Lagbanner
2020-11-24 21:00

Juventus - Ferencvarosi TC
2 - 1

Juve till slutspel trots en svag insats

Juventus stod för en svag insats i kvällens match mot ungerska Ferencvaros, än dock blev det slut klart att Pirlos manskap kommer att lira CL-slutspel i vinter.

Det var Juventus som förde spelet medan Ferencvaros kontrade. Pirlos spelmönster och kombinationsspel blir allt tydligare och mer konkret, men det hjälper inte när de individuella insatserna håller så låg kvalitet som ikväll. Efter en hyfsad start var det Ferencvaros som plötsligt och oväntat tog ledningen efter ett riktigt debacle i Juveförsvaret. De Ligt kom på mellanhand i nickduellen, Danilo halkade, Alex Sandro nådde inte fram med tacklingen, Cuadrado slarvade i markeringen och Szczesny såg knappt ut att försöka rädda Uzinis lösa avslut. Det var överlag ett slarvigt och osynkat Juventus som hafsade runt på Allianz Stadium denna novemberkväll. Hela CL:s kanske sämsta lag höll mer eller mindre jämna steg med Juventus, vilket givetvis är ett oacceptabelt betyg på Juves insats.

Den andra halvleken var klart bättre från Juventus, men det skulle dröja ända in till stopptid innan Morata till slut kunde avgöra tack vare en målvaktstabbe. Den genomgående känslan var att Juventus bara gick och väntade på att målchanserna skulle dyka upp av sig själva, vilket Ferencvaros disciplinerade försvarsspel inte tillät. När man väl gett upp hoppet om ett tidigt avancemang såg dock ungrarna till att bjuda på ett mål som är karaktäristiskt för de svagare lagen i turneringen. Från ingenstans tappade de plötsligt positioneringen helt och tillät Cuadrado att servera en fristående Morata som skickade iväg en nick som målvakten på något sätt lyckades kasta in i egen kasse. Bara att tacka och ta emot för ett Juventus som knappt förtjänade segern. 

För att svara på ett par av Lucas frågor inför matchen:

Dybalas uteblivna form?
Det är ofattbart hur Serie A:s MVP har förvandlats till en skugga av sitt forna jag på så kort tid. Paratici skyller på Covid. Jag vet inte, men något är det, och Dybala är fortfarande helt ur form.

Vad ska det bli av denna arma backlinje?
Det stod tidigt klart att Pirlo ställde upp med en ganska tydlig trebackslinje, vilket kändes SÅDÄR med tanke på att två av dem är ytterbackar. Cuadrado föll ofta ned för att hjälpa till men agerade i stort som en renodlad wing back. Farhågorna besannades också tidigt då backlinjens agerande på Ferencvaros ledningsmål var katastrofalt. Det ska dock sägas att den improviserade trebackslinjen också skyddades dåligt av mittfältet - flera gånger i första halvlek lämnades den ensam mot anstormande motståndare. I andra halvlek såg det dock bättre ut och framför allt De Ligt klev fram som en riktig klippa när det väl behövdes.

Dessutom: Halkningarna
Var det något fel på mattan på Allianz Stadium, eller varför såg vi så många spelare som halkade runt ikväll? Det känns inte som att det är första gången heller. Skärpning!


Spelarbetyg:

Szczesny - 5
Även om det inte var en tavla borde han ha gjort bättre ifrån sig på målet. Avslutet var både löst och mitt på mål, men Tek rörde knappt en fena för att hindra bollen. I övrigt hade han ingenting att göra.

Cuadrado - 6,5
Frustrerande insats som ändå ledde till vinst. Oerhört många bolltoucher och flera bra lägen att skapa målchanser men som så ofta är han för okonkret. Vänder in i banan alldeles för ofta istället för att försöka ta sig runt på kanten och söka inlägg. Till slut gjorde han ändå det, och det resulterade i en vunnen slutspelsplats, vilket givetvis höjer betyget. 

Danilo - 5,5
Efter en chockerande stabil säsongsinledning visade brassen ikväll upp sitt gamla vanliga jag igen. Hans halkning ledde till Ferencvaros ledningsmål och hans slarv med bollen var nära att stå oss dyrt. I slutet slår han dock en perfekt macka fram till Cuadrado, vilket ger oss vinsten.

De Ligt - 6,5
Den annars så stötglade holländaren fick idag spela som sista man och gjorde det med bravur. Stod för flera hårda brytningar och var i övrigt felfri.

Alex Sandro - 5,5
Det var länge en icke-insats av Sandro i hans återkomst till startelvan, men han spelade upp sig ju längre matchen led. Kändes seg och initiativlös offensivt men stabil defensivt.

McKennie - 5
Rivig och löpvillig, men lyckas inte tillföra något kreativt. Förmodligen den som halkade mest av alla.

Arthur - 6,5
Känns nu ohotad som lagets regista. Oerhört trygg med bollen och alltid spelbar. Man önskar bara att han hade varit bättre på att skydda backlinjen.

Bentancur - 5,5
Jobbade mycket i det tysta. Fick ofta sjunka ner som falsk mittback i speluppbyggnaden för att ge ytterbackarna möjlighet att avancera. Lyckas dock inte bidra till något konstruktivt i offensiv väg och var överlag för anonym.

Bernardeschi - 5
Drog iväg några tunga skott, varav ett gick i stolpens insida, men i övrigt slarvig och osynkad med sina lagkamrater.

Dybala - 4,5
Återigen en spöklik insats av La Joya. Halkade, var ovän med bollen och misslyckades med att släppa bollen i tid. Dessutom löpte han offside stup i kvarten. 

Ronaldo - 6,5
Visade stor beslutsamhet i första halvlek när resten av laget vandrade runt i nattmössan. Man såg hur Cristiano blev allt surare under ju längre underläget höll i sig, och såg på egen hand till att göra den viktiga kvitteringen. Var dock osynlig i andra halvlek.

Morata - 7 (in 62')
Kom in, var het, avgjorde. Morata är glödhet och framstår alltmer som given på Dybalas bekostnad.

Kulusevski - 5 (in 62')
Svensken gjorde ett svagt inhopp och gjorde inga större avtryck. 

Chiesa - 5 (in 62')
Lyckades inte med något egentligen.

Rabiot (in 83') och Ramsey (in 83') spelade för kort tid för att betygsättas.

Adam Yngvesson2020-11-25 00:15:55
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid