Lagbanner
Allianz Stadium, 2021-08-28 20:45

Juventus - Empoli
0 - 1

Juventus – Empoli 0 – 1: Vad är det frågan om?
Tröttsam insats i Juventus första förlust för säsongen.

Juventus – Empoli 0 – 1: Vad är det frågan om?

Det börjar höra till vanligheterna att förlora hemma mot en nykomling med 0 – 1. Senast hette det Benevento och nu heter det Empoli. Det värsta av allt? Det var inte ens orättvist.

Baktung uppställning
Jag förstår att Allegri behöver testa sig fram med spelare i olika formationer och roller. Men att hemma mot nykomlingen Empoli enbart starta med två offensivt orienterade spelare i form av Chiesa och Dybala är svårbegripligt. Varför det finns ett behov av att starta Rabiot, Bentancur, Danilo och McKennie i en match där det inte ska vara någon tvekan om vilka som ska anfalla och trycka ner sina motståndare är svårbegripligt.

Att återskapa ett spelförande Juventus har visat sig vara en väldigt svår uppgift, även om den som senast lyckades med det i Allegri har hämtats tillbaka. Det handlar säkerligen om mer än att bara ha rätt formation, spelare samt skrika ut rätt saker från sidlinjen.
Men att inte komma till start med dom spelare som har störst möjlighet att hålla i bollen, slå penetrerande passningar och sätta press på motståndaren så högt upp i banan som möjligt har jag väldigt svårt att förstå.
Detta i synnerhet när dom spelare som ändå får starta på bekostnad av offensiva alternativ inte håller tätt bak. Även om Empolis mål var slumpartat så var definitivt inte deras matchplan det, och när Juventus inte lyckades stoppa Empoli från att gång på gång skölja över med anfall på mittplan så går det inte annat än att hävda att hela approachen blev fel.

Kan inte hålla nollan
Säsongen 2015/16 så höll Juventus nollan i nästan 11 raka ligamatcher vilket fortfarande gäller som Serie A-rekord. Känslan av trygghet och orubblighet var total och även om det ofta enbart var ett mål som skiljde vinsten från poängtapp så var det sällan oroligt.

Långt ifrån det är verkligheten idag, lag som brukade backa hem i hopp om att kanske få med sig en pinne från Allianz Stadium är idag orädda och vågar ofta flytta upp på ett modigare sätt. I och med gårdagens match så har man misslyckats med att hålla nollan i 15 raka ligamatcher vilket är otroligt anmärkningsvärt. Känslan av stabilitet är som totalt bortblåst och det känns ofta oroligt när anfallen kommer. Frågan är om detta är en ny verklighet som Juventus behöver acceptera och långsiktigt behöver arbeta sig bort från, eller om det snarare handlar om att effekterna från Sarri/Pirlo fortfarande sitter kvar. Det lär väl klarna ju längre in i säsongen vi kommer.

Post-Ronaldo
Det hette att ingen kommer vara villig att ta över hans tunga lönepost med ett år kvar på kontraktet. Manchester City som går bet på Kane dyker upp och verkar komma långt i förhandlingarna. Att Ronaldo ville lämna var en dåligt bevarad hemlighet. Nu fanns det även ett konkret alternativ och det känns till slut oundvikligt att Manchester skulle bli portugisens nygamla hemstad. Det skulle mycket riktigt bli Manchester, fast i de bekantare rödare delarna av stan. Några samtal påstås ha gjorts mellan gamla United-profiler och helt plötsligt var Ronaldo kvar för en återkomst i sin gamla klubb.

Som så många har berört tidigare så har detta inneburit en enorm ekonomisk avlastning för klubben och kommer säkerligen öka manöverutrymme i kommande fönster. Tyvärr för Juventus del så sker denna övergång väldigt tätt inpå att fönstret stänger vilket innebär att urvalet att hämta in en ersättare är mer begränsat.

Med tanke på den spelmässiga satsning och förflyttning som skulle göras för bara drygt två år sedan så är det komiskt att påminnas om det faktum att Allegri, De Sciglio, Rugani och eventuellt Kean (uppges vara väldigt nära en comeback), samtliga är tillbaka i Juventus.  

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–9, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 5,5
Inga matchavgörande tavlor denna gång så det får räknas som ett fall framåt. Tog det säkra före det osäkra och det märktes vid flera ingripanden. Svårt att lastas för målet även om han kunde lämnat linjen fortare. Senast hållna nollan i ligan undrar ni? Hemma mot Spezia den 2 mars 2021.

Alex Sandro: 6
En genomsnittlig Sandro insats. Följer med i anfall och erbjuder alternativ, även om det inte ledde nånvart denna gång. Tyvärr som så många gånger förr så är den defensiva positioneringen bristfällig, vilket var smärtsamt uppenbart denna gång.

De Ligt: 6
Inte en av hans bättre matcher i en backlinje som kollektivt underprestera. Knappt godkänt.

Bonucci: 5,5
Likt sin mittbackskollega så var det ingen nämnvärd prestation. Svårt med spelomvändningarna men det är inget nytt. Bonucci ska i Chiellinis frånvaro vara generalen där bak men det är inte första gången som han har svårt med att leda en kompakt försvarslinje.

Cuadrado: 6,5 (ut 82’)
Flyttades ner till högerbacken med ökat defensivt ansvar till denna match och hade därför svårt att toppa förra omgångens fina prestation. Bidrar som vanligt offensivt med sin fart och möjlighet att slå sin gubbe men det ledde tyvärr inte till så många konkreta målchanser. Hade tillsammans med Alex Sandro svårt att hålla en rak fyrbackslinje vilket lämnade oceaner av yta på kanterna vid Empolis många kontringslägen.

Rabiot: 5 (ut 55’)
Ännu en gång en alibiprestation från fransmannen. Har tyvärr en förmåga att hålla sig anonym trots en central mittfältsposition och satte inte mycket avtryck i matchen. Usel förståelse att läsa av situationen och försvåra mot Mancuso vid målet. Logiskt byte tidigt i andra halvlek.  

Danilo: 5,5
Hade ett par skott som aldrig var riktigt nära och vann en del boll från sin centrala mittfältsposition. Saknar dock färdigheter att utgå från nån sorts regista-roll och det märktes. Om Allegris tanke var att han ska agera som extra skydd framför backlinjen så funka det sisådär då Danilo hade svårt med Bajrami.

Bentancur: 5,5 (ut 66’)
Kom inte alls upp i samma nivå som senast. Få löpningar in i straffområdet kombinerat med flera bolltapp. Måltavla för Juvefansen frustration när han visslades ut vid bytet.

Chiesa 7,5 (ut 66´)
Överlägset bäst i Juventus och skapar i princip de flesta chanserna helt på egen hand. Magnifik prestation i första när han sånär får in sitt långskott efter dribblingsräd från mittcirkeln. Väldigt konsekventa insatser både i klubb- och landslag senaste året. Att Juventus farliga chanser sker på grund av en spelares soloaktioner säger egentligen det mesta.

Dybala 6,5
Blandad insats med bolltapp i kritiska lägen som ledde till omställningar för Empoli. Mycket boll främst i första halvlek men till skillnad från senast så hade han svårt att komma till en slutprodukt eller skapa ordentligt oreda.

McKennie: 5,5 (ut i ht’)
Blir alltid orolig när grafiken visar att Cuadrado och McKennie ska försvara hela högerflanken, bör ändå hålla mot en nykomling kan tyckas. I praktiken så spelade han högerytter, vänsterytter, högerback, offensivt mittfält, allt på samma gång under hela första halvlek innan bytet i halvtid. Att Allegri till skillnad från Pirlo skulle kunna skräddarsy en tydligare roll för den unge amerikanen hoppades i alla fall undertecknad på. Blev definitivt inte klokare av den här matchen.  

Inbytta spelare
Kulusevski hade svårt att sätta rejält avtryck och såg halvblek ut i jämförelse till Chiesa som han fick byta av. Skapade några halvchanser men hade svårt att komma loss.

Allegri insåg behovet av att ha en centralstriker på plan inför andra och plockade därför av McKennie i förmån för Morata. Spanjoren fick dock inte många bollar i rena avslutslägen och lyckades inte bättre när han droppade ner för att hämta boll.

Bernardeschi byttes in för Rabiot för att erbjuda mer rörlighet, vilket han gjorde också, dock utan att det ledde nånstans. Blev varnad för tjafs i slutet av matchen under en period då det var väldigt frustrerat över lag.

Locatelli utgick från en högre central position och det såg bättre ut när bollarna från mittfältet började slås framåt snarare än sidleds. Såg tillräckligt intressant ut för att motivera en startplats.

De Sciglio bytte av Cuadrado för att jaga mål i 82:a. Chockerande nog så uteblev effekten.
 

Behroz2021-08-29 13:10:00

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid