Lagbanner

Juventus - Barcelona 0-2: Rättvis förlust trots tre bortdömda mål

Det gick lika uselt som jag trodde på förhand. Man kan påstå att Juventus hade oflyt ikväll. Igen. Man kan också påstå att Juventus inte heller förtjänade någon tur. Trots att Morata fick TRE mål bortdömda vann Barcelona rättvist, och segern kunde, och borde, varit större.

Jag hade en ruggigt dålig feeling inför matchen och redan efter två minuter hade Barcelona varit nära att ta ledningen tre gånger. När ledningsmålet väl kom efter knappa kvarten var det en rent flyt. Det ska dock sägas att man-man-spelet var helt bedrövligt i den situationen. Trots att Juve fyllde på med tre gubbar runt Dembélé såg alla lika vilsna ut innan skottet kom. Matchen fortsatte sedan med stort, och osynkat, bollinnehav från Juventus och pigga kontringar Barcelona. Morata fick två mål bortdömda, men det var Barca som var närmast att utöka sin ledning. Efter ca 23 minuter gav jag upp hoppet om matchen.

I andra halvlek hade Barcelona en lång period där de tryckte ner Juventus i knät på Szczesny. Det var nästan komiskt att se hur Juve lyckades fumla bort vartenda försök att spela bort bollen ur farozonen. Morata lyckades dock bryta pressen genom att göra sitt tredje bortdömda mål för kvällen. På tal om komiskt. 
Pirlos spelidé i andra halvlek gick ut på att nå Chiesa med långbollar. That’s it. I övrigt var det nästan märkligt att det inte blev fler mål de sista trettio minuterna av matchen. Barcelona hade flera avslut precis utanför stolparna och Juve har i alla fall ett par lägen som borde blivit mer. Även om jag gav upp efter 23 minuter var det bokstavligen god natt när Demiral drog på sig ett hjärndött andra gula kort. Bernardeschi ville inte vara sämre och dubblade idiotin i matchens sista minut och gav Messi möjligheten att lägga in en straff. Därmed var även det minsta hoppet om att forcera in en kvittering om intet. 

Sammanfattningsvis vann Barcelona rättvist. De var bra, men inte jättebra. Däremot var Juventus väldigt långt ifrån bra. Just nu känns den där CL-bucklan sjukt avlägsen. Rättare sagt känns alla titlar ganska avlägsna just nu. 

Mr Offside
Morata lyckades få ännu ett mål bortdömt. Sorry, två. Sorry, tre. En av få kombinationer som dock fungerar är den mellan Cuadrado och Morata, om den senare kan sluta löpa offside.

W-I-P
Det är smärtsamt tydligt att Pirlos Juve är ett work in progress. Det är väl i och för sig vad man kan förvänta sig, men visst hade man ändå naiva förhoppningar om att allt bara skulle klaffa direkt? Det skulle vara lätt att hitta på ursäkter för det osynkade spelet och de mediokra resultaten (skadade mittbackar, covid-Ronaldo, nykomponerad startelva, oerfaren tränare etc), men faktum är att man skulle kunna säga nästan samma sak om Barcelona.

Offensiva tredjedelen
Kombinationsspelet ser bedrövligt ut och alldeles för många anfall ser helt ut att bygga på improvisation snarare än inövade spelmönster. Bara vid ett fåtal tillfällen har Juventus stått för medvetet synkroniserade anfallsmönster den här säsongen. I övrigt har det sett väldigt planlöst och improviserat ut. Det finns inga inövade lösningar att luta sig mot. Inte än i alla fall.

Tunga ben (och huvuden)
Den osynkade pressen och de osynkade anfallskombinationerna leder upprepade gånger till att spelarna tvingas ta långa maxlöpningar för att hinna hem på rätt sida. Detta gjorde att vi såg många tunga ben redan i första halvlek. Inte minst Paulo Dybala såg tidigt slutkörd ut, och hans ständigt hängande huvud är inte vad vill se av vår nummer 10. Det är kul med unga nyförvärv, men utan Ronaldo saknar vi en ledare där framme.

Dejan
Nähä. Det här var nog Kulusevskis sämsta match hittills i Juventuströjan. Visst hade han intentioner, och visst såg han till att löpa i rätt ytor etc, men ikväll var en sådan kväll då han lyckades snubbla eller trampa bollen varje gång han hade läge att göra något kreativt. Dessutom såg han direkt slö ut och var inte först på en enda boll.

Otur
Under säsongsupptakten har Juventus fått 32 mål bortdömda för offside, dragit på sig 18 utvisningar och skador på nästan hela den ordinarie backlinjen. Dessutom har vår bästa spelare fått Covid. Men sanningen är den att Juventus faktiskt varit ganska kass och inte heller förtjänat någon tur. Förutom skadorna är det dessutom så att utvisningarna och de bortdömda målen inte borde klassas som otur, utan som bristande skicklighet. 


Spelarbetyg:

Szczesny - 5,5
Inga tavlor, ett par bra ingripanden. Kan inte göra något på målen.

Cuadrado - 6
Mjä, ytterligare en sådan där frustrerande insats från Cuadrado där han hellre söker frispark/straff än att spela. Betyget höjs dock av de tre (!) assist han stod för på Moratas bortdömda mål.

Demiral - 5
Extrem felpass till Messi i andra minuten, i övrigt låste han igen och stod för flera viktiga blockningar. Den galet onödiga utvisningen gör dock att betyget automatiskt sänks till en femma.

Bonucci - 5,5
Leo lyckades inte styra upp den reservbetonade backlinjen, och virrigt blev det. Själv är han dock nära att komma undan med godkänt pga flera sista-sekunden-ingripanden som höll resultatet nere. Men bara nära.

Danilo - 5
Stundtals bra, stundtals förvirrad. Fattar inte varför han måste skjuta så fort han får bollen inom 40 meter från motståndarnas kasse.

Kulusevski - 5
Kunde gjort det bättre. Främst eftersom han var rätt oduglig idag. Kämpa, Dejan!

Bentancur - 5,5
Var bra i enskilda moment, men lyckas inte skydda backlinjen tillräckligt. Sävlig med bollen och anonym i stora delar av matchen.

Rabiot - 6
Samma som Bentancur, men jag vill ändå hävda att Rabiot var en av få godkända ikväll. Han har dock ett otacksamt jobb och tvingas täcka enorma ytor, men löser många situationer bra.

Chiesa - 5
Efter en pigg start på sin Juventuskarriär blev det tvärstopp ikväll. Chiesa lyckades nästan inte med någonting, varken offensivt eller defensivt.

Dybala - 4,5
Såg seg, slö och omotiverad ut. Troligtvis är han ännu inte fullt matchtränad. Han såg helt osynkad ut med sina anfallskollegor, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att tre av Juves fyra offensivaste spelare var nyförvärv som bara spelat ihop i några veckor.

Morata - 5,5
Tre bortdömda mål. TRE! Det sista var oflyt, visst, men kom igen ...

Adam Yngvesson2020-10-29 00:10:57
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid