Lagbanner
2021-01-17 20:45

Inter - Juventus
2 - 0

Inter-Juventus 2-0: Nattsvart och likblekt i förnedrande utspelning

Inter-Juventus 2-0: Nattsvart och likblekt i förnedrande utspelning

Juventus hade inget att sätta emot ett överlägset Inter på Giuseppe Meazza under söndagskvällen. Vidal och Barella gjorde målen när Contes mannar sköt ifrån i titelracet.

Detta var ingen dödsstöt för scudettodrömmen…
Nej, hur jobbigt det än var att genomlida så var det faktiskt inte det. Det är lätt att bli en “prisoner of the moment” i sådana här lägen, att ryckas med i sitt kopiösa, och fullt berättigade, missnöje med den usla prestationen och i affekt deklarera att säsongen är över. Det är den inte. Faktum är att den är långt ifrån och över och till och med mer levande idag än vad den var i början av året. För trots ett spelschema bestående av Milan, Sassuolo och Inter och trots att stora delar av startelvan varit fläckvis eller fullständigt frånvarande så är det enda topplaget som gjort bättre ifrån sig under samma period Atalanta, som spelat in sju poäng mot Parma, Benevento och Genoa. Napoli och Milan är förutsatt att de senare vinner kvällens match mot Cagliari lika långt före oss som de var innan och Inter och Roma har till och med tappat vars två poäng relativt Juventus. Den här matchsviten kunde verkligen ha blivit nådastöten för ett vacklande Juventus, så låt oss åtminstone vara lite försiktigt glada över att den inte blev det. Vi kan ta med oss milanmatchen och tänka att alla lag hade haft svårt att möta Inter borta med så många viktiga spelare otillgängliga. Det kanske inte är helt “Lo stilo Juve” mentalitetsmässigt, men det är faktiskt sant. Med det sagt är det nu dags för lite tough love.

...men det finns goda skäl till oro
Gud i himlen, att det finns! Fine, det ser inte värre ut nu än vad det gjorde vid jul, men var det någon som var nöjd med hur det såg ut vid jul? Minst sju poäng upp till toppen med halva serien spelad, det är ju inget bra läge hur man än ser på det. Man kan alltid relativisera fotbollsmatcher in absurdum - en ansats till detta står att finna i första stycket av denna text - men låt oss nu fokusera på vad vi faktiskt såg igår kväll och inte vilka spelare vi inte såg, vad vi hade kunnat se om Juve varit mer samspelta och formtoppade eller vad vi hoppas få se när Chiesa och Bentancur peakar.

Det vi såg var inget mindre än en shit show av episkt format. Chiellini var, såklart, aldrig nära att kunna oskadliggöra Lukaku. Giorgio är en av de största försvararna genom tiderna, men vem som helst fattar att han inte gärna kan spela en match om året och fortfarande vara samme försvarare som förr. Den som stirrar sig blind på belgarens nolla i målprotokollet missar helt med vilken lekande lätthet Lukaku kunde regissera Inters anfall. Rättvänd, felvänd, på mittplan, i straffområdet - alltför ofta med oceaner av yta och eoner av tid. Vidare har jag nog aldrig sett ett så illa sammansittande juventusmittfält. Barella är bra, absolut, men jag hoppas ni vet att inte egentligen är Iniesta. Firma Bentancur-Rabiot-Ramsey lyckades verkligen få honom att se ut som det med de autostrador de lämnade mellan sig och den patetiska ursäkt till närkampsspel de “utmanade” honom med. Längst fram såg Ronaldo och Morata ut att kunna spela i 20 år och aldrig få iväg ett hotande avslut, än mindre fatta att de måste göra mer än jogga i presspelet. Gårdagens prestation var rakt igenom horribel, helt utan undantag vare sig gällande spelare eller spelmoment. Att ens kalla det Juventus höll på med för presspel hade fått Jürgen Klopp att gråta blod. Inter hade otroligt lätt för att spela sig förbi både anfall och mittfält och väl vid straffområdesgränsen var vägen till en högkaratig målchans aldrig krokig och sällan svårfunnen. Det här handlade inte om hur en eller ett par interisti vann sina matcher i matchen, utan om hur alla gjorde det, hela tiden, i 90 minuter. De var klasser bättre än Juventus, på ett fruktansvärt obehagligt sätt och Pirlo har en hel del att fundera på efter den här matchen, som utan problem kunnat sluta 4-0 utan att Inter ens hade behövt vara särkilt effektiva framför mål.

Frabotta vs Hakimi
Om Pirlo ska börja fundera någonstans borde han kanske börja här. Inte för att det egentligen krävs några längre grubblerier - den här matchningen var dödsdömd från första spark. Hur tänkte han? Att spela Frabotta från start har alltid varit att leka med elden. Men att spela honom mot Hakimi var som att insmord i grisflott, utklädd till antilop och med bjällror runt fötterna försöka stjäla kycklingklubbor ifrån en sovande lejonhane: man är helt bombsäker på att det ska gå åt skogen, man vet bara inte hur. Till och med efter en fullt godkänd insats mot Sassuolo för en vecka sedan konstaterade jag att hans närvaro i backlinjen var en olycka i vardande. Det har varit lätt att se och att Pirlo naivt fortsatte spela honom igår kväll är för mig helt ofattbart. Enda anledningen till att denna duell inte blev omedelbart matchavgörande i form av mål eller assist från Hakimi var att Frabotta, helt korrekt och full ut förvissad om sin egen otillräcklighet, aldrig tog någon duell. Han bara avvaktade, föll hemåt och gav tid åt Hakimi, som tackade och satte centrala medspelare i drömläge efter drömläge. Det var en perfekt illustration av ett Juve som inte alls spelade på samma nivå som sina motståndare. Direkt matchavgörande blev istället Frabottas skolgårdsfotbollsmässiga markeringsmiss på Barella fram till 2-0. Frabotta verkar vara en bra kille och jag unnar honom verkligen en flytt till en mindre klubb i Serie A efter säsongen, men i juventus har han bara inte att göra. Har man inga vänsterbackar så spelar man inte materialaren där, utan man byter istället spelsystem och utnyttjar kanske någon mittfältare i en ny roll. Pirlo måste sluta se Frabotta som uttagningsbar till startelvan, helst i förrgår.

Spelarbetyg
Betygen går från 4 till 9 där 4 är uselt och 9 är ren världsklass. Gränsen för godkänt dras vid 6.

Szczesny: 6
Inget att klaga på, inget att glädjas över. Godkänd.

Danilo: 5
Ovanligt slarvig i passningsspelet och inte tillräckligt bra i defensiven. Jag tycker dock inte att han kan lastas för Vidals mål, det finns ingen försvarare i världen som kan hantera den typen av perfekt tajmade löpningar.

Chiellini: 4,5
Som sagt, det är knappast Chiellinis fel att han var chanslös mot Lukaku, men chanslös var han likväl. Revanscherade sig fint i ett par dueller, men var på det hela taget en skugga av sitt forna jag.

Bonucci: 4,5
Om Chiellini hade all världens problem med Lukaku, så hade Bonucci det inte mycket roligare mot Lautaro. Att argentinaren gick mållös hade allt att göra med hans usla avslut och inget att göra med Bonuccis storhet som försvarare.

Frabotta: 4 (utbytt i 58:e)
Aldrig mer, per favore. Se stycket ovan för utförlig sågning.

Ramsey: 4,5 (utbytt i 58:e)
Tandlöst och tvehågset. Han var aldrig riktigt där i närkampsspelet och i det uppställda passningsspelet, när Juventus under press ska försöka bygga upp anfall, är Ramsey tyvärr alldeles för dålig.

Bentancur: 5
Sjönk alldeles för djupt ner i positionsspelet. Antagligen var det ett försök att skydda den darriga backlinjen, men i kombination med att övriga spelare tryckte allt högre upp ju längre matchen led skapade det ett allt tydligare intryck av att Juventus spelade helt utan mittfält. Bentancur gav i alla fall intrycket av att kämpa på mitten.

Rabiot: 4 (utbytt i 58:e)
Platini sa i en intervju häromdagen något i stil med att “alla trodde jag var galen när jag sa att Rabiot var en bra värvning, nu ser alla att jag hade rätt”. Han kan inte ha sett många matcher med Juventus den senaste tiden, för verkligheten är ju precis den omvända. Först nu under den senaste tiden har jag, efter att länge ha känt tillförsikt inför fransosens skenbara jättepotential, blivit slutgiltigt övertygad om att Rabiot var en dålig värvning. Sämst i Juve enligt Football Italia, jag misstycker inte alls.

Chiesa: 5
Helt osynlig. Hoppas att det var skadan som hämmade honom och att den snart är helt utläkt.

Ronaldo: 4
Tillförde absolut ingenting för tredje ligamatchen i rad, att göra 3-1 på Sassuolo med tio man i 92:a räknar jag inte in överhuvudtaget. Otroligt blek insats.

Morata: 4
Fattar han att han värvades för att vara den löpande anfallaren bredvid Ronaldo? Just nu ser det inte alls ut så, både han och CR möter felvända i varje anfall, vilket lämnar Juve helt utan djupledshot. Därutöver såg han halvloj ut i försvarsspelet och närde en djup fiendskap med bollen. Enormt trubbig.

Bernardeschi: 5 (inbytt i 58:e)
Slog flera dåliga passningar, men visade åtmintone lite vilja att skapa något när han kom in.

Kulusevski: 6 (inbytt i 58:e)
Stod för ett par bra initiativ i sitt inhopp, men fick inte ut så mycket mot ett Interförsvar som inte precis hade fått späka sig defensivt innan han introducerades.

McKennie: 5 (inbytt i 58:e)
Omvända problemet relativt Bentancur. Pressade otroligt högt upp utan att ha understöd och lämnade hela mittcirkeln åt Barella att leka i. Men den höga pressen var åtminstone en klar signal om ambition, vilket inte kunde tillskrivas alla juvespelare.

Hur som helst, alltid och oavsett vad, forza Juve!

Hugo Olsson2021-01-18 11:31:43
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid