Lagbanner
Allianz Stadium, 2021-12-05 20:45

Juventus - Genoa
2 - 0

Juventus – Genoa 2 – 0: Seger i underkant
Dybala leder vägen återigen

Juventus – Genoa 2 – 0: Seger i underkant

En Morata som inte riktigt fick till det och en storspelande Sirigu såg till att segersiffrorna stannade vid 2 - 0. Genoa mäktade inte med ett enda avslut mot mål och Juventus fortsätter sin klättring uppåt i tabellen.

4 - 2 - 3 - 1
För andra matchen i rad så startar Allegri med denna formation och exakt samma startelva förutom Morata som startar istället för Kean. Givet att motståndet inte varit några vidare värdemätare, men det finns onekligen positiva delar att skriva hem om. Formationen innebär att spelarnas utgångspositioner är mer utspridda, i synnerhet i sista tredjedel. Allegris tidigare insisterande med det raka 4 - 4 -2 har ofta skapat enorma avstånd mellan det lågt sittande mittfältet och anfallet, som ofta bestått av en ensam felvänd Morata långt ifrån mål. Med en Dybala i en riktig nummer 10-roll som både droppar ner och rör sig fritt så slipper Morata göra det och även om spanjoren hade en frustrerande afton så kom han till väldigt många avslutslägen. Utöver det så kunde både Bernardeschi och Kulusevski i sina mer framskjutna roller utan lika tydligt defensivt ansvar fokusera på att både understödja anfallarna och själva komma till avslutslägen. Det såg sannerligen mer intressant ut och det återstår att se om Allegri väljer att fortsätta med denna uppställning när riktigt tufft motstånd väntar.

Mer frenesi och föryngring i elvan
Både Allegri och Chiellini har i dagarna gått ut med att det är dags att kavla upp ärmarna och ge tillbaka till det Juventus som man fått så mycket från. Även om det tåls att upprepas att motståndet varit långt ifrån bra så går det att utmärka en viss skillnad i spelarnas inställning. Oavsett om det beror på peptalks, ny formation eller Allegri som krävt högre press rent taktiskt så ser det definitivt mer energiskt ut. Att därtill få se både Pellegrini och Kulusevski få mer speltid känns både roligt och uppfriskande. Lägg dessutom till de Ligt och Locatelli från denna startuppställning där den sistnämnda är äldst med sina 23 år så finns en hel del framtid att bygga på framöver, och då har vi inte ens nämnt skadade Chiesa. Återstår att se hur många av dessa Juventus lyckas hålla kvar i framöver men det går nog att konstatera att generationsskiftet kommit en bit på vägen. 

Behagligt spelschema framöver
Salernitana och Genoa avklarade. Nu väntar Malmö, Venezia, Bologna och Cagliari. Vill det sig riktigt väl så fortsätter det på den inslagna vägen med uppradade vinster och ett julfirande i gott mod. För det lär behövas när januari stundar då Juventus i princip enbart stöter på toppmotstånd. Kläm därtill in ett Super Cup möte mot Inter och det är bäddat för en riktigt säsongsdefinierande månad. Melodin hittils denna säsong har ofta varit, två steg fram, ett steg bak. Hur många steg det blir och åt vilket håll de tas återstår att se om inte en alltför avlägsen framtid. 

Spelarbetyg
Betygsskalan går från 4–10, gränsen för godkänt går vid 6.

Szczesny: 6
Noll avslut mot mål, alltså noll! Inte hänt i Serie A sedan 2018 och att Szczesny inte behöver duscha efter matchen är nog årets underdrift. 

Cuadrado: 7,5
Colombianen ville inte vara sämre än Calhanoglu och smällde in en hörna direkt i mål redan i den 9:e minuten, han erkände dock i efterhand att det inte var meningen. I övrigt en bra insats trots enstaka bolltapp där det oftast följdes med upp i anfall.

Chiellini: 6,5
Lugn dag på jobbet för veteranen. Gör det som krävs för att stoppa Genoas embryon till anfall. Tappar bollen en gång som höll på att bli farlighet. 

De Ligt: 7
Faktiskt bara Dybala och Berna som har fler avslut än de Ligt. Borde nog satt dit nicken eller den medföljande returen från nära håll. Har även ett långskott mitt på Sirigu. Ändå bra gjort att vara så aktiv mot i motståndarens straffområde, för i det egna hände inte så mycket. 

Pellegrini: 7 (Alex Sandro 46')
Utmanar längst kanten, erbjuder alternativ, dribblar och kommer med inspel. Det var en väldigt fin insats från ynglingen som bådar gott inför framtiden. Får ett obegripligt gult och blir utbytt i halvtid på grund av just det enligt Allegri. 

Locatelli: 7
Befäster mer och mer sin startplats på mittfältet med ytterligare en fin prestation. Som vanligt grym i närkampsspelet och levererar även en fin djupledare till Kulusevski. 

Bentancur: 7
Står faktiskt för en bra och solid insats. Bra samarbete med Locatelli. Återstår att se om Rabiot, McKennie och Arthur fortsätter att hållas utanför startelvan förutsatt att det är denna formation som gäller framöver. Blir intressant att se hur denna mittfältsduo håller sig mot starkare motstånd. 

Kulusevski: 6
Har ett par fina vändningar på mittplan men slutprodukten måste slipas på. Behöver ta för sig ännu mer men trots allt återigen ett litet steg i rätt riktning. Frågan är om det är tillräckligt för att klubbledningen ska vara övertygade. Ryktena bort till London intensifieras. Borde få fram till sommaren på sig att övertyga klubben. 

Dybala: 8 (Kaio Jorge 89')
Allt, eller i alla fall mycket går via Dybala. Bäst på plan i konkurrens med Siriu och Juventus i särklass viktigaste spelare. Fick välförtjänt in avgörande målet med ett välplacerat skott. 

Bernardeschi: 7,5 (Rabiot 83')
Står för en väldigt fin insats. Får oförtjänt mycket kritik på grund av sin låga poängskörd men gör väldigt mycket rätt. Rörlig, vill ha bollen och kommer ofta till avslut, även om just avsluten kan förbättras. Assisterar påpassligt Dybala.

Morata: 6 (Kean 72')
Vart ska man börja? Sumpar en hel del chanser men kommer samtidigt fram till alla dessa lägen. Kunde lika gärna gjort hat-trick men samtidigt inte. Oflyt, oskärpa, eller för dålig avslutsförmåga? Svårt att svara på. Det som är säkert är att han inte är i balans då han tjafsar med både domare och tränare. Får ta nya tag för fler matcher och starter kommer.

Inbytta spelare
Alex Sandro
gör det helt okej men bidrar inte lika offensivt som Pellegrini. Kean blir varnad direkt efter att han kommer in, gör inte så mycket mer.

Övriga avbytare spelade för kort tid. 

Behrozbehroz.j21@gmail.com2021-12-06 01:30:00
Author

Fler artiklar om Juventus

Krönika: Vissa matcher fastnar för alltid