog inte så mycket annat att göra matchen igenom. Det säger nog mer om Inters anfallsspel än något annat. 

Danilo: 6
Inte hans bästa insats. Hade svårt med Perisic snabba vändningar främst i första. Uppryckning i andra då han även kung-fu sparkar Džeko i halsen. Knappt godkänd.

Bonucci: 6
Hade svårt med uppspelen som mestadels fick skötas av Chiellini då Inter gjorde sitt bästa för att blockera att just Bonucci gjorde det. Halvfarlig vid offensiva fasta och hade även ett skott från nära håll som kunde blivit farligt. Gör inte bort sig men sätts inte på överdrivet mycket prov heller. 

Chiellini: 6,5
Aningen bättre än sin mittbackskollega då han oftare står rätt för att nicka undan, blocka och rensa. Hade oftare möjlighet att spela upp bollen men har inte samma fot som Bonucci och det visste Inter. Inte världens snabbaste men på något sätt så lyckas han ofta undvika situationerna där hans snabbhet blir en riskfaktor. 

Alex Sandro: 6,5
Blandade och gav, fixade en del frisparkar men slarvpassade även en del. I andra så ser det bättre ut då han oftare följde med i anfallen och var även den som fixade straffen. Hade en paybacksituation med Barella där dessa turades om att tackla ner varandra och bli varnade. 

Cuadrado: 6 (ut 65’ Dybala) 
Lite för spretig insats och inte så bolltrygg som han kan vara. Utmärkt på fasta med hans inlägg på frisparkar och hörnor. Har även ett skott utifrån som hotar. Tappar däremot lite för mycket boll som vid ett läge ledde till väldigt farligt kontringsläge som Perišic turligt nog inte förvaltade bättre. 

McKennie: 5,5 (ut 83’ Arthur) 
Jag blir inte klok på honom. Han har en stark arbetskapacitet som gör att han kan vinna dueller och löper både ettrigt och energiskt utan boll vilket såklart är nyttigt. Problemet är när han har bollen, det är för mycket bolltapp, slarviga passningar och för svag splitvision när han är bollförande. Ta valfri sydamerikan och du kommer hitta någon som kan göra mer konstruktiva saker med bollen. 

Locatelli: 5,5 (ut 83’ Kaio Jorge) 
Hans sämsta insats hittils. Behöver visa dominans och pondus i stormatcher som denna men han är fortfarande under upplärning. Jag har en känsla av att Allegri vill få in Arthur i elvan på sikt och om det inte är tre-mannamittfält som gäller så kommer det ske på bekostnad av någon. 

Bernardeschi: - (ut 18’ Bentancur)
Fick utgå skadad med en axelskada tidigt. Hann med några bra defensiva aktioner. Det insläppta målet föll när han var ute för behandling. 

Kulusevski: 5,5 (ut 65’ Chiesa) 
Tyvärr en slätstruken insats återigen från Kulu. Har förtvivlat svårt att sticka ut med några anmärningsvärda aktioner. Ska dock sägas att matchbilden inte gynnar hans främsta egenskaper men nog ska man kunna begära mer över lag. Kommer förmodligen inte hamna högre upp i rangordningen nu när Dybala är tillbaka.   

Morata: 6
Kritiserad i vanlig ordning men gör ändå väldigt mycket rätt främst i första halvlek. Vänder upp snabbt och bra vid spelomvändningar, lyckas med skarvningarna, och har även ett tungt pressat skott som Handanovic har problem med. Han är dock inte den som ska droppa ner och visa sig i uppbyggnadsspelet vilket han gjorde ofta. Han gör mer nytta med att dra isär motståndarnas backlinje och gå på djupet. Mer anonym i andra. 

Inbytta spelare
Bentancur hade en hädisk inledning på sitt inhopp. Var inte alls vän med bollen som han både snubblade och slog bort. Ryckte upp sig marginellt i andra. 

Dybala och Chiesa gav Juventus precis den injektion som behövdes och ett tryck började skapas mot Intermålet sista halvtimman. Kyligt av Dybala att sätta straffen i det läget. 

Övriga spelare spelade för kort för att betygsättas även om det är uppfriskande att se Arthur som visar sig och vill ha mycket boll. Stor kontrast mot övriga mittfältare när det kommer till bollbehandlingen. 

Behrozbehroz.j21@gmail.com2021-10-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid