Lagbanner
Intervju: Fokus på Juventus säsongsinledning och Massimiliano Allegri

Intervju: Fokus på Juventus säsongsinledning och Massimiliano Allegri

Juventus-redaktionens Mikael Noaksson med sina tankar och åsikter om klubbens säsongsinledning och tränare Massimiliano Allegri.

Efter en svag start på säsongen huserar Juventus på en åttondeplats med tio inspelade poäng på de första sju matcherna. Efter poängtapp mot Fiorentina och Salernitana åkte de förra omgången på en chockförlust borta mot nykomlingen Monza. Ett antal Juventusanhängare har under en tid ropat efter Massimilano Allegris avgång, men efter ett klubbens nya CEO Maurizio Arrivabene uttalat sig om att Allegri har ett projekt på gång med klubben vore det galenskap att sparka 55-åringen nu. 

För att få lite mer kött på benen kring Juventus säsongsinledning och tränare Massimilano Allegris vara eller icke vara i klubben, hörde undertecknad av sig till Juventus-redaktionens Mikael Noaksson för att få ta del av hans tankar och åsikter kring det hela. 

Efter fyra kryss på de sju inledande matcherna och poängtapp mot lag som Monza och Salernitana har det varit en minst sagt tung säsongsstart för den gamla damen. Hur känner man som Juventussupporter just nu?
- Personligen så känner jag mig mest uppgiven, på gränsen till apatisk efter snart ett och halvt år av Allegris sömngångarboll. Jag ville aldrig ha tillbaka honom från första början och även om jag älskar att ha rätt känns det inte så muntert att säga ”I told you so” just den här gången. Ett av mina största fritidsintressen har blivit ett av mina största sorgebarn och det finns inte alls något sug efter att se Juventus spela fotboll just nu. 

Med värvningar som Angel Di Maria, Filip Kostic, Paul Pogba, Bremer och Leandro Paredes under sommarens transferfönster kändes det som att Juventus hade något på gång igen den här säsongen. Vad är det som har gått snett så här långt?
- Förutom matchen mot Sassuolo och lite ljusglimtar här och var i andra matcher kan man sammanfatta svaret med: Allt. Försvaret bjuder på billiga mål, mittfältet kan inte föra spelet och anfallet har väldans svårt att skapa målchanser.

Viktige Federico Chiesa har varit skadad ett bra tag och Paul Pogba hann knappt dra på sig den svartvita tröjan igen innan han drog på sig en knäskada. Hur mycket skulle du säga att de båda saknas i det här laget?
- Massor. Det är lagets två kanske bästa och viktigaste offensiva spelare förutom Vlahovic så det är klart att deras frånvaro märks. Men att skylla den här dikesåkningen på skador är att ta en alldeles för enkel genväg till målet. Pogba fanns inte ens med i laget förra året och Chiesa var borta mer än halva säsongen så det har funnits gott om tid för Max att lösa anfallsproblemen. Trots det ser det om möjligt ännu långsammare och ännu mer ointresserat ut när den gamla damen går till attack den här säsongen.  

Många röster har höjts om att Massimilano Allegri inte håller måttet längre och att 55-åringen borde ha fått foten efter poängtappet hemma mot Salernitana för några veckor sedan. Vad är din syn på den italienske tränaren och varför får han det inte att stämma längre?
- När Allegri är som bäst är han en modig tränare med en cynisk matchplan. Hans 4-2-3-1 med Pjanic-Khedira bakom Cuadrado, Dybala, Mandzukic och Higuain kändes obalanserad på pappret men funkade galant när alla spelarna köpte in på den. Det spelades riktig fotboll. Man vann matcher. Det skapades chanser framåt men aldrig på bekostnad av att blotta sig bakåt. 

Men efter förlusten mot Real i CL-finalen 2017 hände något. Spelet blev allt långsammare och de taktiska besluten allt mer defensiva. Truppen var fortfarande tillräckligt bra för att vinna ligan men lagets oförmåga att dominera matcher blev mer och mer tydlig. Säsongen 18/19 värvade man in Mr. Champions League, Cristiano Ronaldo, men åkte ändå rättvist ut med huvudet före mot Ajax och Max fick därefter kicken. Helt rätt om du frågar mig. Han hade nått taket i Juve och såg inte ut att vara den som kunde ta klubben framåt längre. 

När han sedan återanställdes bara två år senare, till alla nostalgikers jubel, så var min förhoppning att han skulle ha utvecklat sin filosofi. Varför skulle han annars vara rätt man att leda laget nu men inte för två år sedan? Tyvärr så hoppades jag fel. Allegri verkar snarare ha låst in sig under pandemin och frenetiskt grävt ännu djupare i det defensiva kaninhålet efter nästa lösning. Han är som besatt av att ”lida” fram resultat och hävdar att alla motståndare kommer ha minst 30 min där dem dominerar matchen mot Juventus. Ja, om du säger det så Max. Jag har svårt att se Guardiola eller Klopp stå och frivilligt ge taktpinnen till exempelvis Brighton, men vad vet jag?  

För att summera så har Allegri gått från cynisk till feg. Och för varje dåligt resultat blir han bara ännu fegare.

 

Klubbens nya CEO Maurizio Arrivabena gick efter chockförlusten mot Monza senast ut och sa att det vore galet att sparka Allegri – eftersom han har ett långsiktigt projekt på gång med klubben. Det har skapat stora rubriker och irritation bland klubbens supportrar. Vad är dina spontana tankar kring det uttalandet?
- Jag förstår att han pratar om ”projektet” eftersom det är det ledningen själva intalat sig att det är. Och om det hade varit ett riktigt projekt med en ny spännande coach och en drös av ynglingar i startelvan hade jag köpt att det går skit. Men vi vet alla att Allegri togs tillbaka för att vinna nu. Om de velat ha ett riktigt projekt hade inte Pirlo fått gå från första början. 

Jag tror att den riktiga anledningen till att Allegri är kvar endast beror på det monsterkontrakt på fyra år han mycket märkligt tilldelades när han kom tillbaka till klubben. Efter två år som arbetslös ska tilläggas. Den bistra verkligheten är att Juventus inte har råd att kicka Max, det skulle kosta för mycket pengar. Min fråga är om man har råd att ha kvar honom?

Vad krävs för att Allegri eller någon annan ska kunna vända på skutan och få laget på rätt köl igen?
- Oj, bra fråga. Personligen så är jag övertygad om att Juventus trupp är ljusår bättre än vad den spelar just nu. Och nu när det börjar mumlas om att Allegri håller på att tappa omklädningsrummet så ställer jag mig tveksam till att han är rätt man att vända skutan. Jag tror inte att spelarna tror på hans fotboll helt enkelt. Efter ett och ett halvt år av nya uppställningar varje vecka, spelare på ovana positioner (läs Rabiot som vänsterytter) och tunga skador har Juventus helt tappat sin identitet. Frågar du mig krävs det en nystart för att få liv i det här liket. Det krävs att spelarna börjar tycka att det är kul att spela fotboll igen och det är nog få som känner att Allegris sätt att spela är speciellt kul. 
 
Slutligen, sju poäng efter den absoluta toppen efter sju spelade matcher kanske inte är så mycket på pappret. Kan du se att Juventus ska kunna vara med och slåss om scudetton i slutändan?
- Sju poäng kan man absolut ta in med 31 omgångar kvar att spela. Men då måste laget: 1. börja spela bättre och 2. vinna sina matcher. Och just nu är det inte mycket som tyder på det. Fino alla fine men jag ställer in siktet på en CL-plats. Det bör man kunna lösa, även med Max den Fege vid rodret. 
 

Rasmus Karlsson2022-09-24 10:30:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid