Lagbanner
2021-09-29 21:00

Juventus - Chelsea
1 - 0

Juventus – Chelsea 1 – 0: Vintage Allegri
Forna fixstjärnor för Viola visar vägen för den gamla damen

Juventus – Chelsea 1 – 0: Vintage Allegri

En oklanderlig försvarsinsats, en glödhet Chiesa och ett cyniskt Juventus besegrade regerande mästarna som inte fick ett dugg gratis. Det talas ofta om säsongsdefinierande insatser, detta kan ha varit just en sådan.

Ha bollen ni
Juventus på hemmaplan mot en toppmotståndare, uddamålsseger (oftast 1 – 0), ett motstånd som tillåts hålla boll utan att skapa riktigt farliga chanser samt en Allegri på sidlinjen. Oavsett om motståndet heter Inter, Roma, Milan, Napoli eller Manchester City för att dra en europeisk parallell så har vi sett denna matchbild förr. Jag har tappat räkningen på hur många gånger som jag sett denna typ av match utspela sig på Juventus hemmaplan. Det enda som varierar är vilket motstånd som står på andra sidan och vem som avgör matchen. Tidigare klev Mandžukic, Higuaín, Dybala fram och avgjorde, numera även Chiesa.

Det kan argumenteras för att Juventus blev nedtryckta till egen planhalva och därför var tvungna att backa hem för att ligga på kontring. Att man lyckades avgå med vinsten handlade snarare om ren flax och ett underpresterande motstånd snarare än något annat. Det hade varit ett legitimt argument om detta hände mer sällan än ofta. För även om Chelsea inte nådde sin fulla potential så var detta ingen slump. Detta var en medveten och kalkylerande Allegri-approach där Juventus sjunker ner i banan för att täcka centrala ytor och TILLÅTER motståndaren att hålla i boll. Vi har sett det tusen gånger förr och vi kommer att fortsätta göra det så länge Allegri har något att säga om saken samt har spelare som underkastar sig hans taktiska direktiv.

Efterlängtad vinst och säsongsdefinierande insats
Det är inte den första segern för säsongen och inte heller det mest iögonfallande resultatet. Däremot så var det en insats som utfördes exakt som den var ämnad att göra. Vi såg embryon till detta i första halvlek mot Milan och det har sakta men säkert skett en förflyttning tillbaka det Juventus som så framgångsrikt kunde manövrera och frustrera sina motståndare. Juventus såg ut att tråka ut Chelsea och i post-matchintervjun med Tuchel så nämnde han att det var svårt att analysera varför Chelsea var tafattare än vanligt i sista tredjedel. Det är nog den största komplimang som Allegri kan tillskansa sig och jag vill tro att han njuter lite extra kvällar som denna, han kan nog inte begära mer från den kollektiva prestationen.

Man ska alltid vara försiktig med att dra för stora växlar över enskilda insatser, särskilt tidigt i säsongen. Men om det var någon som undrade hur lång tid det skulle ta för Allegri att återskapa tendenser av det Juventus han senast basade över så kanske vi såg svaret under gårdagskvällen. Förmodligen så finns det mycket kvar att gnugga på för att antalet trepoängare och hållna nollor bara ska rulla in på kontot, men detta var om något en urtypisk Allegri-match som han måste vara väldigt belåten med. Något som med säkerhet redan kan konstateras nu är att det offensiva- och roliga fotbollsexperimentet är begravt och laboratoriet det kom med är kastat åt fanders, i alla fall för denna gång.

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–9, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 6,5
Ställs inte på några egentliga prov. Boxar undan och plockar det han ska och ger ett tryggt intryck över lag. Andra raka hållna nollan i CL och det är viktigt för honom.

Danilo: 6,5
Fixar frisparkar, screenar bort motståndare och skötte Ziyech på ett bra sätt. Något bolltapp och slarv här och där men överlag en stabil insats. Ovärderlig Allegri-favorit.

Bonucci: 8,5
Kaptenen för dagen leder vägen med sin monsterinsats. Synnerligen imponerande neutralisering av Lukaku där han medvetet höll avstånd när belgaren var felvänd för att på så vis förhindra honom att vända om och trycka undan med hjälp av sin fysik. Vid ett tillfälle så kom belgaren loss men som tur är ledde det inte till något baklängesmål. Annars idel brytningar, undannickar och dessutom en överstegsfint(!) från friläge i sällsynt offensiv rusch.

de Ligt: 8,5
Exceptionell insats från den unga holländaren. Stark, står rätt och dominerar sin yta. Ligger ständigt steget före sina motståndare och gör i princip inte ett enda fel. Utomordentligt mittbackspar för dagen.

Alex Sandro: 6
Följde inte med i så många anfall men det var nog inte heller menat i denna match heller. Helt okej försvarsinsats även om det stundtals slarvades.

Cuadrado: 6,5
Började som högerytter i tremannaanfall men flyttades ner mot högerback/wingback ganska tidigt. Fixade många frisparkar i vanlig ordning. Värdefull förmåga att vända upp och hålla i boll, särskilt i matcher där Juventus har lågt bollinnehav som denna. Godkänd defensiv insats men några fler offensiva rusher hade varit välkommet.

Bentancur: 6,5 (ut 83’ Chiellini)
Tappade en del boll och lämnade en del att önska i passningsspelet. Är dock som klippt och skuren för denna typ av matchbild där hans många löpmeter och täckande av centrala ytor blir väldigt nyttigt. Klockren brytning på en framrusande Havertz vid straffområdeslinjen.

Locatelli: 7,5
Har under inledningen av säsongen visat offensiva kvalitéer samt att han har en fin passningsfot. Visar i denna match att han kan brunka till det också. Fina, stilrena glidtacklingar och flera bollvinster i viktiga lägen. Allroundspelare som börjar växa ut till en viktig pelare i lagbygget.  

Rabiot: 5,5 (ut 76’ McKennie)
Den ende som inte riktigt nådde upp i sin nivå trots att matchbilden borde ha gynnat hans spelegenskaper mer. Stod för ett uruselt försök till framspelning vid 2 mot 1 läge och slarvade även vid något läge som ledde till halvfarlig nickchans för Lukaku.

Bernardeschi: 6,5 (ut 66’ Kulusevski)
Startade som falsk nia men skiftade snabbt position med Chiesa ute till vänster. Fotbollsgodis och fint tekniskt nummer när han bjöd på assisten och borde även ha gjort ett mål själv när han missade ett monsterläge efter ett riktigt fint one-touch anfall. Har även en frispark i farligt läge som går i muren men överlag en fullt godkänd insats. Är man användbar i flera positioner och behärskar det defensiva ansvaret så kommer man få mycket speltid under Allegri, så är det bara.  

Chiesa: 8,5 (ut 76’ Kean)
Magnifik insats återigen, superlativen börjar ta slut. Gör så mycket av så lite och måste vara en mardröm att möta. Många spelare i fotbollsvärlden har förmågan att borra ner huvet och springa direkt mot målet, men det är få spelare som framgångsrikt lyckas göra det gång på gång. Vilket 2021 han har haft.  

Inbytta spelare
Kulusevski
löpte mycket och gjorde nytta när han inte hade boll. När han fick tag i bollen så vart det svårt men det var även under en period av matchen där Juventus höll fort i väntan på slutsignalen.

Övriga spelare spelarna spelade för kort tid eller satte för lite avtryck för att betygsättas.

Behrozbehroz.j21@gmail.com2021-09-30 11:58:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid